Potrzebne składniki
- 1 kg żołądków kurzych
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżeczki mąki
- woda
- olej (do smażenia)
Sposób wykonania
- Żołądki dokładnie umyłem i oczyściłem jeśli gdzieś skórę lub zgrubienia to wyciąłem.
- Cebulę posiekałem w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
- Marchew pokroiłem w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni z olejemy podsmażyłem cebulę do zeszklenia, dodałem czosnek i marchew i całość jeszcze chwile smażyłem mieszając.
- Dodałem żołądki i smażyłem do zmiany barwy tak by się mięso ścięło z wierzchu i zamknęło. Pod koniec smażenia dodałem mąkę i całość dokładnie wymieszałem.
- Przełożyłem wszystko z patelni do garnka, dolałem wody tak by przykryło mięso i wrzuciłem przyprawy oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Doprawiłem do smaku sola i pieprzem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z żołądków drobiowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.
Dzień dobry. Zrobiłam ten gulasz, ale nie wyszedł taki ładny jak na zdjęciu. Jak uzyskać taki pięknie brązowy sos?
Wieki całe nie jadłam żółądków. Musze skorzystać z tego przepisu 🙂 Smak mojego dzieciństwa 🙂