Potrzebne składniki
- 800 g mięsa z karczku
- przyprawa do mięsa lub karkówki
- 2 duże cebule
- 8 łyżek majonezu
- 250 g sera żółtego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Dzień wcześniej pokroiłem mięso na mniej więcej 100 gramowe kotlety i lekko rozbiłem. Dokładnie obtoczyłem mięso w przyprawie do karkówki, wsadziłem do zamykanego pojemnika i wstawiłem do lodówki na noc.
- Następnego dnia blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, rozłożyłem na nią mięso i posmarowałem każdy kotlet 1 łyżką majonezu.
- Cebulę obrałem i pokroiłem drobno. Posypałem każdy kotlet po równo, warstwą cebuli. Cebulę lekko solę i pieprzę.
- Ser starłem na tarce i posypałem nim kotlety.
- Całość wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.
Trochę kalorii tu napakowałeś 😀 Mimo to wygląda świetnie i patrząc na to zdjęcie zgłodniałam 🙂
Ser się roztopi i spłynie zanim się mięso i cebula upiecze, ja bym posypał serem tuż przed końcem pieczenia
jak widać na zdjęciu nie roztapia się i nie spływa a przed końcem jest niedopieczony 🙂
Mega kalorycznie, ale za to jak przyjemnie.. .
Coś w sam raz dla mojego męża 🙂 Ja też lubię takie dania. Pysznie wygląda !