Kosą po patelni Przepisy Jabłka Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

2 min. czytania
0
0
Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Jabłka w cieście jogurtowym

Składniki:

  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  • Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…