w , ,

Karasie w śmietanie

Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc klasyczny przepis z kuchni polskiej - karasie w śmietanie. Delikatne mięso, chociaż jak dla mnie za bardzo ościste. Śmietanka, bulion i cała masa koperku sprawia że rybka jest bardzo smaczna i zapomina się o ościach - chociaż akurat uważać polecam. Kot też się najadł, tak więc wszyscy byli szczęśliwi.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Karasie w śmietanie

Potrzebne składniki

  • 4 karasie oczyszczone płaty
  • mąka do obtoczenia
  • 0,7 l bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Płaty ryby oczyszczone i umyte, osuszamy, solimy i pieprzymy i na chwile odstawiamy.
  • Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej oleju na złoty kolor.
  • Zdejmujemy z ognia i zalewamy usmażone ryby bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 min pod przykryciem.
  • Odsuwamy rybę i wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
  • Dosypujemy posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karasie w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

A łowienie wyglądało tak:

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze