Potrzebne składniki
- 4 karasie oczyszczone płaty
- mąka do obtoczenia
- 0,7 l bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Płaty ryby oczyszczone i umyte, osuszamy, solimy i pieprzymy i na chwile odstawiamy.
- Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej oleju na złoty kolor.
- Zdejmujemy z ognia i zalewamy usmażone ryby bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 min pod przykryciem.
- Odsuwamy rybę i wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
- Dosypujemy posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karasie w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
A łowienie wyglądało tak: