w , , ,

Gulasz drobiowy z grzybami leśnymi



Niesamowite a bardzo zwyczajne danie, jak macie dostęp do świeżych grzybów będzie jeszcze lepsze. Można w ostateczności użyć pieczarek ale to już nie to samo. Pachnie obłędnie a smakuje delikatnie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz drobiowy z grzybami leśnymi

Potrzebne składniki

  • 700 g mięsa drobiowego (udka bez skóry)
  • 25 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 marchew
  • sól (pieprz)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • estragon (szałwia)
  • maggi
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Grzyby dokładnie umyć i namoczyć na noc w zimnej wodzie.
  • Odcedzić (wodę zachować) i pokroić jak duże na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroić w pół plasterki, mięso w dużą kostkę, marchew w słupki.
  • Na oleju usmażyć mięso lekko rumieniąc. Przełożyć do garnka.
  • Na patelnię włożyć cebulę, marchew i usmażyć, wsypać łyżkę mąki i smażyć mieszając 1 minutę. Zalać wodą z grzybów i dobrze wymieszać.
  • Przelać do garnka z mięsem i uzupełnić wodą żeby zawartość była przykryta.
  • Dodać ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  • Gotować 20 minut pod przykryciem. Dodać maggi, estragon, szałwię i chwilę pogotować
  • Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka.
  • Wszystko zagotować.
  • Podawać z makaronem, dowolna kaszą lub ziemniakami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz drobiowy z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

ok,pozdrawiam

Krystyna Krejner

dlaczego do gulaszu daje się tylko wodę z moczenia grzybów?

Karol Kosiński

Normalną też się uzupełnia.