Każda profesjonalna pizzeria musi spełnić określone standardy. I nie chodzi tu wyłącznie o takie podstawowe wymagania jak dwa wejścia do lokalu, klimatyzacja czy wydzielenie szatni oraz toalety. Poza przepisami prawnymi i higieniczno-sanitarnymi, każdy właściciel musi pamiętać o obowiązkowych urządzeniach, bez których niemożliwe będzie prowadzenie restauracji we włoskim stylu. Jakie elementy muszą znaleźć się w każdej pizzerii?
Piece gastronomiczne do pizzy
Z pewnością jest to najważniejszy element wyposażenia kuchni. Od tego, na jaki piec się zdecydować zależy m.in. wielkość danego lokalu oraz liczba potencjalnych klientów. W dużych restauracjach potrzebne będą urządzenia z większą ilością komór, z kolei mniejsze gastronomie zadowolą się nawet jedno- lub dwukomorowymi piecami. Często o wyborze tego akcesorium decyduje również jego cena – dobrej jakości piece zaczynają się od 5 tysięcy, a ich cena rośnie. Wytrzymałe i funkcjonalne piece gastronomiczne można zakupić także przez internet, w sklepach sprzedających wyposażenie dla lokali gastronomicznych np. takich jak https://www.horeca-24.pl.
Miksery i wałkowarki
Urządzenia te przydają się nie tylko do tworzenia ciasta na pizzę, ale także np. na pierogi czy makaron. Ułatwiają one pracę kucharzom i pomocom kuchennym oraz dbają o to, aby ciężkie ciasto było odpowiednio wyrobione i uformowane. Korzystanie z nich zapobiega powstawaniu grudek, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie bazy do pizzy idealnie gładkiej i odpowiednio elastycznej. Wałkowarki dodatkowo nie nagrzewają ciasta, wobec tego nie przykleja się ono do pojedynczych elementów. Podobnie jak piece, miksery i wałkowarki to podstawowe urządzenia przydające się w pizzerii – trudno bowiem wyobrazić sobie formowanie większej ilości ciasta ręcznie.
Stół do pizzy
Wyjątkowo funkcjonalny i wygodny – stół do pizzy nie jest obowiązkowy w każdej pizzerii, ale z pewnością jego obecność ułatwi pracę całej ekipie. Do wyboru są różne wersje urządzenia – z dwoma, trzema lub z większą ilością drzwiczek. Dodatkowo stół ma wygodne komory na pokrojone składniki, co w konsekwencji skraca czas przygotowywania włoskiego smakołyku. Warto pamiętać o tym, by wybierając ten element wyposażenia, kierować się jego istotnymi funkcjami – czy posiada opcję automatycznego odmrażania oraz czy wyposażony jest w wentylatory. Funkcje te zapewnią przechowywanej żywności odpowiednie warunki i zadbają o jej świeżość.