Kosą po patelni Przepisy Mięso Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

2 min. czytania
0
0
Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym pomidorowym sosie. Duszone z wykorzystaniem surowego ryżu. Przepis naprawdę ciekawy, a danie wychodzi wyjątkowo dobre. Gołąbki są wstępnie podsmażone więc się nie rozpadają. Można do sosu dodać dodatkowo śmietany, jeśli ktoś lubi. Robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki, tak więc kolejny przepis dla leniwych.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 800 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 0,5 szklanki ryżu niegotowanego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól (pieprz, bazylia)
  • masło i olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i bazylię. Po usmażeniu studzimy.
  • Kapustę myjemy i siekamy drobno. Dodajemy mięso mielone, mannę, ryż, podsmażoną cebulę, jajka i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
  • Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Przekładamy kotlety do garnka, zalewamy bulionem tak by wszystko było przykryte. Gotujemy 30 min. na małym ogniu w trakcie po 10 minutach dodając przecier pomidorowy.
  • Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać śmietanę.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…