Potrzebne składniki
- 750 g świeżych grzybów (mogą być różne)
- 2 cebule
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
Sposób wykonania
- Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
- Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
- Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
- Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
- Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety grzybowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!