Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Fasolka po bretońsku

Kosą po patelni 29 listopada 2017
Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, boczek, cebula i fasola, a wszystko w aromatycznym pomidorowym sosie. Podczas gotowania fasoli, radzę sprawdzać stan wody i w razie czego ją uzupełniać. Warto też zamieszać co jakiś czas by nie przypaliła się na dnie garnka. Zrobiłem wielki gar i zamrożę sobie na kolejne obiady trochę. Częścią mogę się jeszcze podzielić - ktoś ma ochotę?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Fasolka po bretońsku

Potrzebne składniki

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz (sól)

Sposób wykonania

  • Fasolę zalewamy wodą połowę ponad objętość i zostawiamy na noc.
  • Rano zlewamy wodę i wrzucamy fasolę do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i zalewamy świeżą wodą ok 3 cm ponad poziom fasoli. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • Boczek, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kiełbasę na półplasterki.
  • Pod koniec gotowania fasoli jak już będzie lekko miękka przesmażamy boczek na patelni i wrzucamy do fasoli. Cebulę z czosnkiem również podsmażamy do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę, dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory rozdrobnione pomidory i koncentrat. Jeszcze chwilę smażmy co jakiś czas mieszając i całość dodajemy do garnka.
  • Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę i jemy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Fasolka po bretońsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi boczek, cebula, czosnek, fasola, kiełbasa, pomidory
Kosą po patelni 29 listopada 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis 4 proste sposoby aby już od rana przyspieszyć metabolizm
Następny wpis Zupa owocowa
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pasterka
pasterka
12 kwietnia 2019 16:53

ja nie dodaję pomidorów z puszki, jakoś nie wychodzi mi smak z nimi

0
Odpowiedz
opycha.pl
opycha.pl
5 grudnia 2017 22:32

Oj nie zgodzę się – jak wyjdzie dobra fasolka, to nie istnieje pojęcie umiaru 😛 Sama nie raz po takiej dobrej leżę na kanapie i trzymam się za brzuch 😀 Od siebie mogę tylko polecić, żebyś może kiedyś dodał trochę wędzonej papryki, ale tylko dlatego, że ja tak robię i jestem ciekawa czy by Ci przypadło do gustu… Twój przepis jawi mi się w apetycznych barwach 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  opycha.pl
6 grudnia 2017 19:12

ja to nawet chilli dodaje ta jest bardziej klasyczna w łagodnej formie 🙂 ale wędzonej nie dodawałem chyba nigdy wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
opycha.pl
opycha.pl
Odpowiedz  Kosą po patelni
6 grudnia 2017 23:01

naprawdę gorąco polecam, podbija smak pod niebo! 🙂

0
Odpowiedz

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?