Kopytka

2 min. czytania
0
1
Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób wykonania:

  • Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
  • Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
  • ciasto.
  • Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
  • Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
  • Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Uwagi dodatkowe

Gotowe… proste prawda 🙂 Kopytka można polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą. Podane z bitkami cielęcymi smakują doskonale.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …