W restauracji warto zadbać o szybkość i sprawność przygotowywania potraw. Pomogą w tym różne praktyczne sprzęty i urządzenia służące m.in. do szatkowania, mielenia, krojenia itd. W co warto zainwestować?
Na rynku jest wiele profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, które mogą ułatwić zespołowi pracę w kuchni. Wiele z nich – np. maszynka do mielenia mięsa czy młynki do kawy znacznie przyspieszą szereg czynności, m.in. szatkowanie, mielenie, krojenie, obieranie itd. Sprawdź, które sprzęty są warte rozważenia – sprawna praca w kuchni może znacząco wpłynąć na zadowolenie klientów i zwiększenie obrotów.
Maszynka do mielenie mięsa
Jednym z praktycznych urządzeń, które powinno znaleźć się w kuchni restauracyjnej czy hotelowej, jest elektryczna maszynka do mielenia mięsa. Na rynku są modele wykonujące szereg innych czynności – maszynka do mielenia mięsa może służyć także do mielenia ziaren kawy, wyciskania soków itd.
Warto określić swoje potrzeby i wybrać odpowiedni model. Polecamy zwrócić uwagę na moc maszynki, jej wydajność, jakość wykonania, rodzaje nakładek w komplecie itd. Występują nawet maszynki do mielenia z szatkownicą – urządzenia wielofunkcyjne są dobrym wyborem, gdyż pozwalają zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Młynki do kawy
Kawa w restauracji czy kawiarni jest jednym z podstawowych napojów gorących – często zamawiamy np. espresso po posiłku lub cappuccino do deseru. Ważne, aby była świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem. Co więcej, może być też wykorzystywana do przyrządzania deserów, np. kaw na zimno, tiramisu itd. Praktycznym urządzeniem są elektryczne młynki do kawy, które pozwolą zmielić ziarna i posypać nimi deser, lody itp.
Szatkownice gastronomiczne i krajalnice
Profesjonalna szatkownica gastronomiczna znacznie ułatwia przygotowywanie produktów potrzebnych do przyrządzenia potraw. Krojenie cebuli, pietruszki czy marchewki jest praco- i czasochłonne, a w dobrze prosperującej restauracji czas odgrywa bardzo ważną rolę.
Szatkownice i krajalnice do warzyw czy mięs, wędlin i serów znacznie usprawnią te czynności. Warto wybrać modele elektryczne, szybsze i wygodniejsze. Duży wybór wymiennych tarcz pozwala pokroić produkty na różne sposoby.
Miksery gastronomiczne
Miksery czy blendery przydadzą się podczas pracy w każdej kuchni. Służą do ubijania, mieszania itd., a dzięki różnym nakładkom i nastawkom można m.in. ubić pianę, połączyć składniki na ciasto, siekać, mielić i szatkować. Mikser to jeden z podstawowych sprzętów w profesjonalnej kuchni, który znacznie podniesie wydajność pracy całego zespołu.
Wszystkie wymienione sprzęty z pewnością pomagają usprawnić pracę w restauracyjnej kuchni, jednak z doświadczenia wiem, że jeśli nie będzie przy tym ostrych noży i zgranej ekipy, to żaden profesjonalny sprzęt zbyt wiele nie pomoże 😉