Potrzebne składniki
Roladki
- 4 plastry schabu wieprzowego (jak na kotlety)
- 8 plasterków boczku wędzonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ogórki konserwowe
- 4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sos paprykowy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 słoiczka ajvaru
- 1 łyżeczka mąki
- 150 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 szczypta suszonego tymianku
- sól
Sposób wykonania
- Rozbijam bardzo cienko i oczyszczam z błon schab na spore kotlety. Następnie posoliłem i posypałem pieprzem z obu stron u na każdy kotlet nałożyłem na jedną stronę pół łyżeczki musztardy i rozsmarowałem równomiernie.
- Na każdy kotlet układam po dwa plastry boczku, plaster sera, oraz robię pasek z pokrojonych w słupki ogórków oraz pasków papryki.
- Zawijam boki do środka i zawijam ruloniki z kotletów tworząc roladki. Spinam je wykałaczkami, by się nie rozwaliły. Obtaczam roladki w mące obsmażam na głębokiej patelni z pokrywą na rumiano z każdej strony bez przykrywania.
- Zalewam roladki na patelni bulionem warzywnym. Dodaję ajvar, przykrywam i dusze pod przykryciem koło 15 min.
- Mąkę rozpuszczam w odrobinie wody i mieszam, dodaję do tego śmietanę, lekko solę i po zahartowaniu odrobina wywaru z patelni wlewam to do bulionu i delikatnie mieszam by zagęścić sos.
- Dodaję zioła, sól i pieprz do smaku. Można w tym miejscu też dodać trochę ostrej papryki jak ktoś lubi w ostrzejszej wersji. Zostawiam na patelni już odkrytej i całość gotuję 2-3 min. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faszerowane roladki schabowe w sosie paprykowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo dobre. Robiłam już 2 razy. Moja mama robi podobnie tylko bez ajvar, dlatego z ciekawości spróbowałam Twojej wersji. I użyłam ajvar łagodnego.
Czy można zapiec w piekarniku pod przykryciem ? Muszę zrobić duża ilość
Pyszne!!!!! Robiłam i bardzo,bardzo polecam!!!!!
Ale mi smaka narobiłaś!