Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

Kosą po patelni
Świetny do kruchych ciastek, wafli i mazurków wielkanocnych kakaowy krem daktylowo-śliwkowy z masłem orzechowy. Można go dość długo przechowywać, nawet poza lodówką. Słodycz daktyli doskonale równoważy gorycz suszonych śliwek a kakao z orzechami nadaje całości bogaty smak. Świetnie się smaruje i może służyć nie tylko jako dodatek do deserów, ale również jako smarowidło do pieczywa na śniadanie..
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

Potrzebne składniki

  • 100 g daktyli
  • 100 g śliwek suszonych
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka wody do namoczenia owoców

Sposób wykonania

  • W przegotowanej ostudzonej wodzie 4 godziny moczymy śliwki i daktyle.
  • Następnie odcedzamy i wkładamy razem z pozostałymi składnikami do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

potwierdzam – robiłam podobny krem, wg trochę bardziej prostego przepisu i od jakiegoś czasu ładuję go w biszkopt zamiast tradycyjnego, ciężkiego kremu do tortów – degustatorzy są zadowoleni 🙂