Francuski wege burger śniadaniowy

Kosą po patelni
Tak naprawdę to tost francuski z serem białym i smażonym pomidorem, nic wyszukanego, ale za to jakie pyszne śniadanko. Szczerze to pomysł na to wpadł mi do głowy całkowitym przypadkiem. Kupiłem dobry ser biały, taki świeży i maślany w konsystencji, że aż żal go było jeść zwyczajnie z chlebem, a przerobienie go na twarożek było niczym świętokradztwo. To jak go uhonorować? Smażone z włoskimi przyprawami i odrobiną sosu balsamicznego pomidory. Mniam to będzie godna oprawa. No ale brakowało jakiegoś wypełniacza. Bo człowiek chce jednak trochę energii od rana, a nie tylko przekąsić, a później coś zjeść. No to do elementów włoskich dodam tost francuski, bo zwyczajnie kajzerki ktoś zostawił w paczce w garażu i skamieniały na amen. Aż przekroić je miałem problem. Kilka minut w kuchni i gotowe i powiem Wam, niby proste ale smak… bajka. Tak oto przedstawia się historia tego dania, które serdecznie Ci polecam. Niby nic, a jednak warto.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Ilość porcji 2 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tost francuski z białym serem i smażonymi pomidorami

Potrzebne składniki

  • 2 bułki kajzerki (mogą być czerstwe)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklani mleka
  • 1 pomidor
  • 200 g sera białego
  • zioła typu włoskiego (bazylia, oregano)
  • kilka kropel sosu balsamicznego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • klarowane masło do smażenia i odrobina oliwy (lub sama oliwa jak ma być mniej kalorycznie i bardziej wege czyli bez masła)

Sposób wykonania

  • Kajzerki przekroiłem na pół. Jajka wymieszałem z mlekiem, posoliłem i dodałem pieprz i dokładnie za pomocą widelca roztrzepałem. Bułki maczałem w mleku i jajkach do momentu wchłonięcia płynu. Jeśli użyjecie czerstwych a wręcz kamiennych bułek jak ja, musicie trochę poczekać.
  • Pomidory pokroiłem w grubsze plastry i posypałem ziołami, oraz na każdy dałem 2-3 krople sosu balsamicznego.
  • Rozgrzałem patelnię z masłem i oliwą. Na rozgrzaną patelnię położyłem bułki i smażyłem do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Następnie na tej samej patelni ułożyłem pomidory i usmażyłem delikatnie je obracając by się nie rozpadły. Pomidory smażyłem tylko chwile tak by zmiękły, trzeba je pilnować i nie pozwolić by się rozleciały.
  • Ułożyłem po plasterku pomidora na spodzie kajzerek, następnie solidny gruby płat sera białego i znów pomidor. Całość posypałem posiekanym szczypiorkiem i przykryłem drugą połowa kajzerki.
  • Najlepiej jeść ciepłe zaraz po przygotowaniu. Pyszne śniadanko 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tost francuski z białym serem i smażonymi pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zrzucbrzuch

Wygląda naprawdę mega apetycznie. Ostatnio coraz częściej u mnie również lądują bezmięsne dania. Staram się ograniczać spożycie mięsa. Takie przepisy przekonują mnie, że można zjeść bardzo smacznie i bez mięsa.

Alicja Błysk

Faktycznie, prosto i smakowicie 🙂

Kasia

Poproszę takie śniadanko jutro 😉

Słodko Słodka

Zdecydowanie moje klimaty 🙂 ale sobie dogadzasz od rana 😉