w , ,

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Ponieważ poniedziałki są raczej dołujące, to na poprawę humoru może być coś bardziej radosnego niż knedle ze śliwkami? Taki obiadek po ciężkim dniu, niebo w ustach. Tradycyjne danie wszystkim pewnie znane, ale ma swój niepowtarzalny urok. Polane śmietaną z nutą cynamonu. Można też śmietanę posłodzić i pomieszać z cynamonem robiąc sos do polewania. Polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Knedle ze śliwkami

Potrzebne składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól (cukier, cynamon)
  • śmietana 18% do polania

Sposób wykonania

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i studzimy.
  • W misce łączymy z mąką jajkiem i wyrabiamy cisto podsypując mąką.
  • Formujemy wałek śr. 5 cm, kroimy na krążki 1,5 cm i rozwałkowujemy.
  • Układamy wydrylowane śliwki na środek, posypujemy połową łyżeczki cukru na jeden knedel i szczyptą cynamonu.
  • Zaklejamy w kulki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia 4-5 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze