Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Lifestyle

Hejt, bezkrytyczność i czubek własnego nosa

Kosą po patelni 3 maja 2019
Hejt, bezkrytyczność i czubek własnego nosa

Połaziłem ostatnio po różnych stronach i na swoje nieszczęście poczytałem komentarze pod postami. Takie regularne sprawdzanie konkurencji, zdrowe i konieczne chociaż jak wiecie już z moich postów, innych stron, szczególnie kulinarnych nie traktuję jako wrogów. Co mnie zdziwiło? Styl w jakim ludzie piszą. Nie twierdzę, że to jakaś reguła, bo znalazłem tez setki pozytywnych komentarzy, jednak również takie, które niczemu zupełnie nie służyły, a tylko miały na celu bezpodstawną krytykę i danie ujścia frustracji je piszącemu. Czubek własnego nosa za przewodnika?

--- Reklama ---

Skąd w nas tyle nienawiści, takiej nieuzasadnionej i to okazywanej publicznie? Czy aż tak nudne masz życie, że siedzisz przed komputerem i starasz się dowalić, gdzie popadnie, byle komu? Może to braki w wychowaniu zwyczajne, bo mnie rodzice uczyli tolerancji, szacunku do obcych i starszych. Nie odnoszę się tu jednak tylko do komentarzy bo dostanie się też tym, którzy teksty piszą. Co mnie często dotykało to narzucanie Swoich poglądów innym. Moja prawda jest mojsza. Nie wiem czemu to ma służyć. Ja w Swoich wypowiedziach staram się używać języka zachowawczego. Daje czytelnikowi, czyli Tobie wybór co masz myśleć. Nie narzucam Ci, a jedynie komentuję rzeczywistość. Oczywiście wyrażam swój pogląd i zdanie na jakiś konkretny temat, jednak nie twierdze, że to jedyna słuszna koncepcja. Używam w tym celu zwrotów w stylu – może warto się zastanowić, albo pomyśl jak Ty do tego podchodzisz. Żyj i daj żyć innym to podstawowa zasada tolerancji do poglądów i zachowań innych. Dopóki mi jakiś człowiek nie włazi w życie i nie mówi co mam i jak myśleć, to najwyżej jeśli się z nim nie zgadzam, to go olewam. Taki język bezkompromisowy budzi agresję automatycznie w czytającym. Może dlatego też chętniej klikamy skomentuj dosrywając autorowi jak coś takiego napotkamy.

Znajoma ostatnio pytała mnie, czemu u niej ludzie się czepiają, a u mnie piszą łagodnie i nie mam hejtu (chociaż może i szkoda bo to zawsze jakaś reakcja, a tych coś tu mało). Może właśnie przez to, że inaczej do tego podchodzę. Poczytałem trochę Jej komentarze z ciekawości i pierwsze co mnie zaskoczyło to styl w jakim rozmawia z ludźmi. Narzuca Swoje zdanie, wyraża je bez ogródek i przypomina to wypowiedź – jesteś głupi ale rób co chcesz… bo na końcu załagodzi temat. Takie osoby, abstrahując już od tej konkretnej znajomej, często też doszukują się w każdej wypowiedzi, czegoś niepozytywnego. Wyjaśniam o co chodzi bo wiem, że zagmatwałem. Komentarz to treść pisana, nie da się przełożyć emocji, nawet przy użyciu emotek, tak więc interpretacja tekstu zależy od osoby, która to czyta. To samo zdanie: czemu tu dodałaś wody? – można odebrać na dwa sposoby – kurna czemu głupia babo dodałaś wody? I tak to własnie odczytuje moja znajoma, lub zupełnie normalnie, jako zwykłe pytanie zaciekawionego czytelnika. Dla mnie to pytanie, może to wynika z założenia, że ludzie są białą kartka, którą zapiszą swoimi słowami i czynami, a nie uznaję z góry, że są źli i chcą mi dosrać? Nie jestem jednak osoba, której ktoś napluje w twarz i powie, że deszcz pada. Jeśli spotkam się z jawnym atakiem na mnie odpowiem obroną. Pomyśl, jak Ty odbierasz takie treści? Jeśli dostrzegasz u Siebie niepozytywne reakcje na pytania od nieznanych Ci osób, pomyśl nad tym, może to w Tobie jest agresja, która przez komentarze przenosisz na innych.

Rozmawiałem też ostatnio właśnie o stylu pisania i języku, jak się okazało ze stałą czytelniczką moich wypocin, czyli moją Mamą. Powiecie, że rodzina nie może być recenzentem i się z Wami zgadzam w 100%. Nigdy ktoś Ci bliski nie będzie obiektywny w pełni. Jednak takie rozmowy połączone nawet z miło podaną krytyczną oceną, coś dają, jeśli umiesz słuchać. Jestem wręcz zbyt zachowawczy, przynajmniej taki wniosek mi się w głowie pojawił po tej rozmowie. Ja wiem, że teraz w internecie panuje moda na szokowanie, by się wyróżnić, ale czy naprawdę tędy droga? Co jest bardziej wartościowe dla Ciebie? Przekaz o niczym, który ma tylko wywołać emocje i sprawić byś wszedł i dał zarobić (patrz Godlewskie i inne tego typu) , czy przekaz łagodny ale taki, który coś wniesie do Twojego życia i w głowie zostanie. To jak czytanie gazety plotkarskiej w porównaniu z porządną książką np. Tolkiena (to akurat lubię). Jeśli stoję przed takim wyborem pisząc mój wpis, zawsze skieruję się w stronę łagodnej i wyważonej formy. Nie dorównam wielkim pisarzom, ale postaram się by coś wartościowego Ci przekazać.

Tak samo mnie dziwi niezmiennie to, że potrafimy bez ogródek napisać – do d…, jesteś głupi, a z takim trudem przychodzi napisanie – fajny pomysł, albo dobrze gadasz piwa Ci dać. Pytanie na koniec więc się samo na usta ciśnie, gdzie nasze pozytywne cechy: zaufanie, kompromis, tolerancja, radość, optymizm, chęć niesienia pomocy? Jeśli nie potrafisz wyeliminować krytyki wszystkiego co Cię otacza ze Swoich tekstów, często pisanych anonimowo, to czy są w Tobie jeszcze te cechy?

Wybaczcie wyszło kazanie, a dziś nie niedziela i kazanie od ateisty to chyba durny pomysł. Nie nikt mi nie wszedł na odcisk nie pije do nikogo i wszystko jest ok. Porusza mnie tylko to co widzę, może Ciebie też. W sumie bardziej to stek wynurzeń, ale chciałem Was zachęcić do zatrzymania się na chwile i oceny tego jak Wy podchodzicie do świata. Jaka jest Wasza postawa, czy szukacie w innych problemu, czy skupiacie się na Sobie, a może jesteście pozytywnie otwarci?

A na koniec mała prywata – uruchomiłem funkcję oceny przepisów w komentarzach. Jadłeś(aś) coś z moich propozycji kulinarnych i smakowało to pochwal, a jak nie było jadalne, to masz okazję mi dosrać… śmiało, ja się krytyki nie boję.

Tagi forma, hejt, komentarze, krytycyzm, ludzie, pisanie, reakcje, styl
Kosą po patelni 3 maja 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ozorki wieprzowe w galarecie
Następny wpis Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ng
Ng
3 maja 2019 12:51

Cóż… Ja jestem osobą dość nerwową a raczej emocjonalną… Z trudem przychodzi mi panowanie nad sobą w sytuacjach nazwijmy to ekstremalnie niekomfortowych. Nie piszę złośliwych komentarzy. Nie staram się dosrać komuś sama z siebie, ale gdy ktoś dręczy i atakuje mnie lub kogoś mi bliskiego to „odchodzą mi wody” i wtedy z rozmysłem drę łacha z takiej osoby, bezkompromisowo i bez ogródek. Jednak też widzę, że w ludziach coraz więcej bezpodstawnej złości, braku empatii, niezrozumienia dla tego co inne, dla drugiego człowieka, brak szacunku dla odrębności poglądów czy upodobań. Brak też samokrytycyzmu i umiejętności przyjmowania uwag. Jeśli się komuś słodzi… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ng
3 maja 2019 13:53

Też dlatego starałem się nie generalizować bo jednak jest sporo ludzi, którzy myślą pozytywnie i nawet krytykę odbierają jako korzyść. Ona przecież uczy. Masz rację, że sporo ludzi patrzy na życie egocentrycznie to ich zamyka na uczucia i potrzeby innych. Staja się przez to zapatrzeni we własne potrzeby i przypomina to samouwielbienie. Wtedy krytyka jakakolwiek nawet konstrukcyjna przeszkadza i uwiera więc reagują agresja na to co ich otacza. Pozostaje mieć nadzieję, że jest na tyle dużo osób nastawionych na życie dobrze, że będzie się kim otaczać i wspólnie z nimi czerpać z życia garściami ucząc się każdego dnia. Pięknie napisane… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
3 maja 2019 12:07

Żyj i daj żyć innym to też moja dewiza.Szkoda, że nie wszyscy się nią kierują, no ale skoro daję żyć innym – nie mogę jej nikomu narzucić, taki paradoks 😉 Czasem ludzie zachowują się, mówią, czy piszą nie tak, jak by mi odpowiadało, ale czy to jest powód, żeby ich pouczać i być dla nich niemiłym? Czy my jesteśmy idealni, czy jednak też mamy swoje za uszami? Skąd wiemy, że to my mamy rację, a nie ktoś inny? Która prawda jest prawdziwsza? Poza tym każdego z nas coś ukształtowało, z jakiejś przyczyny jesteśmy tacy a nie inni. Może więc zanim… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Myśli Potarganej
3 maja 2019 13:57

Empatia to jest coś co ciężko w sobie wypracować i szybko znika jak świat zdaje nam się, że jest przeciw nam.

0
Odpowiedz

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Piaskowiec

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Grzyby marynowane

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?