Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

9 minuty czytania

Pyszny i efektowny deser czyli Fondant - ciastko czekoladowe z płynnym środkiem. Niespodzianka po przekrojeniu w postaci wypływającej czekolady robi wrażenie. Wymaga trochę ćwiczeń i wprawy by osiągnąć zamierzony efekt ale warto popróbować. Można podczas pieczenia jedną potraktować wybitnie testowo i sprawdzać nożem poziom upieczenia ciasta i czy czekolada nie zastyga. Każdy piekarnik jest inny u mojej siostry Ani która je wykonała i podzieliła się tym przepisem i zdjęciami. trwało to koło 11 minut ale może być i krócej bo jak kiedyś sam je robiłem to wystarczyło 9, zależy też to pewnie od rodzaju i grubości naczynia w którym to pieczemy. Ciastko najlepiej wyjąć i obrócić do góry dnem ponieważ nie zawsze na górze się zasklepi a po naszych próbach może i tak zostać otwór. Efektownie prezentuje się na talerzu i zaskakuje, a do tego czekolaaaadaaaa! Całe z czekolady. Wyśmienicie pasują do lodów waniliowych lub do owoców. Dziękuję Aniu za zdjęcie i przepis.

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Wielkość porcji 3 porcje

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Wstawiamy do piekarnika blaszkę i wraz z nią rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Łamiemy na małe kosteczki czekoladę i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Musimy uważać by całość się nie zważyła, więc nie przeginamy z temperaturą.
  3. Do osobnej miski dajemy jajka z cukrem i solą i mieszamy rózgą ubijając na puszystą masę.
  4. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Wlewamy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
  6. Masę wlewamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 11 minut.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy im odpocząć przez 2 minuty. Wykładamy delikatnie na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…