Kosą po patelni Przepisy Drób Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

3 min. czytania
2
1
Gęsie udka duszone z winem, jabłkami i śliwkami. Ponad 1,5 godziny czekania, ale warto. Mięso jest mięciutkie, soczyste i delikatne. Wstępnie obsmażone, podczas duszenia przechodzi aromatem owoców. Ważna rzecz, gęsi podczas duszenia nie nakłuwamy by sprawdzić czy dobra i obracamy od spodu łyżką, a nie wbijając widelec czy nóż. Nakłuwanie mięsa podczas duszenia sprawi, że będzie suche i wypłyną z niego wszystkie soki, a tego chyba nie chcemy. Dodanie wina wzbogaca aromat i smak. Pyszna i atrakcyjna propozycja, nawet na świąteczny stół.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 gęsie udka
  • 2 jabłka
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli
  • gęsi smalec lub klarowane masło (do smażenia)

Sposób wykonania:

  • Udka myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórę, ale tak by nie ponacinać mięsa. 
  • Wcieramy w nie dokładnie sól i pieprz. Posypujemy obficie majerankiem z każdej strony i odstawiamy na 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę tłuszczu i wkładamy gęś skórką do dołu. Obsmażamy na rumiano z obu stron.
  • Przekładamy do płaskiego garnka, zalewamy wodą tak by lekko wystawały i dusimy pod przykryciem 30 min.
  • Odkrywamy i dolewamy wino, odwracamy na drugą stronę i dusimy kolejne pół godziny ponownie przykrywając.
  • Jabłka i śliwki myjemy. Dzielimy jabłka na 8 części i wrzucamy ze śliwkami do garnka. Znowu odwracamy gęś i dusimy kolejne pół godziny.
  • W całym procesie duszenia kontrolujemy ilość płynu – jak odparuje uzupełniamy po trochu.  
  • Na ostatnie 15 min. otwieramy garnek by zredukować płyn i już nie uzupełniamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Dola - 12 kwietnia 2019 w 20:35

    Danie idealne na nadchodzące święta! Z gęsią jeszcze nie miałam do czynienia. Myślisz, że sobie poradzę?

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 12 kwietnia 2019 w 21:56

      Pewnie że tak – to jakoś skomplikowane nie jest mocno, a głowne zasady masz opisane – dasz radę 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…