Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

4 min. czytania
1
0
Kaczka faszerowana kurczakiem? A czemu by nie, jeśli w środku ma jeszcze pomarańcze, jabłka i żurawinę to razem komponują się w pyszne, aromatyczne odświętne wręcz danie. Mieliśmy wczoraj małe świętowanie i zagościła na stole obok ziemniaczków i buraczków na ciepło. Idealnie się sprawdza ten przepis na święta lub inne uroczystości. Była naprawdę pyszna. Krojona w plastry z dodatkiem pomarańczowego sosu jaki powstał przy pieczeniu. Mniam i tyle.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Przepis na:

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 1 duża kaczka
  • 700 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 4 garście żurawiny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Kaczkę myjemy, oczyszczamy i luzujemy z kości. Wszystkie rozdarcia skóry musimy zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Nacieramy dokładnie solą, czosnkiem granulowanym i do wewnątrz pół łyżki majeranku. Wmasowujemy przyprawy w kaczkę i odstawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin.
  • Bułkę musimy namoczyć w mleku. Udka myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  • Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do lekkiego zeszklenia. Cebulę studzimy.
  • Pomarańcze należy sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą filetujemy wykrawając dzwonka bez błonek.
  • Mielimy maszynką mięso z cebulą, jedną garścią żurawiny i odciśniętą bułką. Dodajemy do farszu 2 jajka, sól, pieprz, chilli, rozmaryn, majeranek, skórką z pomarańczy, dzwonka z pomarańczy,resztę żurawiny i obrane pokrojone w ósemki jabłka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy farszem kaczkę i zaszywamy.
  • Pieczemy w dowolnej formie wysmarowanej gęsim tłuszczem lub olejem. Kaczkę również smarujemy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy na 20 min w temperaturze 220 stopni.
  • Zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy podlewając często wyciśniętym wcześniej sokiem z pomarańczy i powstałym sosem, jeszcze przez ok. 70 minut.
  • kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by odpoczęła ok 10 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…