Kosą po patelni Przepisy Obiad Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

3 min. czytania
4
1
Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, boczek, cebula i fasola, a wszystko w aromatycznym pomidorowym sosie. Podczas gotowania fasoli, radzę sprawdzać stan wody i w razie czego ją uzupełniać. Warto też zamieszać co jakiś czas by nie przypaliła się na dnie garnka. Zrobiłem wielki gar i zamrożę sobie na kolejne obiady trochę. Częścią mogę się jeszcze podzielić - ktoś ma ochotę?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz (sól)

Sposób wykonania:

  • Fasolę zalewamy wodą połowę ponad objętość i zostawiamy na noc.
  • Rano zlewamy wodę i wrzucamy fasolę do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i zalewamy świeżą wodą ok 3 cm ponad poziom fasoli. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • Boczek, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kiełbasę na półplasterki.
  • Pod koniec gotowania fasoli jak już będzie lekko miękka przesmażamy boczek na patelni i wrzucamy do fasoli. Cebulę z czosnkiem również podsmażamy do lekkiego zeszklenia, dodajemy kiełbasę, dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory rozdrobnione pomidory i koncentrat. Jeszcze chwilę smażmy co jakiś czas mieszając i całość dodajemy do garnka.
  • Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę i jemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

4 komentarze

  1. Avatar

    pasterka - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    ja nie dodaję pomidorów z puszki, jakoś nie wychodzi mi smak z nimi

    Odpowiedz

  2. Avatar

    opycha.pl - 5 grudnia 2017 w 22:32

    Oj nie zgodzę się – jak wyjdzie dobra fasolka, to nie istnieje pojęcie umiaru 😛 Sama nie raz po takiej dobrej leżę na kanapie i trzymam się za brzuch 😀 Od siebie mogę tylko polecić, żebyś może kiedyś dodał trochę wędzonej papryki, ale tylko dlatego, że ja tak robię i jestem ciekawa czy by Ci przypadło do gustu… Twój przepis jawi mi się w apetycznych barwach 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 6 grudnia 2017 w 19:12

      ja to nawet chilli dodaje ta jest bardziej klasyczna w łagodnej formie 🙂 ale wędzonej nie dodawałem chyba nigdy wypróbuję 🙂

      Odpowiedz

      • Avatar

        opycha.pl - 6 grudnia 2017 w 23:01

        naprawdę gorąco polecam, podbija smak pod niebo! 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…