Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.
Jak wykonać przepis na - Jabłka w cieście jogurtowymPotrzebne składniki
- 2 duże słodkie jabłka
- 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 krople ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty cynamonu
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
- Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
- Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście jogurtowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: