Kopytka

2 min. czytania
0
1
Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób wykonania:

  • Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
  • Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
  • ciasto.
  • Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
  • Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
  • Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Uwagi dodatkowe

Gotowe… proste prawda 🙂 Kopytka można polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą. Podane z bitkami cielęcymi smakują doskonale.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…