Kotlety grzybowe

2 min. czytania
0
0
Kotlety grzybowe to kolejna jesienna alternatywa dla zwykłych mielonych. Nie ma grama mięsa ale myślę, że nawet zagorzali mięsożercy przyznają, że kotlet grzybowy to coś dobrego. Podajemy ciepłe, wybornie smakują z chlebem lub ziemniakami, do tego ogóreczek... pycha! Tak wiem, przepisów na grzyby pełno ostatnio, ale co poradzić jak sezon trwa w najlepsze. Mnie sie jeszcze nie przejadły, a Wam?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Przepis na:

Kotlety grzybowe

Składniki:

  • 750 g świeżych grzybów (mogą być różne)
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób wykonania:

  • Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
  • Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
  • Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
  • Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
  • Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 26
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    30
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.