w , , ,

Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem, zacierkami i warzywami. Niesamowicie rozgrzewający i bardzo pyszny. U nas w domu jest tradycją, że po wizycie na cmentarzach 1 listopada wszyscy wracają do domu gdzie czeka wielki gar zupy. Każdy zmarznięty pałaszuje zazwyczaj po dwa talerze. Nie potrzeba drugiego dania ta zupa jest pełna dodatków i jest naprawdę sycąca.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Flaczki z kurczaka

Potrzebne składniki

  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie 8 ziarenek
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka magi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz ziołowy)

Zacierki

  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • Kurczaka myjemy, najlepiej podzielić na części i wkładamy do dużego garnka.
  • Dodajemy obrane warzywa w całości. Zalewamy wodą by przykryło wszystkie składniki. Zagotowujemy, szumujemy, dodajemy ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 35-40 min.
  • Przecedzamy do innego garnka rosół na durszlaku. I przecedzone składniki studzimy.
  • Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle dodając pod koniec smażenia paprykę.
  • Z kurczaka oddzielamy mięso bez skóry i kroimy w paseczki wrzucając do wywaru. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do bulionu. I dodajemy przesmażona cebulę.
  • Doprawiamy imbirem, gałką, magi, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym i wolno doprowadzamy do wrzenia.
  • Robimy zacierki łącząc mąkę z jajkiem i solą. Zagniatamy dość twarde ciasto i rwiemy kawałki ciasta bezpośrednio na gotująca się zupę. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaczki z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze