Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

3 min. czytania
1
1
Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żołądków drobiowych tylko nazwę ma mało przyjemną. Smak, aromat i konsystencja mięsa są wyborne. Uwielbiam to danie szczególnie teraz gdy są młode ziemniaki. Dodatek marchewki osładza całość lekko dając łagodność, chociaż i tak drób raczej do takich należy. Możecie trochę podkręcić to danie dodając paprykę słodka i ostrą. Jednak w te upały ostrych rzeczy nie polecam. I tak danie podałem na talerze lekko schłodzone bo się nie dało jeść prosto z garnka. Koszmar nie temperatury na zewnątrz, prawda? Jutro szukam sposobu na schłodzenie, może jakieś lody własnej roboty.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków kurzych
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 łyżeczki mąki
  • woda
  • olej (do smażenia)

Sposób wykonania:

  • Żołądki dokładnie umyłem i oczyściłem jeśli gdzieś skórę lub zgrubienia to wyciąłem.
  • Cebulę posiekałem w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Marchew pokroiłem w kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejemy podsmażyłem cebulę do zeszklenia, dodałem czosnek i marchew i całość jeszcze chwile smażyłem mieszając.
  • Dodałem żołądki i smażyłem do zmiany barwy tak by się mięso ścięło z wierzchu i zamknęło. Pod koniec smażenia dodałem mąkę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przełożyłem wszystko z patelni do garnka, dolałem wody tak by przykryło mięso i wrzuciłem przyprawy oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Doprawiłem do smaku sola i pieprzem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 50
  •  
  • 68
  •  
  •  
  •  
    118
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Wieki całe nie jadłam żółądków. Musze skorzystać z tego przepisu 🙂 Smak mojego dzieciństwa 🙂


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …