w , ,

Faszerowane roladki schabowe w sosie paprykowym



Faszerowane boczkiem, serem, ogórkiem i papryką roladki schabowe w pysznym sosie paprykowym, Szybki pomysł na pyszny obiad. Wystarczy rozbić mięso, zawinąć, obsmażyć i udusić. Można je podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub tak jak na zdjęciu z kluseczkami. Świetne danie i dość efektowne, tak więc idealnie pasuje nawet na niedzielny obiad, zamiast zwykłych kotletów. Składniki się świetnie komponują ze sobą a dodatkowo duszenie w sosie sprawia, że mięso nie jest suche. Naprawdę polecam!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Faszerowane roladki schabowe w sosie paprykowym

Potrzebne składniki

Roladki

  • 4 plastry schabu wieprzowego (jak na kotlety)
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos paprykowy

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 słoiczka ajvaru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • sól

Sposób wykonania

  • Rozbijam bardzo cienko i oczyszczam z błon schab na spore kotlety. Następnie posoliłem i posypałem pieprzem z obu stron u na każdy kotlet nałożyłem na jedną stronę pół łyżeczki musztardy i rozsmarowałem równomiernie.
  • Na każdy kotlet układam po dwa plastry boczku, plaster sera, oraz robię pasek z pokrojonych w słupki ogórków oraz pasków papryki.
  • Zawijam boki do środka i zawijam ruloniki z kotletów tworząc roladki. Spinam je wykałaczkami, by się nie rozwaliły. Obtaczam roladki w mące obsmażam na głębokiej patelni z pokrywą na rumiano z każdej strony bez przykrywania.
  • Zalewam roladki na patelni bulionem warzywnym. Dodaję ajvar, przykrywam i dusze pod przykryciem koło 15 min.
  • Mąkę rozpuszczam w odrobinie wody i mieszam, dodaję do tego śmietanę, lekko solę i po zahartowaniu odrobina wywaru z patelni wlewam to do bulionu i delikatnie mieszam by zagęścić sos.
  • Dodaję zioła, sól i pieprz do smaku. Można w tym miejscu też dodać trochę ostrej papryki jak ktoś lubi w ostrzejszej wersji. Zostawiam na patelni już odkrytej i całość gotuję 2-3 min. Gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faszerowane roladki schabowe w sosie paprykowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marzenna
Marzenna
4 dni temu

Pyszne!!!!! Robiłam i bardzo,bardzo polecam!!!!!

Gronercik
20 dni temu

Ale mi smaka narobiłaś!