Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

Kaszotto z soczewicy czerwonej z fasolką szparagową i groszkiem

3 min. czytania
1
1
Córka Judyty jest wegetarianką, więc stale goszczą w naszym domu przygotowywane przez nią potrawy bez mięska. To kaszotto z soczewicy wydała mi się tak śliczne, że uznałem je za bardzo smaczne i się nie pomyliłem. Kolorowe danie wegetariańskie o wyraźnym zabarwieniu indyjskim. Super pomysł na obiad. Zawiera dużo wartościowych składników i dzięki soczewicy i kaszy bulgur, jest naprawdę bardzo sycące. Niestety nie wszyscy gustują w takich potrawach bezmięsnych u nas i zazwyczaj gotujemy dwa osobne obiady, ale taka miła odmiana też czasem jest wskazana.
Ilość porcji – 2 osoby
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 50 min.
Wartość kaloryczna na porcję: 500
Drukuj przepis

Składniki:

  • 150 g soczewica czerwona, nasiona suche
  • 150 g groszek zielony, mrożony
  • 180 g fasola szparagowa zielona, mrożona
  • 1/2 cebuli
  • 500 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Olej rozgrzewamy w garnku i wrzucamy starty imbir, kurkumę, paprykę, 2 ziela angielskie, liść laurowy i smażymy przez minutę mieszając, tak by przyprawy oddały aromat do oleju.
  • Dokładamy do garnka, soczewicę, cebulę pokrojona w kostkę, przeciśnięty czosnek, fasolkę szparagową i groszek. Smażymy 3 minuty mieszając.
  • Dolewamy wodę i dokładamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 30-40 min. aż wszystko zmięknie.
  • Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur i mieszamy.
  • Gotujemy minutkę i podajemy z dodatkiem zieleniny np. pietruszką lub szczypiorkiem.

Nazwałem to kaszotto chociaż nim nie jest, tak wiem, ale jak macie jakiś inny pomysł na nazwę tego dania to proszę.

  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…