Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

Kaczka faszerowana z pomarańczami, jabłkami i żurawiną

4 min. czytania
1
0
Kaczka faszerowana kurczakiem? A czemu by nie, jeśli w środku ma jeszcze pomarańcze, jabłka i żurawinę to razem komponują się w pyszne, aromatyczne odświętne wręcz danie. Mieliśmy wczoraj małe świętowanie i zagościła na stole obok ziemniaczków i buraczków na ciepło. Idealnie się sprawdza ten przepis na święta lub inne uroczystości. Była naprawdę pyszna. Krojona w plastry z dodatkiem pomarańczowego sosu jaki powstał przy pieczeniu. Mniam i tyle.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 duża kaczka
  • 700 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 4 garście żurawiny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki gęsiego smalcu lub oleju
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Kaczkę myjemy, oczyszczamy i luzujemy z kości. Wszystkie rozdarcia skóry musimy zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Nacieramy dokładnie solą, czosnkiem granulowanym i do wewnątrz pół łyżki majeranku. Wmasowujemy przyprawy w kaczkę i odstawiamy najlepiej na noc lub na kilka godzin.
  • Bułkę musimy namoczyć w mleku. Udka myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  • Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do lekkiego zeszklenia. Cebulę studzimy.
  • Pomarańcze należy sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Z jednej wyciskamy sok, a drugą filetujemy wykrawając dzwonka bez błonek.
  • Mielimy maszynką mięso z cebulą, jedną garścią żurawiny i odciśniętą bułką. Dodajemy do farszu 2 jajka, sól, pieprz, chilli, rozmaryn, majeranek, skórką z pomarańczy, dzwonka z pomarańczy,resztę żurawiny i obrane pokrojone w ósemki jabłka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Nadziewamy farszem kaczkę i zaszywamy.
  • Pieczemy w dowolnej formie wysmarowanej gęsim tłuszczem lub olejem. Kaczkę również smarujemy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy na 20 min w temperaturze 220 stopni.
  • Zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy podlewając często wyciśniętym wcześniej sokiem z pomarańczy i powstałym sosem, jeszcze przez ok. 70 minut.
  • kaczkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by odpoczęła ok 10 min.
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…
  • Kurczak z porem i cukinią w sosie curry

    Łaziło za mną curry i zrobiłem coś na wzór. Kurczak z porem i cukinią w sosie curry to szy…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…