w ,

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami



Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i pyszne. Jesienny deser gruszkowy, idealny do kawy na szybkie posiadówki. Szybkie, bo znikają szybko niestety i wychodzi ich 12 sztuk, więc jak się zbiorą ze 4 osoby, to niewiele ich jest. Radzę zrobić podwójną porcję - jedna praca, a przyjemności więcej. Ciasto nie jest klasycznie drożdżowe, jednak podobnie się zachowuje. Mało dość cukru dodajemy, więc jak komuś za mało słodyczy może je po upieczeniu dodatkowo polukrować.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Potrzebne składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 80 ml oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • białko jajka do posmarowania

Masa budyniowa;

  • 1 budyń czekoladowy
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 twarde gruszki

Sposób wykonania

  • Mleko, drożdże i cukier podgrzewamy do temp. 35 stopni, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto do uzyskania gładkiej odchodzącej od ręki masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 min. pod przykryciem.
  • Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Połowę mleka wlewamy do garnka dodajemy gruszki i zagotowujemy.
  • W tym czasie budyń rozrabiamy z mlekiem, cukrem, wlewamy do mleka z gruszkami
  • i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkowujemy w górnej części
  • nacinamy natomiast na dolną nakładamy masę. Górną częścią przykrywamy i zlepiamy brzegi.
  • Smarujemy białkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze