Potrzebne składniki
- 2 gęsie udka
- 2 jabłka
- 10 śliwek suszonych
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- 1 łyżeczka soli
- gęsi smalec lub klarowane masło (do smażenia)
Sposób wykonania
- Udka myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórę, ale tak by nie ponacinać mięsa.
- Wcieramy w nie dokładnie sól i pieprz. Posypujemy obficie majerankiem z każdej strony i odstawiamy na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę tłuszczu i wkładamy gęś skórką do dołu. Obsmażamy na rumiano z obu stron.
- Przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy wodą tak by lekko wystawały i dusimy pod przykryciem 30 min.
- Odkrywamy i dolewamy wino, odwracamy na drugą stronę i dusimy kolejne pół godziny ponownie przykrywając.
- Jabłka i śliwki myjemy. Dzielimy jabłka na 8 części i wrzucamy ze śliwkami do garnka. Znowu odwracamy gęś i dusimy kolejne pół godziny.
- W całym procesie duszenia kontrolujemy ilość płynu – jak odparuje uzupełniamy po trochu.
- Na ostatnie 15 min. otwieramy garnek by zredukować płyn i już nie uzupełniamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Danie idealne na nadchodzące święta! Z gęsią jeszcze nie miałam do czynienia. Myślisz, że sobie poradzę?
Pewnie że tak – to jakoś skomplikowane nie jest mocno, a głowne zasady masz opisane – dasz radę 🙂