Potrzebne składniki
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 500 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 żółtko
- 80 ml oleju
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- białko jajka do posmarowania
Masa budyniowa;
- 1 budyń czekoladowy
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 twarde gruszki
Sposób wykonania
- Mleko, drożdże i cukier podgrzewamy do temp. 35 stopni, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto do uzyskania gładkiej odchodzącej od ręki masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 min. pod przykryciem.
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Połowę mleka wlewamy do garnka dodajemy gruszki i zagotowujemy.
- W tym czasie budyń rozrabiamy z mlekiem, cukrem, wlewamy do mleka z gruszkami
- i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkowujemy w górnej części
- nacinamy natomiast na dolną nakładamy masę. Górną częścią przykrywamy i zlepiamy brzegi.
- Smarujemy białkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!