Kosą po patelni Przepisy Jabłka Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

2 min. czytania
0
0
Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…