Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą

Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą

3 min. czytania
0
0
Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą… mmmm, cudeńko na talerzu na wiosnę. Jestem amatorem mięsa, nic nie poradzę, lubię i już. Najbardziej lubię własnie mięso duszone w sosie własnym, jak ja to nazywam. Z przyprawami, z bulionem i odrobiną pomidorów. Powstaje gęsty, bardzo aromatyczny sos. Najlepiej smakuje własnie wiosna jak pojawiają się nowalijki. Młode warzywa nadają lekkości temu daniu. Do tego koperek, natka pietruszki. No co ja Wam będę gadał – zwyczajnie pycha! Łapcie przepis i róbcie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej

Sposób wykonania:

  • Mięso pokroiłem w kostkę, oczywiście wcześniej umyłem i osuszyłem i powycinałem niejadalne części.
  • Cebulę pokroiłem drobno i podsmażyłem na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do zeszklenia cebuli.
  • Dodałem do cebuli mięso i obsmażyłem często mieszając, tak by się zamknęło z każdej strony.
  • Podlałem całość winem i podsmażyłem, by się zredukowało.
  • Przełożyłem całość do garnka, dodałem przyprawy i zalałem wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso.
  • Czasem dodaję też 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego więc jak chcecie to też dorzucić możecie.
  • Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i wolno dusiłem pod przykryciem do uzyskania miękkości mięsa.
  • Na koniec całość zaprawiam mąką zmieszaną z odrobiną wody i gotuję jeszcze 5 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 120
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    123
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…