Kosą po patelni Porady kulinarne Główne zasady kuchni azjatyckiej

Główne zasady kuchni azjatyckiej

6 min. czytania
1
1

Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy nie tylko doskonałym połączeniem składników, ale również niezwykle aromatyczną kompozycją przypraw. Aby dobrze przyrządzić potrawy Dalekiego Wschodu, należy kierować się kilkoma regułami, które sprawią, że będą one smakowały tak, jak w orientalnych restauracjach. Jakie są główne zasady kuchni azjatyckiej?

1. Używaj odpowiednich narzędzi

Specjalistyczne akcesoria, obok najlepszych składników, są niezbędnym wyposażeniem profesjonalnych lokali gastronomicznych, specjalizujących się w potrawach Dalekiego Wschodu oraz kuchni każdego miłośnika orientalnych dań. Do najbardziej przydatnych należą:

  • Wok – tradycyjna patelnia przypominająca miskę, używana do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu (zup, makaronów, ryżu, warzyw, mięs). Najczęściej wykonana jest ze stali węglowej, która dobrze przewodzi ciepło i nie wymaga rezygnacji z metalowych gadżetów kuchennych.
  • Tasak – rodzaj cienkiego i lekkiego noża o bardzo ostrej głowni. Idealnie sprawdza się do szybkiego krojenia, rozdrabniania i miażdżenia takich składników jak imbir czy czosnek, a także przekładania składników na ostrzu do innych naczyń.
  • Chochla – jest niezastąpiona przy odmierzaniu sosów oraz bulionów. To akcesorium pozwala na szybkie i dokładne mieszanie zawartości woka.

2. Stosuj regułę pięciu smaków

Bazę azjatyckiej kuchni stanowi połączenie pięciu smaków:

  • ostrego (m.in. cebula i czosnek),
  • słodkiego (m.in. marchew i miód),
  • kwaśnego (m.in. drób i kefir),
  • gorzkiego (m.in. bazylia i czerwone wino),
  • słonego (m.in. sól i sery pleśniowe).

Zasada, zgodnie z którą pięciu żywiołom odpowiada taka sama liczba smaków, wywodzi się ze wschodniej filozofii. Według niej posiłki przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne, łatwiej przyswajalne oraz pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała.

3. Wykorzystuj sosy

Wyraziste sosy bez wątpienia nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu i ułatwiają budowanie smaku. Tego typu dodatki wyróżniają się zazwyczaj intensywnością i podawane są do dań w niewielkich naczyniach. Najpopularniejsze w kuchni azjatyckiej sosy to:

  • Sos sojowy – wytwarzany z ryżu, ziaren soi lub pszenicy oraz wody i soli. Jego cechą charakterystyczną jest słony smak i niezwykle rzadka konsystencja. Wyróżnia go też ciemny kolor. Dodawany jest najczęściej do zup, ramenu i makaronów, ale zawierają go także gotowe zestawy sushi w sklepach.
  • Sos teriyaki – jego bazę stanowi połączenie sosu sojowego, imbiru i miodu. Doskonale sprawdzi się zarówno jako glazura do mięsa, jak i samodzielny dodatek (np. do ryb i warzyw).
  • Sos słodko-kwaśny – do jego przygotowania używa się m.in. octu jabłkowego, czosnku, imbiru, cukru trzcinowego oraz skrobi ziemniaczanej. Fantastycznie komponuje się z mięsem drobiowym, ryżem i warzywami.

4. Używaj dobrej jakości oleju do smażenia

Brak olejów i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a także oliwy z oliwek to charakterystyczna cecha kuchni azjatyckiej. Te produkty zastępowane są najczęściej olejem sezamowym lub arachidowym, dzięki czemu orientalne dania oceniane są przez dietetyków bardzo dobrze. Stosowanie roślinnych odmian olejów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływa na poziom złego cholesterolu oraz metabolizm, a odpowiednia technika smażenia pozwala zachować większość cennych składników odżywczych. 

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Aż mi się łezka zakręciła w oku jak to czytałam 🙂 No i trochę buźka uśmiechnęła, bo w restauracji, w której pracowałam dużym powodzeniem cieszyły się stare, żeliwne patelnie (tuż obok wok’ów) 🙂 Z drugiej strony moim marzeniem jest, aby w każdym „chińczyku” używano oleju arachidowego czy sezamowego, bo bardzo często jest to jednak olej palmowy (dlatego nie płacimy za danie pincet złotych)… I tak na koniec – mogłabym napisać, że z tej okazji najlepiej gotować sobie w domu, ale ogólnie to raczej powinniśmy unikać smażenia na olejach z dużą zawartością omega-3 itp… A zdjęcie do wpisu tak ładne, że zaraz pożrę monitor! 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Noże ceramiczne – najlepsze pod każdym względem! Czy aby na pewno?

Nóż to absolutnie podstawowe narzędzie każdej kuchni. Możemy mieć tylko jeden, byle by był…