Kosą po patelni Przepisy Koszyczki z ciasta francuskiego z szynką i jajkiem na śniadanie

Koszyczki z ciasta francuskiego z szynką i jajkiem na śniadanie

4 min. czytania
2
0
Pomysł na koszyczki śniadaniowe z ciasta francuskiego znalazła Olga i przygotowała takie cudo na śniadanie urodzinowe Babci. Były niesamowite, podane na ciepło prosto z piekarnika, rozpływały się w ustach. Szybkie i proste danie, a przy okazji, niezwykle efektowne. W sam raz, by zaskoczyć kogoś od rana, czymś wyjątkowym na talerzu. Lekko chrupiące brzegi, miękkie i aromatyczne nadzienie. W dwóch słowach – pyszne śniadanie. Ta młoda dama nie tylko dobrze gotuje, ale robi świetne zdjęcia i rysunki – zajrzyjcie, jak już się najecie, na jej profil na instagramie – nazwa.robocza
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Koszyczki śniadaniowe z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki lub boczku
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Z ciasta wykroiłem kwadraty mniej więcej po 6 cm.
  • Jeden kwadrat posmarowałem pędzelkiem wodą a drugi nałożyłem na niego i posmarowałem białkiem.
  • Złożyłem tak wszystkie kwadraty i wyłożyłem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min. do uzyskania złotej barwy.
  • W tym czasie pokroiłem drobno paprykę. Usmażyłem ją do miękkości na patelni na oliwie. Dorzuciłem szynkę również pokrojoną w kostkę i podsmażyłem minutę. Dodałem sól i pieprz do smaku.
  • Jeśli użyjecie boczku zamieńcie kolejność wkładania na patelnię. Najpierw chwilę sam boczek do zrumienienia, potem papryka.
  • Wyjąłem ciasto z piekarnika i wykroiłem od góry kwadraty w górnej warstwie ciasta, prowadząc nóż mniej więcej 1 cm od brzegu.
  • Ciasto w środku wcisnąłem do środka tworząc koszyczki.
  • Włożyłem na dno, po równo do każdego koszyka, paprykę z szynką.
  • Wsypałem warstwę sera.
  • I do każdego koszyka wbiłem na wierzch po 1 jajku.
  • Wstawiłem ponownie do piekarnika do ścięcia się białek w jajkach.
  • Możecie posypać dodatkowo gotowe koszyczki szczypiorkiem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 10
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia

2 komentarze

  1. Avatar

    Basia

    3 września 2019 w 07:55

    Super pomysł. Na pewno wykorzystam

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Efkakonefka

    2 września 2019 w 21:06

    Brawo dla mlodej damy. Obledne sniadanie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…