Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Jak usprawnić pracę w restauracji? Praktyczne sprzęty

Materiał zewnętrzny 29 lipca 2019

W restauracji warto zadbać o szybkość i sprawność przygotowywania potraw. Pomogą w tym różne praktyczne sprzęty i urządzenia służące m.in. do szatkowania, mielenia, krojenia itd. W co warto zainwestować?

--- Reklama ---

Na rynku jest wiele profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, które mogą ułatwić zespołowi pracę w kuchni. Wiele z nich – np. maszynka do mielenia mięsa czy młynki do kawy znacznie przyspieszą szereg czynności, m.in. szatkowanie, mielenie, krojenie, obieranie itd. Sprawdź, które sprzęty są warte rozważenia – sprawna praca w kuchni może znacząco wpłynąć na zadowolenie klientów i zwiększenie obrotów.

Maszynka do mielenie mięsa                                                    

Jednym z praktycznych urządzeń, które powinno znaleźć się w kuchni restauracyjnej czy hotelowej, jest elektryczna maszynka do mielenia mięsa. Na rynku są modele wykonujące szereg innych czynności – maszynka do mielenia mięsa może służyć także do mielenia ziaren kawy, wyciskania soków itd.

Warto określić swoje potrzeby i wybrać odpowiedni model. Polecamy zwrócić uwagę na moc maszynki, jej wydajność, jakość wykonania, rodzaje nakładek w komplecie itd. Występują nawet maszynki do mielenia z szatkownicą – urządzenia wielofunkcyjne są dobrym wyborem, gdyż pozwalają zaoszczędzić miejsce w kuchni.

Młynki do kawy

Kawa w restauracji czy kawiarni jest jednym z podstawowych napojów gorących – często zamawiamy np. espresso po posiłku lub cappuccino do deseru. Ważne, aby była świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem. Co więcej, może być też wykorzystywana do przyrządzania deserów, np. kaw na zimno, tiramisu itd. Praktycznym urządzeniem są elektryczne młynki do kawy, które pozwolą zmielić ziarna i posypać nimi deser, lody itp.

Szatkownice gastronomiczne i krajalnice

Profesjonalna szatkownica gastronomiczna znacznie ułatwia przygotowywanie produktów potrzebnych do przyrządzenia potraw. Krojenie cebuli, pietruszki czy marchewki jest praco- i czasochłonne, a w dobrze prosperującej restauracji czas odgrywa bardzo ważną rolę.

Szatkownice i krajalnice do warzyw czy mięs, wędlin i serów znacznie usprawnią te czynności. Warto wybrać modele elektryczne, szybsze i wygodniejsze. Duży wybór wymiennych tarcz pozwala pokroić produkty na różne sposoby.

Miksery gastronomiczne

Miksery czy blendery przydadzą się podczas pracy w każdej kuchni. Służą do ubijania, mieszania itd., a dzięki różnym nakładkom i nastawkom można m.in. ubić pianę, połączyć składniki na ciasto, siekać, mielić i szatkować. Mikser to jeden z podstawowych sprzętów w profesjonalnej kuchni, który znacznie podniesie wydajność pracy całego zespołu.

Tagi mikser, młynki, praca, praktyczne, restauracja, sprzęt, szatkownice
Materiał zewnętrzny 29 lipca 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zapiekanka z kurczaka w stylu bałkańskim z warzywami
Następny wpis Ogórki konserwowe z papryką na ostro
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
5 sierpnia 2019 15:45

Wszystkie wymienione sprzęty z pewnością pomagają usprawnić pracę w restauracyjnej kuchni, jednak z doświadczenia wiem, że jeśli nie będzie przy tym ostrych noży i zgranej ekipy, to żaden profesjonalny sprzęt zbyt wiele nie pomoże 😉

0
Odpowiedz

Seromak na kruchym spodzie

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?