Kopytka

5 minuty czytania

Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad.

Kopytka

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
  3. Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
  4. ciasto.
  5. Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
  6. Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
  7. Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
  8. Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Uwagi dodatkowe:

Gotowe… proste prawda 🙂 Kopytka można polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą. Podane z bitkami cielęcymi smakują doskonale.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…