w ,

Jak je się sushi i jak się zachować w restauracji

Jedzenie sushi to prawdziwa uczta, dla oczu i podniebienia. Niestety dla wielu osób wiąże się ze stresem. Wynika to głównie z tego, że wokół dań kuchni japońskiej narosło wiele opowieści, związanych z zachowaniem konkretnej formy spożywania posiłku. Wiele osób uważa też, że samodzielne przygotowanie potrawy jest trudne, a nie jest to prawdą. Wystarczy kilka podstawowych składników i naczynia do sushi, a pyszne roladki z łatwością przygotujemy w swojej kuchni.

Czy sushi trzeba jeść pałeczkami?

Sushi tradycyjnie je się pałeczkami. Nóż i widelec w spożywaniu tego dania są niedopuszczalne. Jeśli nie czujecie się pewnie, korzystając ze zwyczajnych pałeczek, możecie poprosić kelnera o pałeczki treningowe. Są to normalne pałeczki, posiadające na górze elastyczne połączenie, dzięki czemu są wygodniejsze w użyciu. Sushi można jeść również rękoma. Jest to zgodne z japońskim obyczajem i nikogo nie oburzy. Wyjątkiem jest sashimi, które je się wyłącznie pałeczkami.

Jeśli chcecie pójść do restauracji w pełni przygotowani, warto pomyśleć o krótkim treningu obsługi pałeczek w domu. Spróbujcie zjeść nimi spaghetti – jeśli poradzicie sobie z tym daniem, to dacie sobie radę z każdą inną potrawą.

Jak zachować się w restauracji sushi?

Jeśli nie macie pewności jakie zasady obowiązują w tego typu restauracji, postaram się Wam trochę przybliżyć ten temat. Na wejściu zazwyczaj zostaniecie przywitani przez obsługę. Można się ukłonić, ale zwykłe dzień dobry, też jest na miejscu. Kelner poda Wam ciepły ręcznik, służący do wytarcia dłoni po złożeniu zamówienia. Skorzystajcie z niego, szczególnie gdy planujecie spożywać posiłek rękoma.

Jedzenie w zależności od typu restauracji jest zamawiane i podawane przez kelnera lub serwowane na obrotowym stole – siadamy wtedy przy nim, a przed nami przesuwają się talerze. Wybierając potrawę, zabieramy talerzyk, a po skończeniu posiłku stawiamy go koło siebie, aby obsługa mogła na jego podstawie ustalić cenę zamówienia.

Podstawowe zasady podczas jedzenia sushi

Poniżej przygotowałem kilka zasad, które pozwolą Wam uniknąć krępujących sytuacji:

  • Nie wbijamy pałeczek w jedzenie. Przypominają one wtedy kadzidła zapalane za zmarłych, co uważane jest za duży nietakt.
  • Jeśli nie potrzebujemy pałeczek, to wystarczy je odłożyć na specjalną podstawkę, która znajduje się na stole.
  • Jedząc sushi, należy brać całe kawałki do ust, jedynym wyjątkiem są rożki Temaki.
  • Maczając nigiri w sosie sojowym, robimy to od strony ryby, a nie ryżu.
  • Nie powinno mieszać się wasabi z sosem sojowym w miseczce. Dodajemy je bezpośrednio na rybę.
  • Nie prosimy obsługi o nóż – uznawane jest to za wiadomość do mistrza sushi, że jego potrawy są niedobre.

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi jest dość proste. Na spodek wylewamy niewielką ilość sosu sojowego. Będziemy w nim moczyć kawałki sushi tuż przed zjedzeniem. W oddzielnej miseczce mamy wasabi. Kawałki sushi chwytamy końcem pałeczek, maczamy je delikatnie w sosie i wkładamy w całości do ust. Trzeba pamiętać, że jeśli jemy sushi, korzystając ze wspólnego talerza z kilkoma osobami, sięgamy po kolejne kawałki szerszym końcem pałeczek, a nie tym, którym wkładamy sushi do ust.

Sushi podawane jest z dodatkami – marynowanym imbirem i pędami bambusa. Nie ma obowiązku ich jeść – warto jednak ich spróbować i przekonać się, czy trafiają w nasz gust. Dodatki służą głównie do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy różnymi rodzajami sushi, jakie spożywamy podczas posiłku.

Przygotowanie sushi w domu

Co w sytuacji, kiedy nie możemy iść do restauracji lub po prostu, wolimy zjeść w domu? Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie sushi samodzielnie. Nie jest to bardzo trudne, a może być doskonałą zabawą! Żeby posiłek był naprawdę wyjątkowy, warto podać go w tradycyjny sposób – używając zestawu do sushi. Mając efektowny zestaw do serwowania sushi, możesz podać je dokładnie tak, jak w najlepszych restauracjach. Warto zaopatrzyć się więc w:

  • miseczki do sushi,
  • talerze do sushi,
  • pałeczki do sushi.

Samo przygotowanie potrawy nie jest trudne – wystarczy kupić podstawowe składniki (m.in. ryby, ryż, sos sojowy, wasabi i wodorosty). W przyrządzaniu sushi możecie poprosić o pomoc rodzinę lub znajomych. Wspólne gotowanie to ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu, poznanie nowych smaków i eksperymenty kulinarne.

Miseczki do sushi, talerze do sushi oraz pałeczki do sushi znajdziecie m.in. w sklepie DUKA.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze