Kotlety grzybowe to kolejna jesienna alternatywa dla zwykłych mielonych. Nie ma grama mięsa ale myślę, że nawet zagorzali mięsożercy przyznają, że kotlet grzybowy to coś dobrego. Podajemy ciepłe, wybornie smakują z chlebem lub ziemniakami, do tego ogóreczek... pycha! Tak wiem, przepisów na grzyby pełno ostatnio, ale co poradzić jak sezon trwa w najlepsze. Mnie sie jeszcze nie przejadły, a Wam?
Jak wykonać przepis na - Kotlety grzybowePotrzebne składniki
- 750 g świeżych grzybów (mogą być różne)
- 2 cebule
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
Sposób wykonania
- Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
- Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
- Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
- Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
- Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety grzybowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: