Dynia w occie

Kosą po patelni
Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie. a ocet z cukrem konserwuje. Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Dynia w occie

Potrzebne składniki

  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków

Sposób wykonania

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
  • Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dynia w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

 

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
piegusek

ja też dodaje goździki do zalewy ale pasteryzuję zawsze:)

Kosą po patelni

raczej nie miałem nigdy problemów z tym, że puszczały ale na wszelki wypadek zawsze można – to też zależy czy nakrętki nowe czy nie.