w , , , , , ,

Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

Gęsie udka duszone z winem, jabłkami i śliwkami. Ponad 1,5 godziny czekania, ale warto. Mięso jest mięciutkie, soczyste i delikatne. Wstępnie obsmażone, podczas duszenia przechodzi aromatem owoców. Ważna rzecz, gęsi podczas duszenia nie nakłuwamy by sprawdzić czy dobra i obracamy od spodu łyżką, a nie wbijając widelec czy nóż. Nakłuwanie mięsa podczas duszenia sprawi, że będzie suche i wypłyną z niego wszystkie soki, a tego chyba nie chcemy. Dodanie wina wzbogaca aromat i smak. Pyszna i atrakcyjna propozycja, nawet na świąteczny stół.
Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami
Składniki:
  • 2 gęsie udka
  • 2 jabłka
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • gęsi smalec lub klarowane masło (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Udka myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórę, ale tak by nie ponacinać mięsa. 
  • Wcieramy w nie dokładnie sól i pieprz. Posypujemy obficie majerankiem z każdej strony i odstawiamy na 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę tłuszczu i wkładamy gęś skórką do dołu. Obsmażamy na rumiano z obu stron.
  • Przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy wodą tak by lekko wystawały i dusimy pod przykryciem 30 min.
  • Odkrywamy i dolewamy wino, odwracamy na drugą stronę i dusimy kolejne pół godziny ponownie przykrywając.
  • Jabłka i śliwki myjemy. Dzielimy jabłka na 8 części i wrzucamy ze śliwkami do garnka. Znowu odwracamy gęś i dusimy kolejne pół godziny.
  • W całym procesie duszenia kontrolujemy ilość płynu – jak odparuje uzupełniamy po trochu.  
  • Na ostatnie 15 min. otwieramy garnek by zredukować płyn i już nie uzupełniamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola
1 rok temu

Danie idealne na nadchodzące święta! Z gęsią jeszcze nie miałam do czynienia. Myślisz, że sobie poradzę?