Kosą po patelni Przepisy Drób Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka

3 min. czytania
1
2
Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem, zacierkami i warzywami. Niesamowicie rozgrzewający i bardzo pyszny. U nas w domu jest tradycją, że po wizycie na cmentarzach 1 listopada wszyscy wracają do domu gdzie czeka wielki gar zupy. Każdy zmarznięty pałaszuje zazwyczaj po dwa talerze. Nie potrzeba drugiego dania ta zupa jest pełna dodatków i jest naprawdę sycąca.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Flaczki z kurczaka

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie 8 ziarenek
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka magi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz ziołowy)

Zacierki

  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Kurczaka myjemy, najlepiej podzielić na części i wkładamy do dużego garnka.
  • Dodajemy obrane warzywa w całości. Zalewamy wodą by przykryło wszystkie składniki. Zagotowujemy, szumujemy, dodajemy ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 35-40 min.
  • Przecedzamy do innego garnka rosół na durszlaku. I przecedzone składniki studzimy.
  • Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle dodając pod koniec smażenia paprykę.
  • Z kurczaka oddzielamy mięso bez skóry i kroimy w paseczki wrzucając do wywaru. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do bulionu. I dodajemy przesmażona cebulę.
  • Doprawiamy imbirem, gałką, magi, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym i wolno doprowadzamy do wrzenia.
  • Robimy zacierki łącząc mąkę z jajkiem i solą. Zagniatamy dość twarde ciasto i rwiemy kawałki ciasta bezpośrednio na gotująca się zupę. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 14
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…