Francuski wege burger śniadaniowy

7 min. czytania
5
0
Tak naprawdę to tost francuski z serem białym i smażonym pomidorem, nic wyszukanego, ale za to jakie pyszne śniadanko. Szczerze to pomysł na to wpadł mi do głowy całkowitym przypadkiem. Kupiłem dobry ser biały, taki świeży i maślany w konsystencji, że aż żal go było jeść zwyczajnie z chlebem, a przerobienie go na twarożek było niczym świętokradztwo. To jak go uhonorować? Smażone z włoskimi przyprawami i odrobiną sosu balsamicznego pomidory. Mniam to będzie godna oprawa. No ale brakowało jakiegoś wypełniacza. Bo człowiek chce jednak trochę energii od rana, a nie tylko przekąsić, a później coś zjeść. No to do elementów włoskich dodam tost francuski, bo zwyczajnie kajzerki ktoś zostawił w paczce w garażu i skamieniały na amen. Aż przekroić je miałem problem. Kilka minut w kuchni i gotowe i powiem Wam, niby proste ale smak… bajka. Tak oto przedstawia się historia tego dania, które serdecznie Ci polecam. Niby nic, a jednak warto.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Tost francuski z białym serem i smażonymi pomidorami
Składniki:
  • 2 bułki kajzerki (mogą być czerstwe)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklani mleka
  • 1 pomidor
  • 200 g sera białego
  • zioła typu włoskiego (bazylia, oregano)
  • kilka kropel sosu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • klarowane masło do smażenia i odrobina oliwy (lub sama oliwa jak ma być mniej kalorycznie i bardziej wege czyli bez masła)
Sposób wykonania:
  • Kajzerki przekroiłem na pół. Jajka wymieszałem z mlekiem, posoliłem i dodałem pieprz i dokładnie za pomocą widelca roztrzepałem. Bułki maczałem w mleku i jajkach do momentu wchłonięcia płynu. Jeśli użyjecie czerstwych a wręcz kamiennych bułek jak ja, musicie trochę poczekać.
  • Pomidory pokroiłem w grubsze plastry i posypałem ziołami, oraz na każdy dałem 2-3 krople sosu balsamicznego.
  • Rozgrzałem patelnię z masłem i oliwą. Na rozgrzaną patelnię położyłem bułki i smażyłem do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Następnie na tej samej patelni ułożyłem pomidory i usmażyłem delikatnie je obracając by się nie rozpadły. Pomidory smażyłem tylko chwile tak by zmiękły, trzeba je pilnować i nie pozwolić by się rozleciały.
  • Ułożyłem po plasterku pomidora na spodzie kajzerek, następnie solidny gruby płat sera białego i znów pomidor. Całość posypałem posiekanym szczypiorkiem i przykryłem drugą połowa kajzerki.
  • Najlepiej jeść ciepłe zaraz po przygotowaniu. Pyszne śniadanko 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tost francuski z białym serem i smażonymi pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

5
Napisz coś od Siebie

avatar

4 Comment threads
1 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ZrzucbrzuchAlicja BłyskKasiaKosą po patelniSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zrzucbrzuch
Gość

Wygląda naprawdę mega apetycznie. Ostatnio coraz częściej u mnie również lądują bezmięsne dania. Staram się ograniczać spożycie mięsa. Takie przepisy przekonują mnie, że można zjeść bardzo smacznie i bez mięsa.

Alicja Błysk
Gość

Faktycznie, prosto i smakowicie 🙂

Kasia
Gość

Poproszę takie śniadanko jutro 😉

Słodko Słodka
Gość

Zdecydowanie moje klimaty 🙂 ale sobie dogadzasz od rana 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).