w , , ,

Knedle z grzybami leśnymi

Knedle ze śliwkami zna pewnie każdy, ale robiliście knedle z grzybami? Świeże grzyby prosto z lasu z odrobiną ziół i cebuli, sprawdzają się w tych kluskach idealnie. Polane prażona cebulką, pachną w całym domu i smakują wyśmienicie. Łapcie przepis i do działa bo to chyba już ostatni moment by spróbować tego dania np. ze świeżymi borowikami. Knedle sa bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Knedle z grzybami leśnymi
Składniki:

Ciasto na knedle

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz grzybowy

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • estragon, rozmaryn, sól, pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od grzybów, dokładnie je umyłem, osuszyłem i pokroiłem drobno.
  • Drobno tez pokroiłem cebulę, która wrzuciłem na rozgrzaną patelnię z masłem. Podsmażyłem ja do zeszklenia i dodałem grzyby. Dodałem zioła i przyprawy i usmażyłem do odparowania wody. Farsz zostawiłem do ostudzenia.
  • Ugotowałem w tym czasie ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąłem przez praskę i zostawiłem również do wystudzenia.
  • Dodałem do ziemniaków mąkę i jajko oraz szczyptę soli i wyrobiłem ciasto do uzyskania elastycznej masy. Z ciasta zrobiłem wałek o średnicy 5 cm. i pokroiłem go na 1,5 cm plastry.
  • Do farszu dodałem jajko, posiekany koperek i bułkę tartą i dokładnie wymieszałem.
  • Plasterek ciasta rozciągam w rękach i nakładam na środek kopiastą łyżeczkę farszu. Zaklejam ciasto do góry i formuję z rękach kulkę.
  • Gotowałem kluski w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia ok. 4-5 min.
  • Podałem z cebulką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Minimili
11 miesięcy temu

Szkoda, że już po grzybach:-(Mam za to worek ziemniaków, więc poproszę przepis na same ziemniaki;-)

Sikorkowe Pasje
11 miesięcy temu

Wystarczy zmienić jeden składnik i wyjdzie nowe pyszniutkie danie.
Knedli z grzybkami jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Rodzice, to pasjonaci grzybów. W tym roku do przerobienia przywieźli ich aż 70 kg .:D – zrobię je na niedzielny wspólny obiad, jak będzie moja kolejka.

Irena-Hooltayewpodrozy
11 miesięcy temu

Wiedziałam, że nie powinnam tu przyłazic !!
Utyłam od samego patrzenia.
Uwielbiam knedle ze śliwkami, z grzybami nigdy nie jadłam.
Fajny przepis, ale ja się nie lubię babrac w mące.
Uwielbiam grzyby, więc zrobię sobie tylko farsz-)

Irena-Hooltayewpodrozy
11 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Sam sobie zawiń!
Wszelkie ciasta to dla mnie kosmos!

Myśli Potarganej
11 miesięcy temu

idealnie połączenie moich ulubionych smaków: grzyby i kluchy ziemniaczane, pycha!