Kosą po patelni Przepisy Mięso Karkówka pod pierzynką

Karkówka pod pierzynką

3 min. czytania
5
0
Chcecie szybkie i efektowne danie mięsne, nawet dla dużej ilości gości? Karkówka pod pierzynką jest idealna na takie wizyty wielu głodomorów. To nie jest danie fit i niskokaloryczne. To kawał porządnego mięcha z serem żółtym i majonezem, ale jakie kurcze smaczne. Piorunem się przygotowuje, więc nie siedzimy cały dzień w kuchni. Smaki się idealnie ze sobą łączą, karkówka dobrze wytapia podczas pieczenia i całość podana z młodymi ziemniakami lub frytkami jest pyszna. Do tego lekka letnia surówka i smaczny obiadek gotowy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 55 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Karkówka pod pierzynką

Składniki:

  • 800 g mięsa z karczku
  • przyprawa do mięsa lub karkówki
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek majonezu
  • 250 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Dzień wcześniej pokroiłem mięso na mniej więcej 100 gramowe kotlety i lekko rozbiłem. Dokładnie obtoczyłem mięso w przyprawie do karkówki, wsadziłem do zamykanego pojemnika i wstawiłem do lodówki na noc.
  • Następnego dnia blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, rozłożyłem na nią mięso i posmarowałem każdy kotlet 1 łyżką majonezu.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem drobno. Posypałem każdy kotlet po równo, warstwą cebuli. Cebulę lekko solę i pieprzę.
  • Ser starłem na tarce i posypałem nim kotlety.
  • Całość wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    48
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

5 komentarzy

  1. Avatar

    Małgorzata

    17 lipca 2019 w 14:08

    Trochę kalorii tu napakowałeś 😀 Mimo to wygląda świetnie i patrząc na to zdjęcie zgłodniałam 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    witban

    2 lipca 2019 w 14:45

    Ser się roztopi i spłynie zanim się mięso i cebula upiecze, ja bym posypał serem tuż przed końcem pieczenia

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      2 lipca 2019 w 20:24

      jak widać na zdjęciu nie roztapia się i nie spływa a przed końcem jest niedopieczony 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Kasia Potargana

    1 lipca 2019 w 22:57

    Mega kalorycznie, ale za to jak przyjemnie.. .

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    Pieprzyć z Fantazją

    1 lipca 2019 w 19:03

    Coś w sam raz dla mojego męża 🙂 Ja też lubię takie dania. Pysznie wygląda !

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …