Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem, zacierkami i warzywami. Niesamowicie rozgrzewający i bardzo pyszny. U nas w domu jest tradycją, że po wizycie na cmentarzach 1 listopada wszyscy wracają do domu gdzie czeka wielki gar zupy. Każdy zmarznięty pałaszuje zazwyczaj po dwa talerze. Nie potrzeba drugiego dania ta zupa jest pełna dodatków i jest naprawdę sycąca.
Jak wykonać przepis na - Flaczki z kurczaka
Potrzebne składniki
- 1 kurczak
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie 8 ziarenek
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka magi
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól (pieprz ziołowy)
Zacierki
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Kurczaka myjemy, najlepiej podzielić na części i wkładamy do dużego garnka.
- Dodajemy obrane warzywa w całości. Zalewamy wodą by przykryło wszystkie składniki. Zagotowujemy, szumujemy, dodajemy ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 35-40 min.
- Przecedzamy do innego garnka rosół na durszlaku. I przecedzone składniki studzimy.
- Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle dodając pod koniec smażenia paprykę.
- Z kurczaka oddzielamy mięso bez skóry i kroimy w paseczki wrzucając do wywaru. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do bulionu. I dodajemy przesmażona cebulę.
- Doprawiamy imbirem, gałką, magi, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym i wolno doprowadzamy do wrzenia.
- Robimy zacierki łącząc mąkę z jajkiem i solą. Zagniatamy dość twarde ciasto i rwiemy kawałki ciasta bezpośrednio na gotująca się zupę. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaczki z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ten przepis wydaje mi się lepszy od mojego 🙂