Ketchup z cukinii

5 minuty czytania
0
1,963

A kto powiedział, że ketchup to tylko z pomidorów? Ketchup z cukinii tez jest pyszny. Sezon na cukinię się kończy a coraz częściej kupić możemy jedynie wielkie dorodne sztuki z którymi ciężko coś zrobić. Ten sposób zapewni pozbycie się gigantów bo i tak wszystko miksujemy. Warto się pobawić i zrobić kilka słoiczków na zimę.

Ketchup z cukinii

Wielkość porcji 4 słoiki po 500 ml

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
  • 400 g koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:

  1. Cukinię oraz cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na 3 godziny.
  2. Warzywa przekładamy do garnka i smażymy 40 minut. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy przez
  3. 20 minut często mieszając.
  4. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i papryką, studzimy i zmiksujemy na gładką masę.
  5. Ketchup ponownie musimy zagotować i przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…