Zimna kawa w upalny dzień da uczucie orzeźwienia do momentu… aż przygotujemy sobie kolejną mrożoną propozycję! Doskonałą kawę na zimno można przyrządzić samodzielnie w domu, wykorzystując tylko kilka podstawowych składników. Sprawdź inspiracje na pyszne, orzeźwiające kawy.
Frappe – najpopularniejsza mrożona kawa na świecie
Frappe to najpopularniejsza grecka kawa, która zachwyca orzeźwiającym smakiem i przyjemnym aromatem. Przepis na mrożoną kawę jest niezwykle prosty, a efekt – znakomity. Aby przygotować orzeźwiające Frappe, będziemy potrzebować jedynie podstawowych składników i miksera lub spieniacza do mleka, jednak równie dobrze można wykorzystać zwykły słoik z nakrętką lub shaker. Bazą do oryginalnego Frappe jest dobrej jakości kawa rozpuszczalna, uzupełniona o wodę, mleko, cukier oraz kostki lodu. Jak zrobić idealne Frappe? Przepis nie jest skomplikowany. Do wysokiej szklanki wystarczy wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodać cukier do smaku, wlać 3 łyżki zimnej wody i ubić mikserem. Należy miksować tak długo, aż powstanie gruba warstwa kawowej piany. Następnie dodajemy po 100 ml wody i mleka, kostki lodu i gotowe! Do łatwego przygotowania Frappe dobrze sprawdzi się kawa NESCAFÉ 3in1 Frappé – to doskonały miks białej kawy z cukrem, który należy wymieszać z wodą i ewentualnie dodać lód. Kawa zamknięta jest w poręcznej saszetce, dlatego znakomicie sprawdzi się na letnie wycieczki.
Mrożona kawa Americano dla miłośników intensywnych smaków
Americano to kawa przygotowywana na bazie Espresso i gorącej wody. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić letnią wersję tego orzeźwiającego napoju. Americano w rozmiarze XXL nie jest tak intensywne i gęste jak oryginalne Espresso, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na łagodniejszą kawę do popołudniowego deseru. Bazą do doskonałego Americano może być NESCAFÉ Classic – ma pełny smak, aromat świeżo zmielonych ziaren i jest pozbawiona goryczki. Jak przygotować taki napój? Należy do wysokiej szklanki wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę gorącej wody i wymieszać. Teraz wystarczy tylko uzupełnić kawę kostkami lodu, zimną wodą i ponownie zamieszać. Aby zatrzymać na dłużej orzeźwiający smak kawy, warto wlać ją do termosu. Tym sposobem będzie mogła towarzyszyć nam przez wiele godzin w ciągu aktywnego dnia lub podczas wyjazdu za miasto. Kawa Americano nie potrzebuje więcej dodatków – tylko tyle wystarczy, aby cieszyć się letnim orzeźwieniem.
Espresso w nowym wydaniu – idealne na początek upalnego dnia
Do przygotowania doskonałego Espresso warto wykorzystać kawę w 100% z ziaren Arabiki. Kwintesencją małej czarnej jest aksamitna crema oraz głęboki i wyrazisty smak. Espresso przeważnie pijemy w małych filiżankach w obecności kieliszka wody, jednak w letniej wersji warto wykorzystać inny przepis. Do shakera dodajemy kostki lodu, zasypujemy łyżeczką cukru i wlewamy ciepłe Espresso. Teraz wystarczy tylko potrząsać shakerem do momentu, aż na powierzchni napoju powstanie pianka. Espresso na zimno można podawać w ozdobnych przezroczystych filiżankach. Najlepiej wlewać kawę przez sitko, aby oddzielić resztki pokruszonego lodu od napoju – i pyszne orzeźwienie gotowe!