Knedle ze śliwkami

Kosą po patelni
Knedle ze śliwkami
Ponieważ poniedziałki są raczej dołujące, to na poprawę humoru może być coś bardziej radosnego niż knedle ze śliwkami? Taki obiadek po ciężkim dniu, niebo w ustach. Tradycyjne danie wszystkim pewnie znane, ale ma swój niepowtarzalny urok. Polane śmietaną z nutą cynamonu. Można też śmietanę posłodzić i pomieszać z cynamonem robiąc sos do polewania. Polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Knedle ze śliwkami

Potrzebne składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól (cukier, cynamon)
  • śmietana 18% do polania

Sposób wykonania

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i studzimy.
  • W misce łączymy z mąką jajkiem i wyrabiamy cisto podsypując mąką.
  • Formujemy wałek śr. 5 cm, kroimy na krążki 1,5 cm i rozwałkowujemy.
  • Układamy wydrylowane śliwki na środek, posypujemy połową łyżeczki cukru na jeden knedel i szczyptą cynamonu.
  • Zaklejamy w kulki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia 4-5 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze