Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

5 min. czytania
0
0
Kolejne owoce na topie, tym razem śliwki więc robimy pyszne drożdżówki ze śliwkami. Mięciutkie, pachnące wanilią i cynamonem, pachną w całym domu... nie czujecie tego? No to do roboty! Ten zapach i smak jest obłędny. Uwielbiam ciasto drożdżowe i wszystkie wyroby z niego. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Jeszcze ciepłe z mlekiem i owocami... mmmm. Już narobiłem Wam smaka? Tak to z premedytacją - jestem wredny.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Drożdżówki ze śliwkami
Składniki:
  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 kg śliwek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon
Sposób wykonania:
  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 śliwki.
  • Każde posypujemy 1/3 łyżeczki cukru pudru i delikatnie cynamonem.
  • Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki ze śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite