Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym pomidorowym sosie. Duszone z wykorzystaniem surowego ryżu. Przepis naprawdę ciekawy, a danie wychodzi wyjątkowo dobre. Gołąbki są wstępnie podsmażone więc się nie rozpadają. Można do sosu dodać dodatkowo śmietany, jeśli ktoś lubi. Robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki, tak więc kolejny przepis dla leniwych.
Jak wykonać przepis na - Gołąbki bez zawijaniaPotrzebne składniki
- 800 g kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 0,5 szklanki ryżu niegotowanego
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- sól (pieprz, bazylia)
- masło i olej do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i bazylię. Po usmażeniu studzimy.
- Kapustę myjemy i siekamy drobno. Dodajemy mięso mielone, mannę, ryż, podsmażoną cebulę, jajka i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
- Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przekładamy kotlety do garnka, zalewamy bulionem tak by wszystko było przykryte. Gotujemy 30 min. na małym ogniu w trakcie po 10 minutach dodając przecier pomidorowy.
- Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać śmietanę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki bez zawijania wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: