Potrzebne składniki
- 150 g soczewica czerwona, nasiona suche
- 150 g groszek zielony, mrożony
- 180 g fasola szparagowa zielona, mrożona
- 1/2 cebuli
- 500 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki
- 100 g kaszy bulgur
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy starty imbir, kurkumę, paprykę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i smażymy przez minutę mieszając, tak by przyprawy oddały aromat do oleju.
- Dokładamy do garnka, soczewicę, cebulę pokrojona w kostkę, przeciśnięty czosnek, fasolkę szparagową i groszek. Smażymy 3 minuty mieszając.
- Dolewamy wodę i dokładamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 30-40 min. aż wszystko zmięknie.
- Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur i mieszamy.
- Gotujemy minutkę i podajemy z dodatkiem zieleniny np. pietruszką lub szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nazwałem to kaszotto chociaż nim nie jest, tak wiem, ale jak macie jakiś inny pomysł na nazwę tego dania to proszę.
Jagoda się tym daniem zajada 🙂
Kasza bulgur zawiera gluten 🙁
dziękuje za uwagę faktycznie zmienię tę kategorię 🙂