Faworki włoskie
Faworki włoskie bez przewijania. Wychodzą zgrabne romby lub prostokąty ponacinane na środku jak nasz chrusty. Są chrupkie i długo utrzymują świeżość. Widziałem dużo przepisów tego typu jednak mało z nich w składzie wymienia smalec jako tłuszcz dodawany do ciasta. Musiałem skonsultować to z właścicielami serwisu DueCappucci, no bo kto inny jak nie miłośnicy Włoch i kuchni włoskiej, podpowie jak powinno być. Okazało się że można to stosować zamiennie i w zasadzie to obie formy są poprawne. Z ciekawości zastosowałem smalec i powiem wam że smak może jest bardziej wytrawny ale jeśli planujecie by dłużej poleżały to polecam właśnie to rozwiązanie. Z każdym dniem zamiast robić się miękkie i ciągnące, stawały się coraz bardziej chrupkie jednak nie schły i po przegryzieniu były pyszne. Polecam z czystym sumieniem by zaryzykować.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Faworki włoskie
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 ml wódki
  • 50 g smalcu lub masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Mąkę mieszamy z sola i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.
  • Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  • Rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy radełkiem paski po 3x8 cm. Nacinamy każdy na środku ale nie przewijamy.
  • Smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku a po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faworki włoskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
gin
2 lat temu

Mmm, wieki całe już faworków nie jadłam… Nabrałam na nie ogromnej ochoty!