Kosą po patelni Przepisy Obiad Karasie w śmietanie

Karasie w śmietanie

0

Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc klasyczny przepis z kuchni polskiej - karasie w śmietanie. Delikatne mięso, chociaż jak dla mnie za bardzo ościste. Śmietanka, bulion i cała masa koperku sprawia że rybka jest bardzo smaczna i zapomina się o ościach - chociaż akurat uważać polecam. Kot też się najadł, tak więc wszyscy byli szczęśliwi.

Karasie w śmietanie

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 karasie oczyszczone płaty
  • mąka do obtoczenia
  • 0,7 l bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Płaty ryby oczyszczone i umyte, osuszamy, solimy i pieprzymy i na chwile odstawiamy.
  2. Obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej oleju na złoty kolor.
  3. Zdejmujemy z ognia i zalewamy usmażone ryby bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 min pod przykryciem.
  4. Odsuwamy rybę i wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
  5. Dosypujemy posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.

 

A łowienie wyglądało tak: