Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Dżem z dyni i gruszek

Dżem z dyni i gruszek

1 min. czytania
0
0
Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Niezwykle prosty, ale w tej prostocie jest metoda. Doskonałe połączenie smaków. Gruszki w zasadzie dominują, a dynia i jabłka nadają charakter. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości. Można też przed włożeniem do słoików dżem zmiksować i wyjdzie marmolada.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 1 kg gruszek
  • 2 duże jabłka
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  • Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
  • Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
  • Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…