Potrzebne składniki
- 2 duże słodkie jabłka
- 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 krople ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty cynamonu
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
- Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
- Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście jogurtowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!