Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

0

Kaczka faszerowana kurczakiem? A czemu by nie, jeśli w środku ma jeszcze pomarańcze, jabłka i żurawinę to razem komponują się w pyszne aromatyczne odświętne wręcz danie. Mieliśmy wczoraj małe świętowanie i zagościła na stole obok ziemniaczków i buraczków na ciepło. Była naprawdę pyszna. Krojona w plastry z dodatkiem pomarańczowego sosu jaki powstał przy pieczeniu. Mniam i tyle.

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 30 minut/y

Wielkość porcji ok. 8 osób

Składniki

  • 1 duża kaczka
  • 700 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 4 garście żurawiny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kaczkę myjemy, oczyszczamy i luzujemy z kości. Wszystkie rozdarcia skóry musimy zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Nacieramy dokładnie solą, czosnkiem granulowanym i do wewnątrz pół łyżki majeranku. Wmasowujemy przyprawy w kaczkę i odstawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin.
  2. Bułkę musimy namoczyć w mleku. Udka myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  3. Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do lekkiego zeszklenia. Cebulę studzimy.
  4. Pomarańcze należy sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą filetujemy wykrawając dzwonka bez błonek.
  5. Mielimy maszynką mięso z cebulą, jedną garścią żurawiny i odciśniętą bułką. Dodajemy do farszu 2 jajka, sól, pieprz, chilli, rozmaryn, majeranek, skórką z pomarańczy, dzwonka z pomarańczy,resztę żurawiny i obrane pokrojone w ósemki jabłka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  6. Nadziewamy farszem kaczkę i zaszywamy.
  7. Pieczemy w dowolnej formie wysmarowanej gęsim tłuszczem lub olejem. Kaczkę również smarujemy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy na 20 min w temperaturze 220 stopni.
  8. Zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy podlewając często wyciśniętym wcześniej sokiem z pomarańczy i powstałym sosem, jeszcze przez ok. 70 minut.
  9. kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by odpoczęła ok 10 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kaczka-faszerowana-z-pomaranczami-jablkami-i-zurawina/

 

Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…