Zastanawiasz się nad zakupem kawiarki, ale nie jesteś pewien, jak wygląda jej obsługa? A może korzystasz już z tego urządzenia i uważasz, że kawa, którą zaparzasz, nie jest tak dobra, jak mogłaby być? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na jedno z tych pytań, to poniższy artykuł skierowany jest właśnie do Ciebie! Już za chwilę dowiesz się, jak zrobić dobrą kawę w kawiarce i móc każdego dnia delektować się doskonałym smakiem tego wyjątkowego napoju. Zapraszamy do lektury!
Przepis na idealne espresso z kawiarki
Tak jak codziennie z rana wstajesz z łóżka i kierujesz się do kuchni, by zaparzyć kawę. Wsypujesz kupioną w sklepie mieszankę do kubka i zalewasz ją gorącą wodą. Następnie odczekujesz kilka chwil, bierzesz łyk mającego dodawać energii napoju i… uświadamiasz sobie, że nie spełnia on już Twoich oczekiwań. Rozbudza się w Tobie pragnienie, by przyrządzany napar codziennie zachwycał Cię intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem – chcesz, by smakował jak espresso zamówione w dobrej kawiarni. Nie zamierzasz jednak przy tym wydawać dużej sumy pieniędzy na profesjonalny ekspres.
To właśnie w takiej sytuacji wiele osób decyduje się na zakup swojej pierwszej kawiarki. O przyrządzie tym krążą bowiem liczne opinie mówiące, że pozwala on na zaparzenie intensywnej i aromatycznej kawy o smaku zbliżonym do espresso.
Kawiarka – instrukcja użytkowania krok po kroku
Czy przyrządzanie w kawiarce naprawdę dobrej kawy jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak – pod warunkiem, że będziesz robić to poprawnie. Chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo zaparzać kawę z pomocą tego urządzenia? Składający się z zaledwie kilku etapów przepis na idealne espresso z kawiarki przedstawiamy poniżej.
Krok pierwszy – przygotowanie do parzenia
Pierwszym etapem całego procesu będzie przygotowanie wszystkich elementów niezbędnych do zaparzenia naparu. Potrzebne będą Ci jedynie trzy rzeczy – kawiarka, kawa i woda. Jeśli zdecydujesz się na wybór kawy ziarnistej, będziesz rzecz jasna musiał użyć także młynka.
Omawianie wymienionych składowych procesu zacznijmy od samej kawiarki. Istotna będzie przede wszystkim jej pojemność – to od niej zależeć będzie to, ile kawy uda się uzyskać przy jednym zaparzaniu. Wybierając konkretne urządzenie, warto więc uwzględnić tę kwestię. Uwagę zwrócić powinieneś także na wykonanie samego sprzętu. Obecnie za niewielkie pieniądze możemy kupić już naprawdę solidne kawiarki. Takie przyrządy znaleźć można na przykład tutaj: https://sklepkawa.pl/pl/c/Kafetiera%2C-moka/217.
Kolejną kwestią jest wybór odpowiednich ziaren. Jedna z najczęstszych wątpliwości dotyczących parzenia kawy w omawianym urządzeniu wyrażana jest właśnie w pytaniu: Jaka kawa do kawiarki? Wybór ziaren i mielenia faktycznie będzie niezwykle ważny, jeżeli zależy Ci na najlepszych doświadczeniach. Nie da się jednak wskazać jednego najlepszego rodzaju kawy do kawiarki. W urządzeniu tym z powodzeniem można zaparzać bowiem wiele różnych odmian ziaren. Warto więc na początek spróbować kilku typów dobrej jakości kawy i samemu ocenić, który z nich najbardziej Ci smakuje. Sprawdzone i cenione przez wiele osób ziarna znaleźć można między innymi w sklepie https://sklepkawa.pl/.
Ważną kwestią jest też samo mielenie ziaren. Jak zrobić to poprawnie? Kawa do kawiarki powinna zostać zmielona dość drobno, ale nie zbyt drobno – ziarenka powinny być nieco grubsze niż w przypadku kawy do ekspresu.
Ostatnim potrzebnym nam składnikiem jest woda. Dla uzyskania najlepszego efektu warto użyć ciepłej wody – najlepiej przefiltrowanej lub źródlanej.
Krok drugi – wstaw kawiarkę
Gdy przygotujesz już wszystko, co jest potrzebne, możesz zacząć zaparzać kawę w kawiarce. Aby to zrobić, należy na początku rozkręcić kawiarkę. Do dolnej części urządzenia musisz wlać tyle wody, by jej poziom znajdował się nieco poniżej zaworka bezpieczeństwa. Do sitka musisz natomiast delikatnie wsypać zmielone ziarna, tak aby kawa wypełniała całą jego przestrzeń. Możesz potem wyrównać powierzchnię ziarenek. Ważne jednak abyś na siłę nie ugniatał jej palcem!
Gdy wykonasz opisane czynności, możesz ponownie złożyć kawiarkę. Następnie urządzenie należy umieścić na ustawionym na małej mocy palniku lub płycie indukcyjnej.
Krok trzeci – poczekaj na zaparzenie kawy
Gdy ustawisz już kawiarkę na palniku, pozostanie Ci jedynie czekanie, aż napar będzie gotowy. Proces ten trwa najczęściej kilka minut. W jego trakcie zaczniesz jednak czuć niesamowity aromat, który z pewnością spotęguje w Tobie pragnienie, by napić się kawy. Spokojnie – od momentu, w którym zaczniesz delektować się przepysznym naparem z kawiarki dzielą Cię już tylko minuty!
Krok czwarty – zakończ parzenie kawy w odpowiednim momencie
Ostatnim krokiem procesu przygotowywania kawy w kawiarce jest przelanie naparu do filiżanki. Dla uzyskania najlepszego smaku naparu niezwykle ważny jest czas parzenia kawy – jak go kontrolować? Aby to zrobić musisz obserwować spływający strumień. Gdy kawa wypełni już niemal cały zbiornik (ale zanim zacznie wrzeć), powinieneś zdjąć kawiarkę z palnika i przelać napar do filiżanek.
Po wykonaniu wszystkich powyższych kroków, będziesz mógł wreszcie skosztować przygotowanego przez siebie naparu. Może okazać się, że za pierwszym razem nie uda Ci się zmielić ziaren na idealną grubość lub przegapisz najlepszy moment na zdjęcie kawiarki z palnika. Po kilku próbach z pewnością opanujesz jednak cały proces do perfekcji. Gwarantujemy, że satysfakcja płynąca z zaparzenia doskonałej kawy będzie warta Twoich starań!