w , , ,

Jabłka w cieście jogurtowym

Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Jabłka w cieście jogurtowym
Składniki:
  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście jogurtowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze