Kosą po patelni Przepisy Mięso Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

2 min. czytania
0
0
Macie dość przypalonej kapusty? Nic prostszego jak zrobić gołąbki bez zawijania w pysznym pomidorowym sosie. Duszone z wykorzystaniem surowego ryżu. Przepis naprawdę ciekawy, a danie wychodzi wyjątkowo dobre. Gołąbki są wstępnie podsmażone więc się nie rozpadają. Można do sosu dodać dodatkowo śmietany, jeśli ktoś lubi. Robi się je o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki, tak więc kolejny przepis dla leniwych.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 800 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 0,5 szklanki ryżu niegotowanego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól (pieprz, bazylia)
  • masło i olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i bazylię. Po usmażeniu studzimy.
  • Kapustę myjemy i siekamy drobno. Dodajemy mięso mielone, mannę, ryż, podsmażoną cebulę, jajka i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
  • Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Przekładamy kotlety do garnka, zalewamy bulionem tak by wszystko było przykryte. Gotujemy 30 min. na małym ogniu w trakcie po 10 minutach dodając przecier pomidorowy.
  • Pod koniec gotowania zagęszczamy sos łyżką mąki rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać śmietanę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…