Potrzebne składniki
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 kieliszek białego wina
- 2 łyżeczki mąki
- olej
Sposób wykonania
- Mięso pokroiłem w kostkę, oczywiście wcześniej umyłem i osuszyłem i powycinałem niejadalne części.
- Cebulę pokroiłem drobno i podsmażyłem na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do zeszklenia cebuli.
- Dodałem do cebuli mięso i obsmażyłem często mieszając, tak by się zamknęło z każdej strony.
- Podlałem całość winem i podsmażyłem, by się zredukowało.
- Przełożyłem całość do garnka, dodałem przyprawy i zalałem wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso.
- Czasem dodaję też 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego więc jak chcecie to też dorzucić możecie.
- Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i wolno dusiłem pod przykryciem do uzyskania miękkości mięsa.
- Na koniec całość zaprawiam mąką zmieszaną z odrobiną wody i gotuję jeszcze 5 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wieprzowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.