w ,

Kopytka

Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Kopytka
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
Sposób wykonania:
  • Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
  • Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
  • ciasto.
  • Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
  • Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
  • Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Gotowe… proste prawda 🙂 Kopytka można polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą. Podane z bitkami cielęcymi smakują doskonale.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopytka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze