Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

3 min. czytania
0
0
Kolejne owoce na topie, tym razem śliwki więc robimy pyszne drożdżówki ze śliwkami. Mięciutkie, pachnące wanilią i cynamonem, pachną w całym domu... nie czujecie tego? No to do roboty! Ten zapach i smak jest obłędny. Uwielbiam ciasto drożdżowe i wszystkie wyroby z niego. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Jeszcze ciepłe z mlekiem i owocami... mmmm. Już narobiłem Wam smaka? Tak to z premedytacją - jestem wredny.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 kg śliwek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon

Sposób wykonania:

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 śliwki.
  • Każde posypujemy 1/3 łyżeczki cukru pudru i delikatnie cynamonem.
  • Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …