Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

3 min. czytania
0
0
Pyszny i efektowny deser czyli Fondant - ciastko czekoladowe z płynnym środkiem. Niespodzianka po przekrojeniu w postaci wypływającej czekolady robi wrażenie. Wymaga trochę ćwiczeń i wprawy by osiągnąć zamierzony efekt ale warto popróbować. Można podczas pieczenia jedną potraktować wybitnie testowo i sprawdzać nożem poziom upieczenia ciasta i czy czekolada nie zastyga. Każdy piekarnik jest inny u mojej siostry Ani która je wykonała i podzieliła się tym przepisem i zdjęciami. trwało to koło 11 minut ale może być i krócej bo jak kiedyś sam je robiłem to wystarczyło 9, zależy też to pewnie od rodzaju i grubości naczynia w którym to pieczemy. Ciastko najlepiej wyjąć i obrócić do góry dnem ponieważ nie zawsze na górze się zasklepi a po naszych próbach może i tak zostać otwór. Efektownie prezentuje się na talerzu i zaskakuje, a do tego czekolaaaadaaaa! Całe z czekolady. Wyśmienicie pasują do lodów waniliowych lub do owoców. Dziękuję Aniu za zdjęcie i przepis.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 35 min.
Przepis na:

Fondant

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Wstawiamy do piekarnika blaszkę i wraz z nią rozgrzewamy do 200 stopni.
  • Łamiemy na małe kosteczki czekoladę i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Musimy uważać by całość się nie zważyła, więc nie przeginamy z temperaturą.
  • Do osobnej miski dajemy jajka z cukrem i solą i mieszamy rózgą ubijając na puszystą masę.
  • Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Wlewamy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
  • Masę wlewamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 11 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika i dajemy im odpocząć przez 2 minuty. Wykładamy delikatnie na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…