Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą

Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą

3 min. czytania
0
0
Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą… mmmm, cudeńko na talerzu na wiosnę. Jestem amatorem mięsa, nic nie poradzę, lubię i już. Najbardziej lubię własnie mięso duszone w sosie własnym, jak ja to nazywam. Z przyprawami, z bulionem i odrobiną pomidorów. Powstaje gęsty, bardzo aromatyczny sos. Najlepiej smakuje własnie wiosna jak pojawiają się nowalijki. Młode warzywa nadają lekkości temu daniu. Do tego koperek, natka pietruszki. No co ja Wam będę gadał – zwyczajnie pycha! Łapcie przepis i róbcie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej

Sposób wykonania:

  • Mięso pokroiłem w kostkę, oczywiście wcześniej umyłem i osuszyłem i powycinałem niejadalne części.
  • Cebulę pokroiłem drobno i podsmażyłem na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do zeszklenia cebuli.
  • Dodałem do cebuli mięso i obsmażyłem często mieszając, tak by się zamknęło z każdej strony.
  • Podlałem całość winem i podsmażyłem, by się zredukowało.
  • Przełożyłem całość do garnka, dodałem przyprawy i zalałem wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso.
  • Czasem dodaję też 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego więc jak chcecie to też dorzucić możecie.
  • Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i wolno dusiłem pod przykryciem do uzyskania miękkości mięsa.
  • Na koniec całość zaprawiam mąką zmieszaną z odrobiną wody i gotuję jeszcze 5 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 120
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    120
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…