Kosą po patelni Na topie Grzyby Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

0

Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu potrawy smakują zupełnie inaczej niż później z suszonych. Grzyby w cieście francuskim to super danie nie tylko na obiad ale również na śniadanie czy małe przyjęcie. Fantazyjni je zawijając stworzymy małe poręczne, bułeczki (?) z grzybami. W sam raz na kilka gryzów ale bardzo sycące i co najważniejsze nieziemsko smaczne. Proste i fajne danie.

Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • tarty ser żółty do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon, tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
  2. Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
  3. Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
  4. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
  5. Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
  6. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
  7. Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/grzyby-w-ciescie-francuskim/
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Ajwar – pikantna pasta warzywna

    Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana …
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…