w , ,

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Ketchup z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cukinię się kończy a coraz częściej kupić możemy jedynie wielkie dorodne sztuki z którymi ciężko coś zrobić. Ten sposób zapewni pozbycie się gigantów bo i tak wszystko miksujemy. Warto się pobawić i zrobić kilka słoiczków na zimę.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Jak wykonać przepis na - Ketchup z cukinii

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
  • 400 g koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania

  • Cukinię oraz cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na 3 godziny.
  • Warzywa przekładamy do garnka i smażymy 40 minut. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy przez
  • 20 minut często mieszając.
  • Dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i papryką, studzimy i zmiksujemy na gładką masę.
  • Ketchup ponownie musimy zagotować i przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ketchup z cukinii wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze