Kosą po patelni Porady kulinarne Jakie urządzenia powinny znaleźć się w każdej pizzerii?

Jakie urządzenia powinny znaleźć się w każdej pizzerii?

5 min. czytania
0
0

Każda profesjonalna pizzeria musi spełnić określone standardy. I nie chodzi tu wyłącznie o takie podstawowe wymagania jak dwa wejścia do lokalu, klimatyzacja czy wydzielenie szatni oraz toalety. Poza przepisami prawnymi i higieniczno-sanitarnymi, każdy właściciel musi pamiętać o obowiązkowych urządzeniach, bez których niemożliwe będzie prowadzenie restauracji we włoskim stylu. Jakie elementy muszą znaleźć się w każdej pizzerii?

Piece gastronomiczne do pizzy

Z pewnością jest to najważniejszy element wyposażenia kuchni. Od tego, na jaki piec się zdecydować zależy m.in. wielkość danego lokalu oraz liczba potencjalnych klientów. W dużych restauracjach potrzebne będą urządzenia z większą ilością komór, z kolei mniejsze gastronomie zadowolą się nawet jedno- lub dwukomorowymi piecami. Często o wyborze tego akcesorium decyduje również jego cena – dobrej jakości piece zaczynają się od 5 tysięcy, a ich cena rośnie. Wytrzymałe i funkcjonalne piece gastronomiczne można zakupić także przez internet, w sklepach sprzedających wyposażenie dla lokali gastronomicznych np. takich jak https://www.horeca-24.pl.

Miksery i wałkowarki

Urządzenia te przydają się nie tylko do tworzenia ciasta na pizzę, ale także np. na pierogi czy makaron. Ułatwiają one pracę kucharzom i pomocom kuchennym oraz dbają o to, aby ciężkie ciasto było odpowiednio wyrobione i uformowane. Korzystanie z nich zapobiega powstawaniu grudek, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie bazy do pizzy idealnie gładkiej i odpowiednio elastycznej. Wałkowarki dodatkowo nie nagrzewają ciasta, wobec tego nie przykleja się ono do pojedynczych elementów. Podobnie jak piece, miksery i wałkowarki to podstawowe urządzenia przydające się w pizzerii – trudno bowiem wyobrazić sobie formowanie większej ilości ciasta ręcznie.

Stół do pizzy

Wyjątkowo funkcjonalny i wygodny – stół do pizzy nie jest obowiązkowy w każdej pizzerii, ale z pewnością jego obecność ułatwi pracę całej ekipie. Do wyboru są różne wersje urządzenia – z dwoma, trzema lub z większą ilością drzwiczek. Dodatkowo stół ma wygodne komory na pokrojone składniki, co w konsekwencji skraca czas przygotowywania włoskiego smakołyku. Warto pamiętać o tym, by wybierając ten element wyposażenia, kierować się jego istotnymi funkcjami – czy posiada opcję automatycznego odmrażania oraz czy wyposażony jest w wentylatory. Funkcje te zapewnią przechowywanej żywności odpowiednie warunki i zadbają o jej świeżość.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Przydatne akcesoria do grillowania

Sezon grillowy rozpocznie się już wkrótce, zatem warto już teraz zaopatrzyć się nie tylko …