Kosą po patelni Przepisy Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

0

Aromatyczny i pyszny kapuśniak z kaszą np. jęczmienną, ale można i użyć innej zależnie jak komu pasuje. Wzbogacona całość cebulą, boczkiem i kiełbasą. Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Lekko kwaskowa, zbalansowana przez słodycz warzyw i cebuli. Polecam każdemu. nie tylko miłośnikom kapusty.

Kapuśniak z kaszą

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • plaster boczku wędzonego surowego
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Kapustę płuczemy najlepiej kilka razy, szatkujemy i wkładamy do garnka zalewając wodą tak by była przykryta. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  2. Do drugiego większego garnka ścieramy na tarce na grubych oczkach obraną marchew, seler i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele. Nie solimy. Wsypujemy kaszę i zalewamy ok litrem wody. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości warzyw.
  3. Ma patelni rumienimy i podtapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażamy.
  4. Przekładamy kapustę do garnka z warzywami i dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy kostkę rosołową, Solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek oraz płyn z gotowania kapusty do smaku.
  5. Całość gotujemy jeszcze koło 10 minut i wcinamy.