w ,

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie



Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na winie. Czyli co się nawinie to do słoika. Jeśli czasem zastanawiacie się jak ja, co zrobić z nadmiarem owoców wszelkich i to na raz to wyjść jest kilka. Kompot, ciasto no i własnie pyszny dżem. Akurat wypróbowane i te składniki doskonale się ze sobą łączą. Wiem, że zazwyczaj są miłośnicy takich wyrobów z jednego góra dwóch owoców na raz, jednak czasem można zaszaleć i władować do garnka trochę więcej. Szybko się robi a smak naprawdę super.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Dżem wieloowocowy

Potrzebne składniki

  • 500 g wiśni
  • 200 g malin
  • 100 g śliwek
  • 100 g borówek
  • 100 g moreli
  • 1 żelfix 2:1
  • 500 g cukru

Sposób wykonania

  • Owoce myjemy usuwamy z wiśni i śliwek pestki, wkładamy do garnka, zasypujemy żelfixem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie dodajemy cukier i mieszając gotujemy 1 minutę.
  • Gorący wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
  • Przewracamy do gry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem wieloowocowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze