Kosą po patelni Porady Jak ugasić pragnienie jedząc?

Jak ugasić pragnienie jedząc?

0

Podczas upałów skutecznie ugaszą pragnienie soczyste i pełne miąższu owoce, jak: arbuz, melon, jabłko, ale też truskawki, grejpfrut czy cytryna. Nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, zwłaszcza latem, kiedy na skutek wysokich temperatur człowiek znacznie więcej się poci, tracąc wodę i związki mineralne.

Lekarze i dietetycy apelują, aby wypijać około 2 l wody dziennie, niezależnie od pogody. Warto wiedzieć, że jej smacznym i równie zdrowym zamiennikiem mogą być niektóre owoce i warzywa. Nie tylko pozwalają nawodnić organizm, ale dostarczają mu szeregu innych substancji odżywczych.

Jakie owoce i warzywa wybrać podczas upałów?

Na jedzenie, które gasi pragnienie, powinny składać się głównie owoce i warzywa. Warto po nie sięgać jako uzupełnienie i urozmaicenie diety w upalne dni. Bogata w wodę jest przede wszystkim cytryna. Ponieważ składa się z niej aż w 90% jest dobrym dodatkiem nie tylko do napojów, ale również sosów czy sałatek (o właściwościach zdrowotnych tego owocu można przeczytać na zdrowie.tvn.pl). Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C i mikroelementy, które uzupełniają niedobory w organizmie, wywołane przez nadmierne pocenie się. Podobne właściwości ma grejpfrut, który przez wysoką zawartość błonnika, pomaga regulować pracę jelit. Polecany przez dietetyków jest również arbuz (aż w 92% składa się z wody). Nie tylko wspomaga przemianę materii, ale mimo słodkiego smaku jest niskokaloryczny i naprawdę orzeźwiający. Wiele dodatkowych zalet posiada też melon – zawarty w nim antyoksydant przeciwdziała zmęczeniu, redukuje stres i zapobiega procesom niszczenia tkanek (naturalnie ogranicza skutki związane z procesami starzenia się).

Jeśli chodzi o warzywa, to na pierwszym miejscu należy wymienić ogórek, który nie tylko gasi pragnienie, ale też chłodzi organizm. Może stanowić doskonały składnik sałatek i napojów.

Co zrobić, kiedy nie lubimy wody?

Wiele osób nie jest w stanie wypić zalecanych 2 l wody dziennie, głównie dlatego, że po prostu im nie smakuje. Nie warto jednak jako jej zamiennika decydować się na kawę (która odwadnia), napoje gazowane czy soki owocowe ze sklepu (zawierają dużą ilość cukru). Znacznie lepiej jest dodać do naturalniej i niegazowanej wody mineralnej odrobinę świeżo wyciśniętej esencji np. z cytryny czy ogórka z wrzuconym listkiem mięty. Tak przygotowany napój nie tylko gasi pragnienie, ale jest zdecydowanie zdrowszy i dostarczy do organizmu wiele niezbędnych substancji odżywczych.

Ważne są też nawyki właściwego nawadniania. Wypicie jednorazowo większej ilości wody nie spowoduje lepszego nawodnienia, a jedynie będzie miało działanie moczopędne. Zdecydowanie lepiej popijać mniejsze porcje przygotowanego napoju przez cały dzień, urozmaicając dietę owocowo-warzywnymi przekąskami.

  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…
  • Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce

    Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwie…
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Jak zachować czystość frytkownicy

Zanim wynaleziono frytkownicę, miłośnicy spieczonych ziemniaków zwanych talarkami czy słup…