Potrzebne składniki
Wersja klasyczna
- 600 g schabu z części środkowej w plastrach po 1,5 cm
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- smalec lub olej do smażenia
Dodatkowo do wersji w nowym wydaniu
- 500 ml mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania
- Zacznę od wersji na bogato bo tylko się różnią między sobą właśnie fazą wstępną. Wlewam do miski mleko, dodaję pokrojona w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele, liście laurowe sól i pieprz. Wkładam do środka jeszcze nie rozbite pokrojone mięso i wszystko mieszam. Przykrywam folią miskę i wsadzam do lodówki na 3 godziny. Po zamarynowaniu w ten sposób mięsa wyjmuję kotlety z mleka i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Tu zaczyna się już wersja klasyczna. Mięso na kotlety rozbijam na równe ok. 4-6 mm grubości płaty. Jak rozbijać opisałem powyżej w opisie. Jeśli ich nie marynowałem to posypuję sola i pieprzem z obu stron.
- Rozgrzewam patelnię i przygotowuję sobie trzy talerze. Na jeden wsypuję mąkę, na drugi, bułkę tartą, a w trzecim (najlepiej takim do zupy) roztrzepuję widelcem jajka.
- Mięso najpierw obtaczam w mące, potem maczam w jajku, a na koniec oblepiam w bułce tartej.
- Tak przygotowany kotlet kładę na rozgrzanym tłuszczu i smażę po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pamiętajcie by ustawić średni ogień, by się nie przypiekały za szybko. Kotlety po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlet schabowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!