Potrzebne składniki
- 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- masło do smażenia
- 1 jajko
- tarty ser żółty do posypania
- 2 ząbki czosnku
- estragon (tymianek)
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
- Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
- Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
- Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
- Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
- Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
- Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!