Kotlety grzybowe

4 min. czytania
0
0
Kotlety grzybowe to kolejna jesienna alternatywa dla zwykłych mielonych. Nie ma grama mięsa ale myślę, że nawet zagorzali mięsożercy przyznają, że kotlet grzybowy to coś dobrego. Podajemy ciepłe, wybornie smakują z chlebem lub ziemniakami, do tego ogóreczek... pycha! Tak wiem, przepisów na grzyby pełno ostatnio, ale co poradzić jak sezon trwa w najlepsze. Mnie sie jeszcze nie przejadły, a Wam?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Kotlety grzybowe
Składniki:
  • 750 g świeżych grzybów (mogą być różne)
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
Sposób wykonania:
  • Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
  • Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
  • Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
  • Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
  • Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety grzybowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 26
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite