Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

5 minuty czytania

Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. Doskonałe połączenie smaków. Gruszki w zasadzie dominują, a dynia i jabłka nadają charakter. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości. Można też przed włożeniem do słoików dżem zmiksować i wyjdzie marmolada.

Dżem z dyni i gruszek

Wielkość porcji ok. 6 słoiczków 300 ml

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 2 duże jabłka
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  1. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
  3. Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
  4. Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.