w , , ,

Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. Doskonałe połączenie smaków. Gruszki w zasadzie dominują, a dynia i jabłka nadają charakter. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości. Można też przed włożeniem do słoików dżem zmiksować i wyjdzie marmolada.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Jak wykonać przepis na - Dżem z dyni i gruszek

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 2 duże jabłka
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania

  • Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
  • Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
  • Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem z dyni i gruszek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze