Potrzebne składniki
- 300 g kapusty kiszonej
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 kapelusze grzybów suszonych
- 1 cebula
- plaster boczku wędzonego surowego
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 kostka rosołowa
- sól (pieprz, majeranek)
Sposób wykonania
- Kapustę płuczemy najlepiej kilka razy, szatkujemy i wkładamy do garnka zalewając wodą tak by była przykryta. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
- Do drugiego większego garnka ścieramy na tarce na grubych oczkach obraną marchew, seler i pietruszkę. Dodajemy liść laurowy i ziele. Nie solimy. Wsypujemy kaszę i zalewamy ok litrem wody. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do miękkości warzyw.
- Ma patelni rumienimy i podtapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmażamy.
- Przekładamy kapustę do garnka z warzywami i dodajemy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy kostkę rosołową, Solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek oraz płyn z gotowania kapusty do smaku.
- Całość gotujemy jeszcze koło 10 minut i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak z kaszą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ło matkooooo… kapuśniak to zupa, którą pamiętam z dzieciństwa! Chyba ze sto lat nie jadłam, a chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu – dzięki za przepis! 🙂