Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób wykonania
- Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
- Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
- Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
- ciasto.
- Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
- Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
- Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
- Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopytka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!