Potrzebne składniki
- 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
- 0,6 kg cukru
- 1 szklanka octu
- 1 litr wody
- kilka goździków
Sposób wykonania
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok 10 min., sprawdzając by dynia była al’dente nie przegotowana,
- Gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dynia w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Wasze zdjęcia zainspirowane przepisem:
ikigreen – https://www.instagram.com/ikigreen/
ja też dodaje goździki do zalewy ale pasteryzuję zawsze:)
raczej nie miałem nigdy problemów z tym, że puszczały ale na wszelki wypadek zawsze można – to też zależy czy nakrętki nowe czy nie.