w , ,

Karkówka pod pierzynką

Chcecie szybkie i efektowne danie mięsne, nawet dla dużej ilości gości? Karkówka pod pierzynką jest idealna na takie wizyty wielu głodomorów. To nie jest danie fit i niskokaloryczne. To kawał porządnego mięcha z serem żółtym i majonezem, ale jakie kurcze smaczne. Piorunem się przygotowuje, więc nie siedzimy cały dzień w kuchni. Smaki się idealnie ze sobą łączą, karkówka dobrze wytapia podczas pieczenia i całość podana z młodymi ziemniakami lub frytkami jest pyszna. Do tego lekka letnia surówka i smaczny obiadek gotowy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 55 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Karkówka pod pierzynką
Składniki:
  • 800 g mięsa z karczku
  • przyprawa do mięsa lub karkówki
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek majonezu
  • 250 g sera żółtego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Dzień wcześniej pokroiłem mięso na mniej więcej 100 gramowe kotlety i lekko rozbiłem. Dokładnie obtoczyłem mięso w przyprawie do karkówki, wsadziłem do zamykanego pojemnika i wstawiłem do lodówki na noc.
  • Następnego dnia blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, rozłożyłem na nią mięso i posmarowałem każdy kotlet 1 łyżką majonezu.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem drobno. Posypałem każdy kotlet po równo, warstwą cebuli. Cebulę lekko solę i pieprzę.
  • Ser starłem na tarce i posypałem nim kotlety.
  • Całość wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
11 miesięcy temu

Trochę kalorii tu napakowałeś 😀 Mimo to wygląda świetnie i patrząc na to zdjęcie zgłodniałam 🙂

witban
witban
1 rok temu

Ser się roztopi i spłynie zanim się mięso i cebula upiecze, ja bym posypał serem tuż przed końcem pieczenia

Kasia Potargana
1 rok temu

Mega kalorycznie, ale za to jak przyjemnie.. .

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

Coś w sam raz dla mojego męża 🙂 Ja też lubię takie dania. Pysznie wygląda !