Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki lub boczku
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 5 jajek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Z ciasta wykroiłem kwadraty mniej więcej po 6 cm.
- Jeden kwadrat posmarowałem pędzelkiem wodą a drugi nałożyłem na niego i posmarowałem białkiem.
- Złożyłem tak wszystkie kwadraty i wyłożyłem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min. do uzyskania złotej barwy.
- W tym czasie pokroiłem drobno paprykę. Usmażyłem ją do miękkości na patelni na oliwie. Dorzuciłem szynkę również pokrojoną w kostkę i podsmażyłem minutę. Dodałem sól i pieprz do smaku.
- Jeśli użyjecie boczku zamieńcie kolejność wkładania na patelnię. Najpierw chwilę sam boczek do zrumienienia, potem papryka.
- Wyjąłem ciasto z piekarnika i wykroiłem od góry kwadraty w górnej warstwie ciasta, prowadząc nóż mniej więcej 1 cm od brzegu.
- Ciasto w środku wcisnąłem do środka tworząc koszyczki.
- Włożyłem na dno, po równo do każdego koszyka, paprykę z szynką.
- Wsypałem warstwę sera.
- I do każdego koszyka wbiłem na wierzch po 1 jajku.
- Wstawiłem ponownie do piekarnika do ścięcia się białek w jajkach.
- Możecie posypać dodatkowo gotowe koszyczki szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Koszyczki śniadaniowe z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W świetny sposób opisany dany sposób przyrządzenia!
Super pomysł. Na pewno wykorzystam
Brawo dla mlodej damy. Obledne sniadanie