Ponieważ poniedziałki są raczej dołujące, to na poprawę humoru może być coś bardziej radosnego niż knedle ze śliwkami? Taki obiadek po ciężkim dniu, niebo w ustach. Tradycyjne danie wszystkim pewnie znane, ale ma swój niepowtarzalny urok. Polane śmietaną z nutą cynamonu. Można też śmietanę posłodzić i pomieszać z cynamonem robiąc sos do polewania. Polecam.
Jak wykonać przepis na - Knedle ze śliwkamiPotrzebne składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól (cukier, cynamon)
- śmietana 18% do polania
Sposób wykonania
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i studzimy.
- W misce łączymy z mąką jajkiem i wyrabiamy cisto podsypując mąką.
- Formujemy wałek śr. 5 cm, kroimy na krążki 1,5 cm i rozwałkowujemy.
- Układamy wydrylowane śliwki na środek, posypujemy połową łyżeczki cukru na jeden knedel i szczyptą cynamonu.
- Zaklejamy w kulki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia 4-5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: