Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

2 min. czytania
0
0
Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. Doskonałe połączenie smaków. Gruszki w zasadzie dominują, a dynia i jabłka nadają charakter. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości. Można też przed włożeniem do słoików dżem zmiksować i wyjdzie marmolada.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Przepis na:

Dżem z dyni i gruszek

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 2 duże jabłka
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  • Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
  • Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
  • Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…