Kotlety grzybowe

2 min. czytania
0
0
Kotlety grzybowe to kolejna jesienna alternatywa dla zwykłych mielonych. Nie ma grama mięsa ale myślę, że nawet zagorzali mięsożercy przyznają, że kotlet grzybowy to coś dobrego. Podajemy ciepłe, wybornie smakują z chlebem lub ziemniakami, do tego ogóreczek... pycha! Tak wiem, przepisów na grzyby pełno ostatnio, ale co poradzić jak sezon trwa w najlepsze. Mnie sie jeszcze nie przejadły, a Wam?
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 750 g świeżych grzybów (mogą być różne)
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób wykonania:

  • Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
  • Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
  • Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
  • Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
  • Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…