Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i pyszne. Jesienny deser gruszkowy, idealny do kawy na szybkie posiadówki. Szybkie, bo znikają szybko niestety i wychodzi ich 12 sztuk, więc jak się zbiorą ze 4 osoby, to niewiele ich jest. Radzę zrobić podwójną porcję - jedna praca, a przyjemności więcej. Ciasto nie jest klasycznie drożdżowe, jednak podobnie się zachowuje. Mało dość cukru dodajemy, więc jak komuś za mało słodyczy może je po upieczeniu dodatkowo polukrować.
Jak wykonać przepis na - Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkamiPotrzebne składniki
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 500 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 żółtko
- 80 ml oleju
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- białko jajka do posmarowania
Masa budyniowa;
- 1 budyń czekoladowy
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 twarde gruszki
Sposób wykonania
- Mleko, drożdże i cukier podgrzewamy do temp. 35 stopni, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto do uzyskania gładkiej odchodzącej od ręki masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 min. pod przykryciem.
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Połowę mleka wlewamy do garnka dodajemy gruszki i zagotowujemy.
- W tym czasie budyń rozrabiamy z mlekiem, cukrem, wlewamy do mleka z gruszkami
- i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkowujemy w górnej części
- nacinamy natomiast na dolną nakładamy masę. Górną częścią przykrywamy i zlepiamy brzegi.
- Smarujemy białkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: