Kosą po patelni Przepisy Obiad Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

3 min. czytania
3
1
Córka Judyty jest wegetarianką, więc stale goszczą w naszym domu przygotowywane przez nią potrawy bez mięska. To kaszotto z soczewicy wydała mi się tak śliczne, że uznałem je za bardzo smaczne i się nie pomyliłem. Kolorowe danie wegetariańskie o wyraźnym zabarwieniu indyjskim. Super pomysł na obiad. Zawiera dużo wartościowych składników i dzięki soczewicy i kaszy bulgur, jest naprawdę bardzo sycące. Niestety nie wszyscy gustują w takich potrawach bezmięsnych u nas i zazwyczaj gotujemy dwa osobne obiady, ale taka miła odmiana też czasem jest wskazana.
Potrawka z soczewicy
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 500
Przepis na:

Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

Składniki:

  • 150 g soczewica czerwona, nasiona suche
  • 150 g groszek zielony, mrożony
  • 180 g fasola szparagowa zielona, mrożona
  • 1/2 cebuli
  • 500 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy starty imbir, kurkumę, paprykę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i smażymy przez minutę mieszając, tak by przyprawy oddały aromat do oleju.
  • Dokładamy do garnka, soczewicę, cebulę pokrojona w kostkę, przeciśnięty czosnek, fasolkę szparagową i groszek. Smażymy 3 minuty mieszając.
  • Dolewamy wodę i dokładamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 30-40 min. aż wszystko zmięknie.
  • Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur i mieszamy.
  • Gotujemy minutkę i podajemy z dodatkiem zieleniny np. pietruszką lub szczypiorkiem.

Nazwałem to kaszotto chociaż nim nie jest, tak wiem, ale jak macie jakiś inny pomysł na nazwę tego dania to proszę.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 66
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    67
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Myśli Potarganej - 3 maja 2019 w 10:19

    Jagoda się tym daniem zajada 🙂

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Filovera Septima - 12 kwietnia 2019 w 16:52

    Kasza bulgur zawiera gluten 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…