Dynia w occie

1

Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie. a ocet z cukrem konserwuje. Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.

Dynia w occie

Dynia w occie

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji zależy od wielkości słoików

Składniki

  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków

Sposób przygotowania

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
  2. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
  3. Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/dynia-w-occie/

 

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/

  • Ryby w zalewie octowej

    Nałowiliście małych rybek i nie chce wam się znów zwyczajnie tego smażyć? To wpakujcie do …
  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Placki z dyni z jabłkiem

    Placki z dyni z jabłkiem

    Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…