Potrzebne składniki
- 1 duża kaczka
- 700 g mięsa z udek kurczaka
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 4 garście żurawiny
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Kaczkę myjemy, oczyszczamy i luzujemy z kości. Wszystkie rozdarcia skóry musimy zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Nacieramy dokładnie solą, czosnkiem granulowanym i do wewnątrz pół łyżki majeranku. Wmasowujemy przyprawy w kaczkę i odstawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin.
- Bułkę musimy namoczyć w mleku. Udka myjemy i kroimy na drobne kawałki.
- Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do lekkiego zeszklenia. Cebulę studzimy.
- Pomarańcze należy sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą filetujemy wykrawając dzwonka bez błonek.
- Mielimy maszynką mięso z cebulą, jedną garścią żurawiny i odciśniętą bułką. Dodajemy do farszu 2 jajka, sól, pieprz, chilli, rozmaryn, majeranek, skórką z pomarańczy, dzwonka z pomarańczy,resztę żurawiny i obrane pokrojone w ósemki jabłka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Nadziewamy farszem kaczkę i zaszywamy.
- Pieczemy w dowolnej formie wysmarowanej gęsim tłuszczem lub olejem. Kaczkę również smarujemy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy na 20 min w temperaturze 220 stopni.
- Zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy podlewając często wyciśniętym wcześniej sokiem z pomarańczy i powstałym sosem, jeszcze przez ok. 70 minut.
- kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by odpoczęła ok 10 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!