Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

6 minuty czytania
0
181

Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu potrawy smakują zupełnie inaczej niż później z suszonych. Grzyby w cieście francuskim to super danie nie tylko na obiad ale również na śniadanie czy małe przyjęcie. Fantazyjni je zawijając stworzymy małe poręczne, bułeczki (?) z grzybami. W sam raz na kilka gryzów ale bardzo sycące i co najważniejsze nieziemsko smaczne. Proste i fajne danie.

Grzyby w cieście francuskim

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • tarty ser żółty do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon, tymianek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
  2. Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
  3. Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
  4. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
  5. Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
  6. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
  7. Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…