Potrzebne składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 duże marchewki
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- 1 jajko
- sól (pieprz, curry)
Sposób wykonania
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia. Jak się dobrze nasączą odlewamy nadmiar wody.
- Marchew i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach i mieszamy z płatkami.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy jajko. Mieszanka powinna być lepiąca się i gęsta.
- Aby uformować kotleciki warto wcześniej przygotować sobie naczynie z zimną wodą. Maczamy ręce w naczyniu i formujemy małe kotleciki.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (nie panierujemy). Kotleciki mają chrupiącą skórkę.
- Podajemy z ryżem lub kaszą i surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety marchewkowe z płatków owsianych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Raczej nie przygotowuję obiadów. Dzisiaj zrobiłem ryż w torebkach i odgrzałem mielone kotlety. Jestem zawsze pełen podziwu dla kunsztu kucharskiego. Z chęcią zjadłbym takie kotlety marchewkowe, tym bardziej, że przejadły mi się te z mięsem. Ostatnio jadłem lukrecje i o dziwo bardzo mi zasmakowały. To chyba znak, że poszukuję nowych doznań smakowych. Może już czas na kotlety marchewkowe?
na pewno bardzo smaczne 🙂