Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Jak jedzą sportowcy – kolarze

Kosą po patelni 10 kwietnia 2019
Jak jedzą sportowcy - kolarze

Kolarstwo jest sportem bardzo wysiłkowym, nie mówię tu o zwykłej jeździe na rowerze w stylu rekreacyjnym, ale o wyczynowym uprawianiu tego sportu. To sport o charakterze wytrzymałościowym, wysiłkowym i siłowym. Aby osiągnąć w nim dobre wyniki trzeba dostarczać organizmowi odpowiednie składniki, by nie doprowadzić do wycieńczenia organizmu.

--- Reklama ---

Coraz częściej wybieram właśnie ten styl ruchu na świeżym powietrzu, odkurzyłem swój rower, jednak zauważyłem, że męczę się bardzo po dłuższej jeździe. Postanowiłem zatem przyjrzeć się z bliska temu co jedzą i piją zawodowi kolarze i wyciągnąć wnioski, adaptując pewne metody i sposoby na podciągnięcie kondycji i wydajności organizmu, dla własnych celów.

Zapotrzebowanie energetyczne

Jak przy innych sportach wytrzymałościowo-siłowych tak i tu trzeba dostarczyć do organizmu trzy podstawowe grupy składników: węglowodany, białka i tłuszcze. Ich proporcja decyduje o tym czy odżywiamy się właściwie. Główny składnik diety powinny stanowić węglowodany, kolejne to białka, a na końcu tłuszcze. Zapotrzebowanie energetyczne trenującego kolarza może sięgać nawet 8000 kcal dziennie. Jest to bardzo dużo, ja pewnie tyle nie potrzebuję, ale to już uzmysławia mi ile potrzeba energii nawet na zwykłą przejażdżkę. Nie da się tylko opierać tego na diecie. Konieczna jest również odpowiednia suplementacja. Nieodzowne jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów oraz witamin i składników mineralnych. Sam spadek wydajności u mnie następuje już podczas treningu. Ciekawym rozwiązaniem jakie znalazłem w sieci, są np. żele energetyczne dla sportowców – przykłady tutaj:
https://www.centrumrowerowe.pl/ Ich przyswajalność jest o wiele wyższa i pozwalają uzupełniać braki energetyczne bezpośrednio podczas treningu i są wygodne w użyciu.

Dieta zbilansowana

Kolarze jedzą często, ich dieta to 5-6 posiłków dziennie w odstępach ok. 3-4 godzinnych. Skład posiłków musi być odpowiednio dobrany do trybu treningowego. Zazwyczaj przed wysiłkiem, podczas najważniejszego posiłku dnia – śniadania, wybieramy składniki oparte na węglowodanach złożonych. Uwalniają one stopniowo energię do organizmu, zapewniając stały poziom cukru we krwi. Pozwala to również na zmagazynowanie odpowiedniego poziomu glikogenu mięśniowego, potrzebnego do treningu siłowego. Później po treningu musimy zadbać o uzupełnienie zużytych podczas wysiłku składników, białek, witamin oraz o regenerację organizmu.

Dieta kolarska nie opiera się tylko na makaronie, kurczakach i warzywach, jak wiele osób sądzi. To mit, od którego już dawno wielu kolarzy odeszło. Jest o wiele bardziej złożona i wymaga dość dużego urozmaicenia i produktów dobrych jakościowo. Dieta ta nie dość, że musi zapewniać dostarczanie wszystkich potrzebnych składników, to również musi dostarczać antyoksydanty, potrzebne do usuwania skutków wysiłku, jak również mieć silne właściwości regeneracyjne.

Tak więc co tak naprawdę jedzą kolarze?

Faktycznie, są to różnego rodzaju wypełniacze typu makaron, ziemniaki, kasze jednak wzbogacone o różnego rodzaju mięsa, ryby i spore ilości warzyw. Między treningami wskazane jest picie koktajli białkowych i duże znaczenie mają w nich owoce np. jagody oczyszczające organizm. Dieta powinna być zbilansowana i kompletna, uzupełniana przez przekąski w czasie treningu, kiedy wysiłek jest największy. Jednym z ważniejszych czynników jest jednak nawodnienie. Czysta woda raczej nie pomaga, wręcz jej nadmiar może powodować wypłukanie potrzebnych substancji i osłabienie. Wskazane jest picie napoi izotonicznych, jednak należy unikać tych zawierających kofeinę. Brak odpowiednich składników w naszej diecie i dostatecznego nawodnienia organizmu, może prowadzić do przetrenowania, zawrotów głowy i zmniejszonej znacznie wydajności. Więcej o odpowiednim doborze proporcji diety możecie poczytać np. tutaj: https://dietetycy.org.pl/dieta-dla-kolarzy/

Czy jeśli nie uprawiacie tego sportu wyczynowo, jeżdżąc na rowerze po parku, lub w niedzielę za miasto (jak ja), musicie również zwracać uwagę na to co jecie i jak się przygotowujecie do jazdy? Oczywiście, że tak. Wskazane jest spożycie ostatniego posiłku nie bezpośrednio przed wycieczką rowerową, ale na 2 godziny przed, warto mieć przy sobie podczas jazdy jakąś przekąskę dająca nam energię, a na dłuższe wycieczki warto zabrać ze sobą napój izotoniczny lub żel. Każdy wysiłek fizyczny, nawet rekreacyjny, dobrze jak sprawia nam przyjemność, a nie jest powodem wycieńczenia organizmu. Po przejażdżce chcemy się czuć dobrze i mieć radość z odbytej wycieczki, a nie narzekać, że nie mamy siły zejść z roweru. Jeśli jazda na rowerze jest Waszą pasją i spędzacie na mim więcej czasu, koniecznie zweryfikujcie to co jecie i pijecie. Warto poszukać pomocy dietetyka sportowego i odpowiednio się do treningu przygotować.

Tagi dieta, energia, kolarze, nawodnienie, odżywianie, trening, zdrowie, żel
Kosą po patelni 10 kwietnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ciasto - Słonecznikowiec Ciasto – Słonecznikowiec
Następny wpis Dwa lata zleciały nie wiem kiedy - urodziny bloga Dwa lata zleciały nie wiem kiedy – urodziny bloga
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Bułki grahamki

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?