Potrzebne składniki
- 1,5 kg obranej dyni
- 1 kg gruszek
- 2 duże jabłka
- 10 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania
- Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny.
- Następnie dodajemy cukier i jeszcze gotujemy 15 minut do odparowania soku.
- Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem z dyni i gruszek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.