Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce? Przepis na idealne espresso.

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
23 kwietnia 2025
kawiarka wp 1

Zastanawiasz się nad zakupem kawiarki, ale nie jesteś pewien, jak wygląda jej obsługa? A może korzystasz już z tego urządzenia i uważasz, że kawa, którą zaparzasz, nie jest tak dobra, jak mogłaby być? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na jedno z tych pytań, to poniższy artykuł skierowany jest właśnie do Ciebie! Już za chwilę dowiesz się, jak zrobić dobrą kawę w kawiarce i móc każdego dnia delektować się doskonałym smakiem tego wyjątkowego napoju. Zapraszamy do lektury!

Przepis na idealne espresso z kawiarki

Tak jak codziennie z rana wstajesz z łóżka i kierujesz się do kuchni, by zaparzyć kawę. Wsypujesz kupioną w sklepie mieszankę do kubka i zalewasz ją gorącą wodą. Następnie odczekujesz kilka chwil, bierzesz łyk mającego dodawać energii napoju i… uświadamiasz sobie, że nie spełnia on już Twoich oczekiwań. Rozbudza się w Tobie pragnienie, by przyrządzany napar codziennie zachwycał Cię intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem – chcesz, by smakował jak espresso zamówione w dobrej kawiarni. Nie zamierzasz jednak przy tym wydawać dużej sumy pieniędzy na profesjonalny ekspres.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

To właśnie w takiej sytuacji wiele osób decyduje się na zakup swojej pierwszej kawiarki. O przyrządzie tym krążą bowiem liczne opinie mówiące, że pozwala on na zaparzenie intensywnej i aromatycznej kawy o smaku zbliżonym do espresso.

Kawiarka – instrukcja użytkowania krok po kroku

Czy przyrządzanie w kawiarce naprawdę dobrej kawy jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak – pod warunkiem, że będziesz robić to poprawnie. Chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo zaparzać kawę z pomocą tego urządzenia? Składający się z zaledwie kilku etapów przepis na idealne espresso z kawiarki przedstawiamy poniżej.

Krok pierwszy – przygotowanie do parzenia

Pierwszym etapem całego procesu będzie przygotowanie wszystkich elementów niezbędnych do zaparzenia naparu. Potrzebne będą Ci jedynie trzy rzeczy – kawiarka, kawa i woda. Jeśli zdecydujesz się na wybór kawy ziarnistej, będziesz rzecz jasna musiał użyć także młynka.

Omawianie wymienionych składowych procesu zacznijmy od samej kawiarki. Istotna będzie przede wszystkim jej pojemność – to od niej zależeć będzie to, ile kawy uda się uzyskać przy jednym zaparzaniu. Wybierając konkretne urządzenie, warto więc uwzględnić tę kwestię. Uwagę zwrócić powinieneś także na wykonanie samego sprzętu. Obecnie za niewielkie pieniądze możemy kupić już naprawdę solidne kawiarki. Takie przyrządy znaleźć można na przykład tutaj: https://sklepkawa.pl/pl/c/Kafetiera%2C-moka/217.

Kolejną kwestią jest wybór odpowiednich ziaren. Jedna z najczęstszych wątpliwości dotyczących parzenia kawy w omawianym urządzeniu wyrażana jest właśnie w pytaniu: Jaka kawa do kawiarki? Wybór ziaren i mielenia faktycznie będzie niezwykle ważny, jeżeli zależy Ci na najlepszych doświadczeniach. Nie da się jednak wskazać jednego najlepszego rodzaju kawy do kawiarki. W urządzeniu tym z powodzeniem można zaparzać bowiem wiele różnych odmian ziaren. Warto więc na początek spróbować kilku typów dobrej jakości kawy i samemu ocenić, który z nich najbardziej Ci smakuje. Sprawdzone i cenione przez wiele osób ziarna znaleźć można między innymi w sklepie https://sklepkawa.pl/.

Ważną kwestią jest też samo mielenie ziaren. Jak zrobić to poprawnie? Kawa do kawiarki powinna zostać zmielona dość drobno, ale nie zbyt drobno – ziarenka powinny być nieco grubsze niż w przypadku kawy do ekspresu.

Ostatnim potrzebnym nam składnikiem jest woda. Dla uzyskania najlepszego efektu warto użyć ciepłej wody – najlepiej przefiltrowanej lub źródlanej.

Krok drugi – wstaw kawiarkę

Gdy przygotujesz już wszystko, co jest potrzebne, możesz zacząć zaparzać kawę w kawiarce. Aby to zrobić, należy na początku rozkręcić kawiarkę. Do dolnej części urządzenia musisz wlać tyle wody, by jej poziom znajdował się nieco poniżej zaworka bezpieczeństwa. Do sitka musisz natomiast delikatnie wsypać zmielone ziarna, tak aby kawa wypełniała całą jego przestrzeń. Możesz potem wyrównać powierzchnię ziarenek. Ważne jednak abyś na siłę nie ugniatał jej palcem!

Gdy wykonasz opisane czynności, możesz ponownie złożyć kawiarkę. Następnie urządzenie należy umieścić na ustawionym na małej mocy palniku lub płycie indukcyjnej.

Krok trzeci – poczekaj na zaparzenie kawy

Gdy ustawisz już kawiarkę na palniku, pozostanie Ci jedynie czekanie, aż napar będzie gotowy. Proces ten trwa najczęściej kilka minut. W jego trakcie zaczniesz jednak czuć niesamowity aromat, który z pewnością spotęguje w Tobie pragnienie, by napić się kawy. Spokojnie – od momentu, w którym zaczniesz delektować się przepysznym naparem z kawiarki dzielą Cię już tylko minuty!

Krok czwarty – zakończ parzenie kawy w odpowiednim momencie

Ostatnim krokiem procesu przygotowywania kawy w kawiarce jest przelanie naparu do filiżanki. Dla uzyskania najlepszego smaku naparu niezwykle ważny jest czas parzenia kawy – jak go kontrolować? Aby to zrobić musisz obserwować spływający strumień. Gdy kawa wypełni już niemal cały zbiornik (ale zanim zacznie wrzeć), powinieneś zdjąć kawiarkę z palnika i przelać napar do filiżanek.

Po wykonaniu wszystkich powyższych kroków, będziesz mógł wreszcie skosztować przygotowanego przez siebie naparu. Może okazać się, że za pierwszym razem nie uda Ci się zmielić ziaren na idealną grubość lub przegapisz najlepszy moment na zdjęcie kawiarki z palnika. Po kilku próbach z pewnością opanujesz jednak cały proces do perfekcji. Gwarantujemy, że satysfakcja płynąca z zaparzenia doskonałej kawy będzie warta Twoich starań!

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?