Dynia w occie

3 min. czytania
2
1
Strasznie prosty przepis i już tu był kiedyś w zbiorczym poście o przetworach, jednak sezon dyniowy w pełni i pytacie co z tym zrobić. Polecam zatem zrobić dynię w zalewie octowej. Jest super. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie. a ocet z cukrem konserwuje. Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Dynia w occie
Składniki:
  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków
Sposób wykonania:
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
  • Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
  • Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dynia w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

 

Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:

ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 130
  •  
  •  
  •  
    130
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
piegusek
piegusek
2 lat temu

ja też dodaje goździki do zalewy ale pasteryzuję zawsze:)

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  piegusek

raczej nie miałem nigdy problemów z tym, że puszczały ale na wszelki wypadek zawsze można – to też zależy czy nakrętki nowe czy nie.

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).