w , ,

Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

Córka Judyty jest wegetarianką, więc stale goszczą w naszym domu przygotowywane przez nią potrawy bez mięska. To kaszotto z soczewicy wydała mi się tak śliczne, że uznałem je za bardzo smaczne i się nie pomyliłem. Kolorowe danie wegetariańskie o wyraźnym zabarwieniu indyjskim. Super pomysł na obiad. Zawiera dużo wartościowych składników i dzięki soczewicy i kaszy bulgur, jest naprawdę bardzo sycące. Niestety nie wszyscy gustują w takich potrawach bezmięsnych u nas i zazwyczaj gotujemy dwa osobne obiady, ale taka miła odmiana też czasem jest wskazana.
Potrawka z soczewicy
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 500
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem
Składniki:
  • 150 g soczewica czerwona, nasiona suche
  • 150 g groszek zielony, mrożony
  • 180 g fasola szparagowa zielona, mrożona
  • 1/2 cebuli
  • 500 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy starty imbir, kurkumę, paprykę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i smażymy przez minutę mieszając, tak by przyprawy oddały aromat do oleju.
  • Dokładamy do garnka, soczewicę, cebulę pokrojona w kostkę, przeciśnięty czosnek, fasolkę szparagową i groszek. Smażymy 3 minuty mieszając.
  • Dolewamy wodę i dokładamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 30-40 min. aż wszystko zmięknie.
  • Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur i mieszamy.
  • Gotujemy minutkę i podajemy z dodatkiem zieleniny np. pietruszką lub szczypiorkiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Nazwałem to kaszotto chociaż nim nie jest, tak wiem, ale jak macie jakiś inny pomysł na nazwę tego dania to proszę.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
1 rok temu

Jagoda się tym daniem zajada 🙂

Filovera Septima
1 rok temu

Kasza bulgur zawiera gluten 🙁

Kosą po patelni
1 rok temu
Odpowiedz  Filovera Septima

dziękuje za uwagę faktycznie zmienię tę kategorię 🙂