Kosą po patelni Przepisy Obiad Karasie w śmietanie

Karasie w śmietanie

2 min. czytania
0
0
Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc klasyczny przepis z kuchni polskiej - karasie w śmietanie. Delikatne mięso, chociaż jak dla mnie za bardzo ościste. Śmietanka, bulion i cała masa koperku sprawia że rybka jest bardzo smaczna i zapomina się o ościach - chociaż akurat uważać polecam. Kot też się najadł, tak więc wszyscy byli szczęśliwi.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz.

Składniki:

  • 4 karasie oczyszczone płaty
  • mąka do obtoczenia
  • 0,7 l bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Płaty ryby oczyszczone i umyte, osuszamy, solimy i pieprzymy i na chwile odstawiamy.
  • Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej oleju na złoty kolor.
  • Zdejmujemy z ognia i zalewamy usmażone ryby bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 min pod przykryciem.
  • Odsuwamy rybę i wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
  • Dosypujemy posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.

 

A łowienie wyglądało tak:

  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…
  • Risotto z brokułami

    Dziś coś zdrowszego i mniej tuczącego, dla odmiany. Brokuły jak wiecie, nie są moim ulubio…
  • Szafranowe tymbaliki z jajkiem

    Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …