w , , , ,

Grzyby w cieście francuskim



Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu potrawy smakują zupełnie inaczej niż później z suszonych. Grzyby w cieście francuskim to super danie nie tylko na obiad ale również na śniadanie czy małe przyjęcie. Fantazyjni je zawijając stworzymy małe poręczne, bułeczki (?) z grzybami. W sam raz na kilka gryzów ale bardzo sycące i co najważniejsze nieziemsko smaczne. Proste i fajne danie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Grzyby w cieście francuskim

Potrzebne składniki

  • 100 g grzybów leśnych suszonych lub 200 g świeżych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • tarty ser żółty do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • estragon (tymianek)
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Cebulę szatkujemy drobno i smażymy na maśle z przeciśniętym czosnkiem.
  • Dodajemy namoczone wcześniej i odciśnięte suszone grzyby lub świeże pokrojone drobno.
  • Smażymy aż zredukuje się płyn i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem do smaku.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy farsz - sposób składania w fantazyjne wzory znajdziecie bez problemu gdzieś w sieci, to już zależy od Waszej fantazji.
  • Na wierzchu posypujemy farsz tartym serem.
  • Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym dokładnie jajkiem.
  • Pieczemy 10-15 min. w temperaturze 200 stopni do momentu aż brzegi się zarumienią.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze