Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

2 min. czytania
0
0
Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu potrawy smakują zupełnie inaczej niż później z suszonych. Grzyby w cieście francuskim to super danie nie tylko na obiad ale również na śniadanie czy małe przyjęcie. Fantazyjni je zawijając stworzymy małe poręczne, bułeczki (?) z grzybami. W sam raz na kilka gryzów ale bardzo sycące i co najważniejsze nieziemsko smaczne. Proste i fajne danie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Grzyby w cieście francuskim

Składniki:

  • 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • tarty ser żółty do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon (tymianek)
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
  • Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
  • Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
  • Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
  • Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
  • Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…