Kosą po patelni Porady kulinarne Główne zasady kuchni azjatyckiej

Główne zasady kuchni azjatyckiej

6 minuty czytania
1
63

Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy nie tylko doskonałym połączeniem składników, ale również niezwykle aromatyczną kompozycją przypraw. Aby dobrze przyrządzić potrawy Dalekiego Wschodu, należy kierować się kilkoma regułami, które sprawią, że będą one smakowały tak, jak w orientalnych restauracjach. Jakie są główne zasady kuchni azjatyckiej?

1. Używaj odpowiednich narzędzi

Specjalistyczne akcesoria, obok najlepszych składników, są niezbędnym wyposażeniem profesjonalnych lokali gastronomicznych, specjalizujących się w potrawach Dalekiego Wschodu oraz kuchni każdego miłośnika orientalnych dań. Do najbardziej przydatnych należą:

  • Wok – tradycyjna patelnia przypominająca miskę, używana do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu (zup, makaronów, ryżu, warzyw, mięs). Najczęściej wykonana jest ze stali węglowej, która dobrze przewodzi ciepło i nie wymaga rezygnacji z metalowych gadżetów kuchennych.
  • Tasak – rodzaj cienkiego i lekkiego noża o bardzo ostrej głowni. Idealnie sprawdza się do szybkiego krojenia, rozdrabniania i miażdżenia takich składników jak imbir czy czosnek, a także przekładania składników na ostrzu do innych naczyń.
  • Chochla – jest niezastąpiona przy odmierzaniu sosów oraz bulionów. To akcesorium pozwala na szybkie i dokładne mieszanie zawartości woka.

2. Stosuj regułę pięciu smaków

Bazę azjatyckiej kuchni stanowi połączenie pięciu smaków:

  • ostrego (m.in. cebula i czosnek),
  • słodkiego (m.in. marchew i miód),
  • kwaśnego (m.in. drób i kefir),
  • gorzkiego (m.in. bazylia i czerwone wino),
  • słonego (m.in. sól i sery pleśniowe).

Zasada, zgodnie z którą pięciu żywiołom odpowiada taka sama liczba smaków, wywodzi się ze wschodniej filozofii. Według niej posiłki przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne, łatwiej przyswajalne oraz pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała.

3. Wykorzystuj sosy

Wyraziste sosy bez wątpienia nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu i ułatwiają budowanie smaku. Tego typu dodatki wyróżniają się zazwyczaj intensywnością i podawane są do dań w niewielkich naczyniach. Najpopularniejsze w kuchni azjatyckiej sosy to:

  • Sos sojowy – wytwarzany z ryżu, ziaren soi lub pszenicy oraz wody i soli. Jego cechą charakterystyczną jest słony smak i niezwykle rzadka konsystencja. Wyróżnia go też ciemny kolor. Dodawany jest najczęściej do zup, ramenu i makaronów, ale zawierają go także gotowe zestawy sushi w sklepach.
  • Sos teriyaki – jego bazę stanowi połączenie sosu sojowego, imbiru i miodu. Doskonale sprawdzi się zarówno jako glazura do mięsa, jak i samodzielny dodatek (np. do ryb i warzyw).
  • Sos słodko-kwaśny – do jego przygotowania używa się m.in. octu jabłkowego, czosnku, imbiru, cukru trzcinowego oraz skrobi ziemniaczanej. Fantastycznie komponuje się z mięsem drobiowym, ryżem i warzywami.

4. Używaj dobrej jakości oleju do smażenia

Brak olejów i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a także oliwy z oliwek to charakterystyczna cecha kuchni azjatyckiej. Te produkty zastępowane są najczęściej olejem sezamowym lub arachidowym, dzięki czemu orientalne dania oceniane są przez dietetyków bardzo dobrze. Stosowanie roślinnych odmian olejów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływa na poziom złego cholesterolu oraz metabolizm, a odpowiednia technika smażenia pozwala zachować większość cennych składników odżywczych. 

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Jak wybrać dobrą wagę kuchenną?

Waga kuchenna to sprzęt, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Niby niepozorna, jednak…