Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

0

Pyszny i efektowny deser czyli Fondant - ciastko czekoladowe z płynnym środkiem. Niespodzianka po przekrojeniu w postaci wypływającej czekolady robi wrażenie. Wymaga trochę ćwiczeń i wprawy by osiągnąć zamierzony efekt ale warto popróbować. Można podczas pieczenia jedną potraktować wybitnie testowo i sprawdzać nożem poziom upieczenia ciasta i czy czekolada nie zastyga. Każdy piekarnik jest inny u mojej siostry Ani która je wykonała i podzieliła się tym przepisem i zdjęciami. trwało to koło 11 minut ale może być i krócej bo jak kiedyś sam je robiłem to wystarczyło 9, zależy też to pewnie od rodzaju i grubości naczynia w którym to pieczemy. Ciastko najlepiej wyjąć i obrócić do góry dnem ponieważ nie zawsze na górze się zasklepi a po naszych próbach może i tak zostać otwór. Efektownie prezentuje się na talerzu i zaskakuje, a do tego czekolaaaadaaaa! Całe z czekolady. Wyśmienicie pasują do lodów waniliowych lub do owoców. Dziękuję Aniu za zdjęcie i przepis.

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Fondant – ciastko czekoladowe z płynnym środkiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 25 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji 3 porcje

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wstawiamy do piekarnika blaszkę i wraz z nią rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Łamiemy na małe kosteczki czekoladę i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Musimy uważać by całość się nie zważyła, więc nie przeginamy z temperaturą.
  3. Do osobnej miski dajemy jajka z cukrem i solą i mieszamy rózgą ubijając na puszystą masę.
  4. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Wlewamy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
  6. Masę wlewamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 11 minut.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy im odpocząć przez 2 minuty. Wykładamy delikatnie na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/fondant-ciastko-czekoladowe-z-plynnym-srodkiem/
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
  • Strucla z serem i truskawkami

    Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka,…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
  • Mini pączki serowe

    Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale …
  • Kisiel z wiśniami i rodzynkami

    Strasznie prosty pomysł na przygotowanie tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Kisi…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…