w , ,

Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami i kapustą



Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą… mmmm, cudeńko na talerzu na wiosnę. Jestem amatorem mięsa, nic nie poradzę, lubię i już. Najbardziej lubię własnie mięso duszone w sosie własnym, jak ja to nazywam. Z przyprawami, z bulionem i odrobiną pomidorów. Powstaje gęsty, bardzo aromatyczny sos. Najlepiej smakuje własnie wiosna jak pojawiają się nowalijki. Młode warzywa nadają lekkości temu daniu. Do tego koperek, natka pietruszki. No co ja Wam będę gadał – zwyczajnie pycha! Łapcie przepis i róbcie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz wieprzowy

Potrzebne składniki

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej

Sposób wykonania

  • Mięso pokroiłem w kostkę, oczywiście wcześniej umyłem i osuszyłem i powycinałem niejadalne części.
  • Cebulę pokroiłem drobno i podsmażyłem na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do zeszklenia cebuli.
  • Dodałem do cebuli mięso i obsmażyłem często mieszając, tak by się zamknęło z każdej strony.
  • Podlałem całość winem i podsmażyłem, by się zredukowało.
  • Przełożyłem całość do garnka, dodałem przyprawy i zalałem wszystko bulionem tak by przykryło całe mięso.
  • Czasem dodaję też 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego więc jak chcecie to też dorzucić możecie.
  • Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i wolno dusiłem pod przykryciem do uzyskania miękkości mięsa.
  • Na koniec całość zaprawiam mąką zmieszaną z odrobiną wody i gotuję jeszcze 5 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wieprzowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze