Potrzebne składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 10 cm pora (może być z zieloną częścią)
- ząbek czosnku
- 4 parówki
- 5 jajek
- 4 łyżki mleka
- 50 g żółtego sera (tartego)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 4 szczypty papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżka masła klarowanego
- oliwa do posmarowania formy
Sposób wykonania
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
- Gorące odcedzam, dodaję mleko, koperek i 1 jajko. Ubijam na gładką masę i zostawiam do przestudzenia.
- Kroję drobno cebulę, pieczarki i pora,
- Smażę na maśle cebulę do zeszklenia i dodaję kolejno czosnek przeciśnięty przez praskę, pieczarki i pora. Smażę do odparowania wody i na końcu doprawiam sole i pieprzem i dodaję majeranek. Również zostawiam do przestudzenia.
- Parówki lb kiełbaski nacinam co 1 cm, nie przecinając do końca z jednej strony. Można to robić np, układając wzdłuż parówki dwie pałeczki chińskie. Nacinam wtedy do pałeczek i zostaje idealna odległość do zrobienia później harmonijki.
- Dzielę masę z ziemniaków na 4. Formuję kule zwilżonymi rękami i wkładam je do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania.
- Mokrą szklanką robię wgłębienia w kulach tworząc koszyki.
- Do każdego koszyka wsypuję trochę sera i nakładam farsz. Posypuję reszta sera na wierzchu.
- Na brzegi gniazd nakładam parówki tworząc z nich wachlarze tak by wypełniły cały brzeg.
- Do środka wbijam jajko, posypuję solą, pieprzem i szczyptą papryki wędzonej.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na talerze i posypuję odrobina koperku dla dekoracji.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gniazdka ziemniaczane z jajkiem i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Strasznie czyta się treści na tym blogu. Autor bierze się za pisanie bloga, a ewidentnie kuleje ze stylistyką.
Może dlatego, że to blog pasjonaty a nie polonisty. Każdy pisze jak umie, ale dziękuje za uwagę 🙂