Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

Kosą po patelni 11 kwietnia 2019
Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami
Gęsie udka duszone z winem, jabłkami i śliwkami. Ponad 1,5 godziny czekania, ale warto. Mięso jest mięciutkie, soczyste i delikatne. Wstępnie obsmażone, podczas duszenia przechodzi aromatem owoców. Ważna rzecz, gęsi podczas duszenia nie nakłuwamy by sprawdzić czy dobra i obracamy od spodu łyżką, a nie wbijając widelec czy nóż. Nakłuwanie mięsa podczas duszenia sprawi, że będzie suche i wypłyną z niego wszystkie soki, a tego chyba nie chcemy. Dodanie wina wzbogaca aromat i smak. Pyszna i atrakcyjna propozycja, nawet na świąteczny stół.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

Potrzebne składniki

  • 2 gęsie udka
  • 2 jabłka
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • gęsi smalec lub klarowane masło (do smażenia)

Sposób wykonania

  • Udka myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórę, ale tak by nie ponacinać mięsa. 
  • Wcieramy w nie dokładnie sól i pieprz. Posypujemy obficie majerankiem z każdej strony i odstawiamy na 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę tłuszczu i wkładamy gęś skórką do dołu. Obsmażamy na rumiano z obu stron.
  • Przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy wodą tak by lekko wystawały i dusimy pod przykryciem 30 min.
  • Odkrywamy i dolewamy wino, odwracamy na drugą stronę i dusimy kolejne pół godziny ponownie przykrywając.
  • Jabłka i śliwki myjemy. Dzielimy jabłka na 8 części i wrzucamy ze śliwkami do garnka. Znowu odwracamy gęś i dusimy kolejne pół godziny.
  • W całym procesie duszenia kontrolujemy ilość płynu – jak odparuje uzupełniamy po trochu.  
  • Na ostatnie 15 min. otwieramy garnek by zredukować płyn i już nie uzupełniamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

Tagi duszona, gęś, gęsi smalec, jabłka, śliwki, sos, wino
Kosą po patelni 11 kwietnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dwa lata zleciały nie wiem kiedy - urodziny bloga Dwa lata zleciały nie wiem kiedy – urodziny bloga
Następny wpis Domowa produkcja wina – niezbędny sprzęt
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola
Dola
12 kwietnia 2019 20:35

Danie idealne na nadchodzące święta! Z gęsią jeszcze nie miałam do czynienia. Myślisz, że sobie poradzę?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Dola
12 kwietnia 2019 21:56

Pewnie że tak – to jakoś skomplikowane nie jest mocno, a głowne zasady masz opisane – dasz radę 🙂

0
Odpowiedz
Orzechowiec

Orzechowiec

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?