Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Główne zasady kuchni azjatyckiej

Kosą po patelni 29 stycznia 2019
Chinese pasta with beef. Prepared in wok.

Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy nie tylko doskonałym połączeniem składników, ale również niezwykle aromatyczną kompozycją przypraw. Aby dobrze przyrządzić potrawy Dalekiego Wschodu, należy kierować się kilkoma regułami, które sprawią, że będą one smakowały tak, jak w orientalnych restauracjach. Jakie są główne zasady kuchni azjatyckiej?

--- Reklama ---

1. Używaj odpowiednich narzędzi

Specjalistyczne akcesoria, obok najlepszych składników, są niezbędnym wyposażeniem profesjonalnych lokali gastronomicznych, specjalizujących się w potrawach Dalekiego Wschodu oraz kuchni każdego miłośnika orientalnych dań. Do najbardziej przydatnych należą:

  • Wok – tradycyjna patelnia przypominająca miskę, używana do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu (zup, makaronów, ryżu, warzyw, mięs). Najczęściej wykonana jest ze stali węglowej, która dobrze przewodzi ciepło i nie wymaga rezygnacji z metalowych gadżetów kuchennych.
  • Tasak – rodzaj cienkiego i lekkiego noża o bardzo ostrej głowni. Idealnie sprawdza się do szybkiego krojenia, rozdrabniania i miażdżenia takich składników jak imbir czy czosnek, a także przekładania składników na ostrzu do innych naczyń.
  • Chochla – jest niezastąpiona przy odmierzaniu sosów oraz bulionów. To akcesorium pozwala na szybkie i dokładne mieszanie zawartości woka.

2. Stosuj regułę pięciu smaków

Bazę azjatyckiej kuchni stanowi połączenie pięciu smaków:

  • ostrego (m.in. cebula i czosnek),
  • słodkiego (m.in. marchew i miód),
  • kwaśnego (m.in. drób i kefir),
  • gorzkiego (m.in. bazylia i czerwone wino),
  • słonego (m.in. sól i sery pleśniowe).

Zasada, zgodnie z którą pięciu żywiołom odpowiada taka sama liczba smaków, wywodzi się ze wschodniej filozofii. Według niej posiłki przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne, łatwiej przyswajalne oraz pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała.

3. Wykorzystuj sosy

Wyraziste sosy bez wątpienia nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu i ułatwiają budowanie smaku. Tego typu dodatki wyróżniają się zazwyczaj intensywnością i podawane są do dań w niewielkich naczyniach. Najpopularniejsze w kuchni azjatyckiej sosy to:

  • Sos sojowy – wytwarzany z ryżu, ziaren soi lub pszenicy oraz wody i soli. Jego cechą charakterystyczną jest słony smak i niezwykle rzadka konsystencja. Wyróżnia go też ciemny kolor. Dodawany jest najczęściej do zup, ramenu i makaronów, ale zawierają go także gotowe zestawy sushi w sklepach.
  • Sos teriyaki – jego bazę stanowi połączenie sosu sojowego, imbiru i miodu. Doskonale sprawdzi się zarówno jako glazura do mięsa, jak i samodzielny dodatek (np. do ryb i warzyw).
  • Sos słodko-kwaśny – do jego przygotowania używa się m.in. octu jabłkowego, czosnku, imbiru, cukru trzcinowego oraz skrobi ziemniaczanej. Fantastycznie komponuje się z mięsem drobiowym, ryżem i warzywami.

4. Używaj dobrej jakości oleju do smażenia

Brak olejów i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a także oliwy z oliwek to charakterystyczna cecha kuchni azjatyckiej. Te produkty zastępowane są najczęściej olejem sezamowym lub arachidowym, dzięki czemu orientalne dania oceniane są przez dietetyków bardzo dobrze. Stosowanie roślinnych odmian olejów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływa na poziom złego cholesterolu oraz metabolizm, a odpowiednia technika smażenia pozwala zachować większość cennych składników odżywczych. 

Tagi kuchnia azjatycka, narzedzia, olej, pięć smaków, porady, przyprawy, sos, zasady
Kosą po patelni 29 stycznia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Gulasz wołowy z garnka próżniowego
Następny wpis Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
opycha.pl
12 kwietnia 2019 16:53

Aż mi się łezka zakręciła w oku jak to czytałam 🙂 No i trochę buźka uśmiechnęła, bo w restauracji, w której pracowałam dużym powodzeniem cieszyły się stare, żeliwne patelnie (tuż obok wok’ów) 🙂 Z drugiej strony moim marzeniem jest, aby w każdym „chińczyku” używano oleju arachidowego czy sezamowego, bo bardzo często jest to jednak olej palmowy (dlatego nie płacimy za danie pincet złotych)… I tak na koniec – mogłabym napisać, że z tej okazji najlepiej gotować sobie w domu, ale ogólnie to raczej powinniśmy unikać smażenia na olejach z dużą zawartością omega-3 itp… A zdjęcie do wpisu tak ładne, że… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Seromak na kruchym spodzie

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Sernik puszysty jak chmurka

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?