Potrzebne składniki
- 150 g soczewica czerwona, nasiona suche
- 150 g groszek zielony, mrożony
- 180 g fasola szparagowa zielona, mrożona
- 1/2 cebuli
- 500 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki
- 100 g kaszy bulgur
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy starty imbir, kurkumę, paprykę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i smażymy przez minutę mieszając, tak by przyprawy oddały aromat do oleju.
- Dokładamy do garnka, soczewicę, cebulę pokrojona w kostkę, przeciśnięty czosnek, fasolkę szparagową i groszek. Smażymy 3 minuty mieszając.
- Dolewamy wodę i dokładamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 30-40 min. aż wszystko zmięknie.
- Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur i mieszamy.
- Gotujemy minutkę i podajemy z dodatkiem zieleniny np. pietruszką lub szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Nazwałem to kaszotto chociaż nim nie jest, tak wiem, ale jak macie jakiś inny pomysł na nazwę tego dania to proszę.
Jagoda się tym daniem zajada 🙂
Kasza bulgur zawiera gluten 🙁
dziękuje za uwagę faktycznie zmienię tę kategorię 🙂