Potrzebne składniki
- 2 bułki kajzerki (mogą być czerstwe)
- 2 jajka
- 1/3 szklani mleka
- 1 pomidor
- 200 g sera białego
- zioła typu włoskiego (bazylia, oregano)
- kilka kropel sosu balsamicznego
- szczypiorek
- sól, pieprz
- klarowane masło do smażenia i odrobina oliwy (lub sama oliwa jak ma być mniej kalorycznie i bardziej wege czyli bez masła)
Sposób wykonania
- Kajzerki przekroiłem na pół. Jajka wymieszałem z mlekiem, posoliłem i dodałem pieprz i dokładnie za pomocą widelca roztrzepałem. Bułki maczałem w mleku i jajkach do momentu wchłonięcia płynu. Jeśli użyjecie czerstwych a wręcz kamiennych bułek jak ja, musicie trochę poczekać.
- Pomidory pokroiłem w grubsze plastry i posypałem ziołami, oraz na każdy dałem 2-3 krople sosu balsamicznego.
- Rozgrzałem patelnię z masłem i oliwą. Na rozgrzaną patelnię położyłem bułki i smażyłem do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Następnie na tej samej patelni ułożyłem pomidory i usmażyłem delikatnie je obracając by się nie rozpadły. Pomidory smażyłem tylko chwile tak by zmiękły, trzeba je pilnować i nie pozwolić by się rozleciały.
- Ułożyłem po plasterku pomidora na spodzie kajzerek, następnie solidny gruby płat sera białego i znów pomidor. Całość posypałem posiekanym szczypiorkiem i przykryłem drugą połowa kajzerki.
- Najlepiej jeść ciepłe zaraz po przygotowaniu. Pyszne śniadanko 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tost francuski z białym serem i smażonymi pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wygląda naprawdę mega apetycznie. Ostatnio coraz częściej u mnie również lądują bezmięsne dania. Staram się ograniczać spożycie mięsa. Takie przepisy przekonują mnie, że można zjeść bardzo smacznie i bez mięsa.
Faktycznie, prosto i smakowicie 🙂
Poproszę takie śniadanko jutro 😉
Zdecydowanie moje klimaty 🙂 ale sobie dogadzasz od rana 😉
śniadanie podobno najważniejszy posiłek dnia 🙂