Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą

5 min. czytania
0
0
Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą… mmmm, cudeńko na talerzu na wiosnę. Jestem amatorem mięsa, nic nie poradzę, lubię i już. Najbardziej lubię własnie mięso duszone w sosie własnym, jak ja to nazywam. Z przyprawami, z bulionem i odrobiną pomidorów. Powstaje gęsty, bardzo aromatyczny sos. Najlepiej smakuje własnie wiosna jak pojawiają się nowalijki. Młode warzywa nadają lekkości temu daniu. Do tego koperek, natka pietruszki. No co ja Wam będę gadał – zwyczajnie pycha! Łapcie przepis i róbcie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz wieprzowy
Składniki:
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej
Sposób wykonania:
  • Mięso pokroiłem w kostkę, oczywiście wcześniej umyłem i osuszyłem i powycinałem niejadalne części.
  • Cebulę pokroiłem drobno i podsmażyłem na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do zeszklenia cebuli.
  • Dodałem do cebuli mięso i obsmażyłem często mieszając, tak by się zamknęło z każdej strony.
  • Podlałem całość winem i podsmażyłem, by się zredukowało.
  • Przełożyłem całość do garnka, dodałem przyprawy i zalałem wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso.
  • Czasem dodaję też 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego więc jak chcecie to też dorzucić możecie.
  • Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i wolno dusiłem pod przykryciem do uzyskania miękkości mięsa.
  • Na koniec całość zaprawiam mąką zmieszaną z odrobiną wody i gotuję jeszcze 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wieprzowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 120
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
    132
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).