Niesamowite a bardzo zwyczajne danie, jak macie dostęp do świeżych grzybów będzie jeszcze lepsze. Można w ostateczności użyć pieczarek ale to już nie to samo. Pachnie obłędnie a smakuje delikatnie.
Jak wykonać przepis na – Gulasz drobiowy z grzybami leśnymiPotrzebne składniki
- 700 g mięsa drobiowego (udka bez skóry)
- 25 g suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 marchew
- sól (pieprz)
- 2 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- estragon (szałwia)
- maggi
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Grzyby dokładnie umyć i namoczyć na noc w zimnej wodzie.
- Odcedzić (wodę zachować) i pokroić jak duże na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w pół plasterki, mięso w dużą kostkę, marchew w słupki.
- Na oleju usmażyć mięso lekko rumieniąc. Przełożyć do garnka.
- Na patelnię włożyć cebulę, marchew i usmażyć, wsypać łyżkę mąki i smażyć mieszając 1 minutę. Zalać wodą z grzybów i dobrze wymieszać.
- Przelać do garnka z mięsem i uzupełnić wodą żeby zawartość była przykryta.
- Dodać ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
- Gotować 20 minut pod przykryciem. Dodać maggi, estragon, szałwię i chwilę pogotować
- Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka.
- Wszystko zagotować.
- Podawać z makaronem, dowolna kaszą lub ziemniakami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz drobiowy z grzybami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
ok,pozdrawiam
dlaczego do gulaszu daje się tylko wodę z moczenia grzybów?
Normalną też się uzupełnia.