Kosą po patelni Przepisy Obiad Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

0

Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.

Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  3. Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/jablka-w-ciescie-jogurtowym/
  • Sernik na zimno z wiśniami

    Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami…
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem …
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Awokado w szynce parmeńskiej

Ni to przystawka, ni sałatka, a może posiekać i zrobić z tego carpaccio? W każdym razie św…