Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Gniazdka ziemniaczane – pomysł na obiad lub lunch

Kosą po patelni 10 marca 2021
Potrawa prosta, banalna a niezwykle smaczna i przypominająca mi dzieciństwo. Gniazdka ziemniaczane nadziane farszem z pieczarek z kiełbaska lub parówka i jajkiem to fajny pomysł na obiad. Jednym to ja się nie najadam i musze zjeść dwa, dlatego napisałem ilość porcji, a nie osób w przepisie. Można ten przepis wykorzystać np. jak zostaną ziemniaki z obiadu i zrobić mniejszą ilość zwyczajnie. Faszerować tez możemy czym chcemy, ja robię również z dodatkiem papryki czy zamiast pieczarek dodaje podsmażona cukinię.
Danie świetnie nadaje się dla dzieci, wcinają i nie przeszkadza im że w środku coś jest. Do tego fajnie wygląda na talerzu. Może to nie danie na niedzielny obiad ale w tygodniu śmiało. Smak parówek z ziemniakami bardzo dobrze mi się kojarzy i ja go lubię, ale jeśli nie nie lubicie to użyjcie cienkich kiełbasek.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 porcje
Jak wykonać przepis na – Gniazdka ziemniaczane z jajkiem i pieczarkami

Potrzebne składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 10 cm pora (może być z zieloną częścią)
  • ząbek czosnku
  • 4 parówki
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g żółtego sera (tartego)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 4 szczypty papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżka masła klarowanego
  • oliwa do posmarowania formy

Sposób wykonania

  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
  • Gorące odcedzam, dodaję mleko, koperek i 1 jajko. Ubijam na gładką masę i zostawiam do przestudzenia.
  • Kroję drobno cebulę, pieczarki i pora,
  • Smażę na maśle cebulę do zeszklenia i dodaję kolejno czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki i pora. Smażę do odparowania wody i na końcu doprawiam sole i pieprzem i dodaję majeranek. Również zostawiam do przestudzenia.
  • Parówki lb kiełbaski nacinam co 1 cm, nie przecinając do końca z jednej strony. Można to robić np, układając wzdłuż parówki dwie pałeczki chińskie. Nacinam wtedy do pałeczek i zostaje idealna odległość do zrobienia później harmonijki.
  • Dzielę masę z ziemniaków na 4. Formuję kule zwilżonymi rękami i wkładam je do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania.
  • Mokrą szklanką robię wgłębienia w kulach tworząc koszyki.
  • Do każdego koszyka wsypuję trochę sera i nakładam farsz. Posypuję reszta sera na wierzchu.
  • Na brzegi gniazd nakładam parówki tworząc z nich wachlarze tak by wypełniły cały brzeg.
  • Do środka wbijam jajko, posypuję solą, pieprzem i szczyptą papryki wędzonej.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na talerze i posypuję odrobina koperku dla dekoracji.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gniazdka ziemniaczane z jajkiem i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi gniazdka, jajka, kiełbaski, parówki, pieczarki, por, ziemniaki
Kosą po patelni 10 marca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak ekologicznie zmywać naczynia?
Następny wpis 5 sprytnych gadżetów, które powinny znaleźć się w każdej kuchni!
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
Dorota
11 marca 2021 17:26

Strasznie czyta się treści na tym blogu. Autor bierze się za pisanie bloga, a ewidentnie kuleje ze stylistyką.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Dorota
12 marca 2021 01:25

Może dlatego, że to blog pasjonaty a nie polonisty. Każdy pisze jak umie, ale dziękuje za uwagę 🙂

Last edited 1 rok temu by Kosą po patelni
2
Odpowiedz

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Sernik puszysty jak chmurka

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?