Potrzebne składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól (cukier, cynamon)
- śmietana 18% do polania
Sposób wykonania
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i studzimy.
- W misce łączymy z mąką jajkiem i wyrabiamy cisto podsypując mąką.
- Formujemy wałek śr. 5 cm, kroimy na krążki 1,5 cm i rozwałkowujemy.
- Układamy wydrylowane śliwki na środek, posypujemy połową łyżeczki cukru na jeden knedel i szczyptą cynamonu.
- Zaklejamy w kulki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia 4-5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!