Potrzebne składniki
Ciasto na knedle
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Farsz grzybowy
- 1 kg świeżych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka bułki tartej
- estragon, rozmaryn, sól, pieprz
- masło klarowane (do smażenia)
Sposób wykonania
- Zacząłem od grzybów, dokładnie je umyłem, osuszyłem i pokroiłem drobno.
- Drobno tez pokroiłem cebulę, która wrzuciłem na rozgrzaną patelnię z masłem. Podsmażyłem ja do zeszklenia i dodałem grzyby. Dodałem zioła i przyprawy i usmażyłem do odparowania wody. Farsz zostawiłem do ostudzenia.
- Ugotowałem w tym czasie ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąłem przez praskę i zostawiłem również do wystudzenia.
- Dodałem do ziemniaków mąkę i jajko oraz szczyptę soli i wyrobiłem ciasto do uzyskania elastycznej masy. Z ciasta zrobiłem wałek o średnicy 5 cm. i pokroiłem go na 1,5 cm plastry.
- Do farszu dodałem jajko, posiekany koperek i bułkę tartą i dokładnie wymieszałem.
- Plasterek ciasta rozciągam w rękach i nakładam na środek kopiastą łyżeczkę farszu. Zaklejam ciasto do góry i formuję z rękach kulkę.
- Gotowałem kluski w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną oleju od wypłynięcia ok. 4-5 min.
- Podałem z cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Knedle z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie dodawałabym estragonu i rozmarynu do farszu, bo zabiją smak i zapach grzybów 🙁 Natomiast ząbek lub dwa czosnku – jak najbardziej. To samo dotyczy jajka. Po co ono tutaj? Zdecydowanie wolałabym jajecznicę z grzybami 🙂
Jeśli chodzi zaś o samo ciasto, to też zawsze robiłam z jajkiem ale ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować je bez niego. Podejrzewam, że oprócz tego, że będzie delikatniejsze, to i praca z takim ciastem powinna być przyjemniejsza, a i knedle raczej nie powinny się rozpadać w gotowaniu.
Szkoda, że już po grzybach:-(Mam za to worek ziemniaków, więc poproszę przepis na same ziemniaki;-)
placki ziemniaczane w sosie ziemniaczanym nadziewane kopytkami z puree z ziemniaków 🙂 może być?
Wystarczy zmienić jeden składnik i wyjdzie nowe pyszniutkie danie.
Knedli z grzybkami jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Rodzice, to pasjonaci grzybów. W tym roku do przerobienia przywieźli ich aż 70 kg .:D – zrobię je na niedzielny wspólny obiad, jak będzie moja kolejka.
polecam będziecie zadowoleni bo są naprawdę pyszne 🙂
Wiedziałam, że nie powinnam tu przyłazic !!
Utyłam od samego patrzenia.
Uwielbiam knedle ze śliwkami, z grzybami nigdy nie jadłam.
Fajny przepis, ale ja się nie lubię babrac w mące.
Uwielbiam grzyby, więc zrobię sobie tylko farsz-)
w sumie tez dobry pomysł 🙂 farsz sobie zawiń w ciasto drożdżowe lub francuskie i tez będzie pycha 🙂
Sam sobie zawiń!
Wszelkie ciasta to dla mnie kosmos!
no przecież możesz kupić gotowe nie przesadzaj 🙂
idealnie połączenie moich ulubionych smaków: grzyby i kluchy ziemniaczane, pycha!
🙂 wiedziałem że to coś dla Ciebie 🙂