Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Knedle z grzybami leśnymi

Kosą po patelni
5 lutego 2020
knedle z prawdziwkami
Knedle ze śliwkami zna pewnie każdy, ale robiliście knedle z grzybami? Świeże grzyby prosto z lasu z odrobiną ziół i cebuli, sprawdzają się w tych kluskach idealnie. Polane prażona cebulką, pachną w całym domu i smakują wyśmienicie. Łapcie przepis i do działa bo to chyba już ostatni moment by spróbować tego dania np. ze świeżymi borowikami. Knedle sa bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy.
Przygotowanie: 20 min. min.
Gotowanie: 40 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Knedle z grzybami leśnymi

Potrzebne składniki

Ciasto na knedle

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz grzybowy

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • estragon, rozmaryn, sól, pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zacząłem od grzybów, dokładnie je umyłem, osuszyłem i pokroiłem drobno.
  • Drobno tez pokroiłem cebulę, która wrzuciłem na rozgrzaną patelnię z masłem. Podsmażyłem ja do zeszklenia i dodałem grzyby. Dodałem zioła i przyprawy i usmażyłem do odparowania wody. Farsz zostawiłem do ostudzenia.
  • Ugotowałem w tym czasie ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąłem przez praskę i zostawiłem również do wystudzenia.
  • Dodałem do ziemniaków mąkę i jajko oraz szczyptę soli i wyrobiłem ciasto do uzyskania elastycznej masy. Z ciasta zrobiłem wałek o średnicy 5 cm. i pokroiłem go na 1,5 cm plastry.
  • Do farszu dodałem jajko, posiekany koperek i bułkę tartą i dokładnie wymieszałem.
  • Plasterek ciasta rozciągam w rękach i nakładam na środek kopiastą łyżeczkę farszu. Zaklejam ciasto do góry i formuję z rękach kulkę.
  • Gotowałem kluski w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia ok. 4-5 min.
  • Podałem z cebulką.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

knedle z prawdziwkami
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
11 lutego 2023 21:07

Nie dodawałabym estragonu i rozmarynu do farszu, bo zabiją smak i zapach grzybów 🙁 Natomiast ząbek lub dwa czosnku – jak najbardziej. To samo dotyczy jajka. Po co ono tutaj? Zdecydowanie wolałabym jajecznicę z grzybami 🙂

Jeśli chodzi zaś o samo ciasto, to też zawsze robiłam z jajkiem ale ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować je bez niego. Podejrzewam, że oprócz tego, że będzie delikatniejsze, to i praca z takim ciastem powinna być przyjemniejsza, a i knedle raczej nie powinny się rozpadać w gotowaniu.

0
Odpowiedz
Minimili
Minimili
30 października 2019 15:00

Szkoda, że już po grzybach:-(Mam za to worek ziemniaków, więc poproszę przepis na same ziemniaki;-)

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Minimili
30 października 2019 18:41

placki ziemniaczane w sosie ziemniaczanym nadziewane kopytkami z puree z ziemniaków 🙂 może być?

1
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
28 października 2019 12:00

Wystarczy zmienić jeden składnik i wyjdzie nowe pyszniutkie danie.
Knedli z grzybkami jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Rodzice, to pasjonaci grzybów. W tym roku do przerobienia przywieźli ich aż 70 kg .:D – zrobię je na niedzielny wspólny obiad, jak będzie moja kolejka.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Sikorkowe Pasje
28 października 2019 14:32

polecam będziecie zadowoleni bo są naprawdę pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
28 października 2019 11:53

Wiedziałam, że nie powinnam tu przyłazic !!
Utyłam od samego patrzenia.
Uwielbiam knedle ze śliwkami, z grzybami nigdy nie jadłam.
Fajny przepis, ale ja się nie lubię babrac w mące.
Uwielbiam grzyby, więc zrobię sobie tylko farsz-)

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Irena-Hooltayewpodrozy
30 października 2019 18:42

w sumie tez dobry pomysł 🙂 farsz sobie zawiń w ciasto drożdżowe lub francuskie i tez będzie pycha 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
Odpowiedz  Kosą po patelni
1 listopada 2019 12:06

Sam sobie zawiń!
Wszelkie ciasta to dla mnie kosmos!

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Irena-Hooltayewpodrozy
3 listopada 2019 11:09

no przecież możesz kupić gotowe nie przesadzaj 🙂

1
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
25 października 2019 18:40

idealnie połączenie moich ulubionych smaków: grzyby i kluchy ziemniaczane, pycha!

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Myśli Potarganej
25 października 2019 19:25

🙂 wiedziałem że to coś dla Ciebie 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
plazadominikana

Egzotyczne kierunki na zimowy urlop – gdzie pojechać, by uciec przed zimą?

shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

gotowanie5skladnikow

Jak gotować szybko i smacznie używając tylko pięciu składników?

20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?