Doskonały dodatek do wielu dań jak i świetnie smakują same polane bułką tartą na słodko z serem i cynamonem. Można je mrozić i odgrzewać na patelni tak więc robiąc więcej mamy zapas na kolejny obiad.
Jak wykonać przepis na - KopytkaPotrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób wykonania
- Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
- Odcedzamy i rozgnatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
- Dodajemy mąkę, jajko, oliwę i szybko wyrabiamy na
- ciasto.
- Mąki dosypujemy tak by nie kleiło się ciasto do rąk w stosunku 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków i ważne jest by wyrabiać nie za długo ponieważ ziemniaki w trakcie wyrabiania oddają wodę i przez to trzeba będzie dosypać dużo więcej mąki.
- Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy rękami na wałeczki grubości kciuka.
- Kroimy pod skosem tworząc kopytka.
- Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Gotowe… proste prawda 🙂 Kopytka można polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą. Podane z bitkami cielęcymi smakują doskonale.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kopytka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: