Pyszny i efektowny deser czyli Fondant - ciastko czekoladowe z płynnym środkiem. Niespodzianka po przekrojeniu w postaci wypływającej czekolady robi wrażenie. Wymaga trochę ćwiczeń i wprawy by osiągnąć zamierzony efekt ale warto popróbować. Można podczas pieczenia jedną potraktować wybitnie testowo i sprawdzać nożem poziom upieczenia ciasta i czy czekolada nie zastyga. Każdy piekarnik jest inny u mojej siostry Ani która je wykonała i podzieliła się tym przepisem i zdjęciami. trwało to koło 11 minut ale może być i krócej bo jak kiedyś sam je robiłem to wystarczyło 9, zależy też to pewnie od rodzaju i grubości naczynia w którym to pieczemy. Ciastko najlepiej wyjąć i obrócić do góry dnem ponieważ nie zawsze na górze się zasklepi a po naszych próbach może i tak zostać otwór. Efektownie prezentuje się na talerzu i zaskakuje, a do tego czekolaaaadaaaa! Całe z czekolady. Wyśmienicie pasują do lodów waniliowych lub do owoców. Dziękuję Aniu za zdjęcie i przepis.
Jak wykonać przepis na - FondantPotrzebne składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 100 g cukru
- 70 g masła
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Wstawiamy do piekarnika blaszkę i wraz z nią rozgrzewamy do 200 stopni.
- Łamiemy na małe kosteczki czekoladę i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Musimy uważać by całość się nie zważyła, więc nie przeginamy z temperaturą.
- Do osobnej miski dajemy jajka z cukrem i solą i mieszamy rózgą ubijając na puszystą masę.
- Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
- Wlewamy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
- Masę wlewamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 11 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i dajemy im odpocząć przez 2 minuty. Wykładamy delikatnie na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Fondant wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: