Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu potrawy smakują zupełnie inaczej niż później z suszonych. Grzyby w cieście francuskim to super danie nie tylko na obiad ale również na śniadanie czy małe przyjęcie. Fantazyjni je zawijając stworzymy małe poręczne, bułeczki (?) z grzybami. W sam raz na kilka gryzów ale bardzo sycące i co najważniejsze nieziemsko smaczne. Proste i fajne danie.
Jak wykonać przepis na - Grzyby w cieście francuskimPotrzebne składniki
- 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- masło do smażenia
- 1 jajko
- tarty ser żółty do posypania
- 2 ząbki czosnku
- estragon (tymianek)
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
- Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
- Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
- Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
- Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
- Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
- Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: