Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

0

Świetny do kruchych ciastek, wafli i mazurków wielkanocnych kakaowy krem daktylowo-śliwkowy z masłem orzechowy. Można go dość długo przechowywać, nawet poza lodówką. Słodycz daktyli doskonale równoważy gorycz suszonych śliwek a kakao z orzechami nadaje całości bogaty smak. Świetnie się smaruje i może służyć nie tylko jako dodatek do deserów, ale również jako smarowidło do pieczywa na śniadanie..

Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

Kakaowy krem daktylowo-śliwkowy

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 100 g daktyli
  • 100 g śliwek suszonych
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka wody do namoczenia owoców

Sposób przygotowania

  1. W przegotowanej ostudzonej wodzie 4 godziny moczymy śliwki i daktyle.
  2. Następnie odcedzamy i wkładamy razem z pozostałymi składnikami do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kakaowy-krem-daktylowo-sliwkowy/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…