Karkówka pod pierzynką

Kosą po patelni
Chcecie szybkie i efektowne danie mięsne, nawet dla dużej ilości gości? Karkówka pod pierzynką jest idealna na takie wizyty wielu głodomorów. To nie jest danie fit i niskokaloryczne. To kawał porządnego mięcha z serem żółtym i majonezem, ale jakie kurcze smaczne. Piorunem się przygotowuje, więc nie siedzimy cały dzień w kuchni. Smaki się idealnie ze sobą łączą, karkówka dobrze wytapia podczas pieczenia i całość podana z młodymi ziemniakami lub frytkami jest pyszna. Do tego lekka letnia surówka i smaczny obiadek gotowy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 55 min.
Ilość porcji 4 osoby
4.67 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Karkówka pod pierzynką

Potrzebne składniki

  • 800 g mięsa z karczku
  • przyprawa do mięsa lub karkówki
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek majonezu
  • 250 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Dzień wcześniej pokroiłem mięso na mniej więcej 100 gramowe kotlety i lekko rozbiłem. Dokładnie obtoczyłem mięso w przyprawie do karkówki, wsadziłem do zamykanego pojemnika i wstawiłem do lodówki na noc.
  • Następnego dnia blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, rozłożyłem na nią mięso i posmarowałem każdy kotlet 1 łyżką majonezu.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem drobno. Posypałem każdy kotlet po równo, warstwą cebuli. Cebulę lekko solę i pieprzę.
  • Ser starłem na tarce i posypałem nim kotlety.
  • Całość wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata

Trochę kalorii tu napakowałeś 😀 Mimo to wygląda świetnie i patrząc na to zdjęcie zgłodniałam 🙂

witban

Ser się roztopi i spłynie zanim się mięso i cebula upiecze, ja bym posypał serem tuż przed końcem pieczenia

Kasia Potargana

Mega kalorycznie, ale za to jak przyjemnie.. .

Pieprzyć z Fantazją

Coś w sam raz dla mojego męża 🙂 Ja też lubię takie dania. Pysznie wygląda !