Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na winie. Czyli co się nawinie to do słoika. Jeśli czasem zastanawiacie się jak ja, co zrobić z nadmiarem owoców wszelkich i to na raz to wyjść jest kilka. Kompot, ciasto no i własnie pyszny dżem. Akurat wypróbowane i te składniki doskonale się ze sobą łączą. Wiem, że zazwyczaj są miłośnicy takich wyrobów z jednego góra dwóch owoców na raz, jednak czasem można zaszaleć i władować do garnka trochę więcej. Szybko się robi a smak naprawdę super.
Jak wykonać przepis na - Dżem wieloowocowyPotrzebne składniki
- 500 g wiśni
- 200 g malin
- 100 g śliwek
- 100 g borówek
- 100 g moreli
- 1 żelfix 2:1
- 500 g cukru
Sposób wykonania
- Owoce myjemy usuwamy z wiśni i śliwek pestki, wkładamy do garnka, zasypujemy żelfixem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie dodajemy cukier i mieszając gotujemy 1 minutę.
- Gorący wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
- Przewracamy do gry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem wieloowocowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: