Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc klasyczny przepis z kuchni polskiej - karasie w śmietanie. Delikatne mięso, chociaż jak dla mnie za bardzo ościste. Śmietanka, bulion i cała masa koperku sprawia że rybka jest bardzo smaczna i zapomina się o ościach - chociaż akurat uważać polecam. Kot też się najadł, tak więc wszyscy byli szczęśliwi.
Jak wykonać przepis na - Karasie w śmietaniePotrzebne składniki
- 4 karasie oczyszczone płaty
- mąka do obtoczenia
- 0,7 l bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Płaty ryby oczyszczone i umyte, osuszamy, solimy i pieprzymy i na chwile odstawiamy.
- Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej oleju na złoty kolor.
- Zdejmujemy z ognia i zalewamy usmażone ryby bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 min pod przykryciem.
- Odsuwamy rybę i wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
- Dosypujemy posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karasie w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A łowienie wyglądało tak: