w , ,

Gołąbki bez zawijania



Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym pomidorowym sosie. Duszone z wykorzystaniem surowego ryżu. Przepis naprawdę ciekawy, a danie wychodzi wyjątkowo dobre. Gołąbki są wstępnie podsmażone więc się nie rozpadają. Można do sosu dodać dodatkowo śmietany, jeśli ktoś lubi. Robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki, tak więc kolejny przepis dla leniwych.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Gołąbki bez zawijania

Potrzebne składniki

  • 800 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 0,5 szklanki ryżu niegotowanego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól (pieprz, bazylia)
  • masło i olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i bazylię. Po usmażeniu studzimy.
  • Kapustę myjemy i siekamy drobno. Dodajemy mięso mielone, mannę, ryż, podsmażoną cebulę, jajka i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
  • Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Przekładamy kotlety do garnka, zalewamy bulionem tak by wszystko było przykryte. Gotujemy 30 min. na małym ogniu w trakcie po 10 minutach dodając przecier pomidorowy.
  • Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać śmietanę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki bez zawijania wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze