Gulasz z żołądków drobiowych

6 min. czytania
1
1
Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żołądków drobiowych tylko nazwę ma mało przyjemną. Smak, aromat i konsystencja mięsa są wyborne. Uwielbiam to danie szczególnie teraz gdy są młode ziemniaki. Dodatek marchewki osładza całość lekko dając łagodność, chociaż i tak drób raczej do takich należy. Możecie trochę podkręcić to danie dodając paprykę słodka i ostrą. Jednak w te upały ostrych rzeczy nie polecam. I tak danie podałem na talerze lekko schłodzone bo się nie dało jeść prosto z garnka. Koszmar nie temperatury na zewnątrz, prawda? Jutro szukam sposobu na schłodzenie, może jakieś lody własnej roboty.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz z żołądków drobiowych
Składniki:
  • 1 kg żołądków kurzych
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 łyżeczki mąki
  • woda
  • olej (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Żołądki dokładnie umyłem i oczyściłem jeśli gdzieś skórę lub zgrubienia to wyciąłem.
  • Cebulę posiekałem w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Marchew pokroiłem w kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejemy podsmażyłem cebulę do zeszklenia, dodałem czosnek i marchew i całość jeszcze chwile smażyłem mieszając.
  • Dodałem żołądki i smażyłem do zmiany barwy tak by się mięso ścięło z wierzchu i zamknęło. Pod koniec smażenia dodałem mąkę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przełożyłem wszystko z patelni do garnka, dolałem wody tak by przykryło mięso i wrzuciłem przyprawy oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Doprawiłem do smaku sola i pieprzem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z żołądków drobiowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 50
  •  
  • 169
  •  
  •  
  •  
    219
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
11 miesięcy temu

Wieki całe nie jadłam żółądków. Musze skorzystać z tego przepisu 🙂 Smak mojego dzieciństwa 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…