Potrzebne składniki
- 700 g mięsa drobiowego (udka bez skóry)
- 25 g suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 marchew
- sól (pieprz)
- 2 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- estragon (szałwia)
- maggi
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Grzyby dokładnie umyć i namoczyć na noc w zimnej wodzie.
- Odcedzić (wodę zachować) i pokroić jak duże na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w pół plasterki, mięso w dużą kostkę, marchew w słupki.
- Na oleju usmażyć mięso lekko rumieniąc. Przełożyć do garnka.
- Na patelnię włożyć cebulę, marchew i usmażyć, wsypać łyżkę mąki i smażyć mieszając 1 minutę. Zalać wodą z grzybów i dobrze wymieszać.
- Przelać do garnka z mięsem i uzupełnić wodą żeby zawartość była przykryta.
- Dodać ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
- Gotować 20 minut pod przykryciem. Dodać maggi, estragon, szałwię i chwilę pogotować
- Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka.
- Wszystko zagotować.
- Podawać z makaronem, dowolna kaszą lub ziemniakami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz drobiowy z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ok,pozdrawiam
dlaczego do gulaszu daje się tylko wodę z moczenia grzybów?
Normalną też się uzupełnia.