w ,

Fasolka po bretońsku



Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, boczek, cebula i fasola, a wszystko w aromatycznym pomidorowym sosie. Podczas gotowania fasoli, radzę sprawdzać stan wody i w razie czego ją uzupełniać. Warto też zamieszać co jakiś czas by nie przypaliła się na dnie garnka. Zrobiłem wielki gar i zamrożę sobie na kolejne obiady trochę. Częścią mogę się jeszcze podzielić - ktoś ma ochotę?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Fasolka po bretońsku

Potrzebne składniki

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz (sól)

Sposób wykonania

  • Fasolę zalewamy wodą połowę ponad objętość i zostawiamy na noc.
  • Rano zlewamy wodę i wrzucamy fasolę do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i zalewamy świeżą wodą ok 3 cm ponad poziom fasoli. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • Boczek, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kiełbasę na półplasterki.
  • Pod koniec gotowania fasoli jak już będzie lekko miękka przesmażamy boczek na patelni i wrzucamy do fasoli. Cebulę z czosnkiem również podsmażamy do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę, dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory rozdrobnione pomidory i koncentrat. Jeszcze chwilę smażmy co jakiś czas mieszając i całość dodajemy do garnka.
  • Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę i jemy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Fasolka po bretońsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pasterka

ja nie dodaję pomidorów z puszki, jakoś nie wychodzi mi smak z nimi

opycha.pl

Oj nie zgodzę się – jak wyjdzie dobra fasolka, to nie istnieje pojęcie umiaru 😛 Sama nie raz po takiej dobrej leżę na kanapie i trzymam się za brzuch 😀 Od siebie mogę tylko polecić, żebyś może kiedyś dodał trochę wędzonej papryki, ale tylko dlatego, że ja tak robię i jestem ciekawa czy by Ci przypadło do gustu… Twój przepis jawi mi się w apetycznych barwach 🙂

Kosą po patelni

ja to nawet chilli dodaje ta jest bardziej klasyczna w łagodnej formie 🙂 ale wędzonej nie dodawałem chyba nigdy wypróbuję 🙂

opycha.pl

naprawdę gorąco polecam, podbija smak pod niebo! 🙂