Potrzebne składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 100 g cukru
- 70 g masła
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Wstawiamy do piekarnika blaszkę i wraz z nią rozgrzewamy do 200 stopni.
- Łamiemy na małe kosteczki czekoladę i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Musimy uważać by całość się nie zważyła, więc nie przeginamy z temperaturą.
- Do osobnej miski dajemy jajka z cukrem i solą i mieszamy rózgą ubijając na puszystą masę.
- Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
- Wlewamy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
- Masę wlewamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 11 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i dajemy im odpocząć przez 2 minuty. Wykładamy delikatnie na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Fondant wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!