Kotlety grzybowe

6 minuty czytania

Kotlety grzybowe to kolejna jesienna alternatywa dla zwykłych mielonych. Nie ma grama mięsa ale myślę, że nawet zagorzali mięsożercy przyznają, że kotlet grzybowy to coś dobrego. Podajemy ciepłe, wybornie smakują z chlebem lub ziemniakami, do tego ogóreczek... pycha! Tak wiem, przepisów na grzyby pełno ostatnio, ale co poradzić jak sezon trwa w najlepsze. Mnie sie jeszcze nie przejadły, a Wam?

Kotlety grzybowe

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 750 g świeżych grzybów, mogą być różne
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku z kani (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania

Sposób wykonania:

  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
  2. Pokrojoną cebulę smażymy na złoty kolor.
  3. Odcedzone grzyby i usmażoną cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o większych oczkach.
  4. Przekładamy do miski dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli konsystencja jest za rzadka dodajemy bułki tartej.
  6. Formujemy kotlety moczymy w białku i obtaczamy w bułce.
  7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.