Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Jak dbać o profesjonalny ekspres do kawy?

Materiał zewnętrzny 31 sierpnia 2018

Dobra kawiarnia nie obędzie się bez porządnego ekspresu do kawy, której aromat czuć już od drzwi. Świeżo mielona, z delikatną pianką i puszystym mlekiem spienionym tworzy idealny zestaw na popołudnie spędzone w miłym towarzystwie. Każdy właściciel doskonale wie, jak ogromnym wydatkiem jest dobrej jakości ekspres do kawy, a jego niewłaściwe użytkowanie może doprowadzić do szybkiej awarii. Na co zwrócić uwagę w czasie wykonywania codziennych obowiązków? Przygotowaliśmy zestaw kilku praktycznych porad, które uchronią ekspres do kawy przed wymianą na nowy lub inwestycją w części wymagające niezwłocznej wymiany.

--- Reklama ---

Woda

To od niej dużo zależy, ponieważ jej twardość jest odpowiedzialna za nagromadzenie się kamienia w zbiorniku. Już podczas pierwszego użycia należy zadbać o odpowiednie ustawienie twardości wody w stopniach, dzięki czemu parametr ten będzie mógł poinformować nas w przyszłości czy już jest konieczne usunięcie nagromadzonego wewnątrz osadu kamienia.

Odkamienianie

Proces ten jest wykonywany niezwykle często w przypadku profesjonalnych ekspresów do kawy, które pracują na najwyższych obrotach w ciągu dnia. Czynność wymaga rozpuszczenia w zbiorniku wodnym dedykowanych płynów w dawkach zgodnych z instrukcją podaną przez producenta. W nowoczesnych sprzętach wystarczy ustawić adekwatny program, dlatego sam proces nie jest tak czasochłonny, jak w niektórych ekspresach używanych w domu. Warto pamiętać, by przed czynnością, jaką jest odkamienianie wyjąć filtr ze zbiornika wody.

Filtr wody

Zachowanie najwyższych standardów to obowiązek właścicieli lokali gastronomicznych, stąd istotne jest zadbanie o bezpieczeństwo podczas serwowania dań i napojów. Filtr wody mają na celu zapobiegać odkładaniu kamienia oraz zadbać o usuwanie metali ciężkich, czy drobnoustrojów. Stosowanie filtra umożliwia również ochronę urządzenia przed uszkodzeniem w wyniku nagromadzonego zanieczyszczenia. Wbrew pozorom nie tylko smakosze kawy są w stanie wyczuć aromat kawy parzonej bez filtra, a to byłoby kompromitacją dla marki.

Rodzaj kawy

W tej kwestii istotny jest smak, jak i grubość mielenia. Obecność cukru w kawie aromatyzowanej powoduje zaklejanie żarne młynka, a tym samym ma wpływ na system parzenia kawy. Ponadto grubość mielenia. W związku z tym, iż każda kawa miele się inaczej, dlatego należy dopasować optymalną grubość mielenia do kawy. Zbyt drobna kawa będzie powodem uzyskania pojemnika na fusy z niezbitym krążkiem zwanym przez baristów cookies coffee. Natomiast za gruba mielona kawa ma niewłaściwy smak. Ponadto w cieczy mogą być wyczuwalne cząsteczki kawy, co umniejsza jej walory smakowe i estetyczne.

Spieniacz

Mleko wyglądające jak obłok to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do kawy. Nieregularnie czyszczony mechanizm może doprowadzić do zatkania się kanałów i fermentacji resztek mleka, co będzie miało wpływ na jakość w przyszłości. Spieniacz powinien zagwarantować gęstą mleczną pianę, a zanieczyszczony mechanizm od razu da o sobie znać poprzez nieefektywne działania. Nowoczesne ekspresy mają specjalny program czyszczenia spieniacza, który warto używać co najmniej raz w tygodniu. Pod koniec dnia warto przemyć spieniacz codziennie, by uniknąć osadzenia mleka.

Co zrobić, gdy codzienne praktyki zawiodą?

Codzienny ruch i setki wykonanych kaw różnego typu stawia ekspres przed wymagającym zadaniem i z pewnością po pewnym czasie podzespoły pomimo zachowania dobrych praktyk zaczną się buntować. Awaria nie musi oznaczać wymiany sprzętu na nowy. Inwestycja. Dobrej jakości ekspresy do kawy jest opłacalna, ponieważ zazwyczaj bez problemu można dopasować części zamienne i wskrzesić niezawodny sprzęt.

Artykuł został przygotowany przez firmę horecaparts.pl specjalizującej się w dostarczaniu części zamiennych do gastronomii.

Tagi dbanie, ekspres, filtry, kawa, profesjonalny, spieniacz, woda
Materiał zewnętrzny 31 sierpnia 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Drożdżówki ze śliwkami
Następny wpis Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anita
Anita
26 lutego 2020 10:21

Higiena i systematyczna konserwacja sprzętów zarówno profesjonalnych, jak i automatycznych ekspresów domowych jest bardzo istotna. 🙂 Nie lekceważcie komunikatów, a ekspres odwdzięczy się pyszną kawą i bezawaryjnym działaniem.

0
Odpowiedz

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Piaskowiec

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Grzyby marynowane

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?