Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Kotlet schabowy – klasycznie i w nowym wydaniu

Kosą po patelni 19 lutego 2021
Kotlet schabowy gości prawie na każdym polskim stole. To praktycznie potrawa narodowa. Rozbity schab, otoczony w panierce – niby proste, jednak czasem wychodzi suchy i twardy. Jak przygotować to danie, tak by nie przypominał podeszwy? Nie jest to wcale skomplikowane i postaram Ci się to przybliżyć. Wyjadacze w kuchni mają pewnie swoje sposoby i nie jeden pomysł pewnie podsuną. Ten przepis jednak kieruję głównie do tych, którzy rozpoczynają swoja przygodę w kuchni.
Zacznijmy od mięsa. Najlepsza jest część środkowa schabu. Dobrze by nie była poprzerastana. Czyste gładkie mięso. Kupując kotlety gotowe, pokrojone już na tacce, zazwyczaj dostaniemy je strasznie cienkie. Idealnie kupować cały kawałek samemu lub poprosić w sklepie, by go pokroili na mniej więcej 1,5 cm kawałki. Najlepiej jak mięso po rozbiciu ma około 4-6 mm grubości. Wtedy kotlety nie będą cienką warstwą mięsa otoczoną grubą warstwą panierki, jak to czasem dostajemy w barach.
Mięso rozbijamy równomiernie. Staramy się by potraktować tłuczkiem każdą część kotleta tak samo. Nie musi być wielki, ważne by był równomiernie rozbity. Wtedy mięso podczas smażenia będzie równomiernie się nagrzewać. Staramy się też walić cały czas z podobna siłą, by nie porobić dziur. By zabezpieczyć się przed pryskaniem wody z mięsa na kuchnię, warto przykryć je przy rozbijaniu folią spożywczą, lub włożyć mięso do torebki śniadaniowej. Spokojnie, przez folię rozbije się równie dobrze.
Panierowanie polecam w najbardziej klasycznej wersji. Mąka pszenna, roztrzepane jajko, bułka tarta. W ten sposób wyjdzie pulchna i lekko chrupiąca panierka. Ja czasem dodaję trochę ziół do jajka jeśli robię je w wersji klasycznej, wychodzą wtedy zwyczajnie lepsze.
Smażenie jest równie proste. Najlepiej smażyć na smalcu lub, oleju. Wkładamy kotlety na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej robić to na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
To klasyczna forma przygotowania tego dania. A zatem jaka jest nowa odsłona zapowiedziana w tytule? Ja zwyczajnie zanim rozbiję mięso na kotlety schabowe, wcześniej moczę je w mleku z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Zostawiam je w takiej kąpieli na 3-4 godziny w lodówce. Mięso przechodzi wtedy aromatem przypraw i dodatków. Jest taki kotlet bardziej wyrazisty, a mięso bardziej miękkie i smaczne. Jeśli nie próbowaliście nigdy w takiej wersji, to koniecznie sprawdźcie smak w tym wydaniu. Może już zawsze będzie gościł na stole w tej formie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kotlet schabowy

Potrzebne składniki

Wersja klasyczna

  • 600 g schabu z części środkowej w plastrach po 1,5 cm
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Dodatkowo do wersji w nowym wydaniu

  • 500 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania

  • Zacznę od wersji na bogato bo tylko się różnią między sobą właśnie fazą wstępną. Wlewam do miski mleko, dodaję pokrojona w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele, liście laurowe sól i pieprz. Wkładam do środka jeszcze nie rozbite pokrojone mięso i wszystko mieszam. Przykrywam folią miskę i wsadzam do lodówki na 3 godziny. Po zamarynowaniu w ten sposób mięsa wyjmuję kotlety z mleka i osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Tu zaczyna się już wersja klasyczna. Mięso na kotlety rozbijam na równe ok. 4-6 mm grubości płaty. Jak rozbijać opisałem powyżej w opisie. Jeśli ich nie marynowałem to posypuję sola i pieprzem z obu stron.
  • Rozgrzewam patelnię i przygotowuję sobie trzy talerze. Na jeden wsypuję mąkę, na drugi, bułkę tartą, a w trzecim (najlepiej takim do zupy) roztrzepuję widelcem jajka.
  • Mięso najpierw obtaczam w mące, potem maczam w jajku, a na koniec oblepiam w bułce tartej.
  • Tak przygotowany kotlet kładę na rozgrzanym tłuszczu i smażę po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pamiętajcie by ustawić średni ogień, by się nie przypiekały za szybko. Kotlety po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Co do sposobu podawania to już zostawiam Waszej fantazji. Ja uwielbiam podane z puree i mizerią lub kapusta zasmażaną. Dzieci wolą frytkami i surówka z marchwi. Podejrzewam, że co dom to inny patent. 
Tak samo pewnie wiele macie patentów na Wasze idealne kotlety schabowe. Podzielcie się w komentarzu Waszymi sposobami na uzyskanie perfekcyjnego kotleta 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlet schabowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi kotlet, mięso, obiad, schabowy, tradycyjny, wieprzowina
Kosą po patelni 19 lutego 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami – mocno ziołowy
Następny wpis Jak je się sushi i jak się zachować w restauracji
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Seromak na kruchym spodzie

Shakshuka – pyszne śniadanie

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?