w ,

Kapuśniak z kaszą

Kapuśniak z kaszą

Aromatyczny i pyszny kapuśniak z kaszą np. jęczmienną, ale można i użyć innej zależnie jak komu pasuje. Wzbogacona całość cebulą, boczkiem i kiełbasą. Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Lekko kwaskowa, zbalansowana przez słodycz warzyw i cebuli. Polecam każdemu. nie tylko miłośnikom kapusty.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Kapuśniak z kaszą

Potrzebne składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • plaster boczku wędzonego surowego
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól (pieprz, majeranek)

Sposób wykonania

  • Kapustę płuczemy najlepiej kilka razy, szatkujemy i wkładamy do garnka zalewając wodą tak by była przykryta. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • Do drugiego większego garnka ścieramy na tarce na grubych oczkach obraną marchew, seler i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele. Nie solimy. Wsypujemy kaszę i zalewamy ok litrem wody. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości warzyw.
  • Ma patelni rumienimy i podtapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażamy.
  • Przekładamy kapustę do garnka z warzywami i dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy kostkę rosołową, Solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek oraz płyn z gotowania kapusty do smaku.
  • Całość gotujemy jeszcze koło 10 minut i wcinamy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak z kaszą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

ło matkooooo… kapuśniak to zupa, którą pamiętam z dzieciństwa! Chyba ze sto lat nie jadłam, a chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu – dzięki za przepis! 🙂