Potrzebne składniki
- 100 g daktyli
- 100 g śliwek suszonych
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
- 1 szklanka wody do namoczenia owoców
Sposób wykonania
- W przegotowanej ostudzonej wodzie 4 godziny moczymy śliwki i daktyle.
- Następnie odcedzamy i wkładamy razem z pozostałymi składnikami do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
potwierdzam – robiłam podobny krem, wg trochę bardziej prostego przepisu i od jakiegoś czasu ładuję go w biszkopt zamiast tradycyjnego, ciężkiego kremu do tortów – degustatorzy są zadowoleni 🙂