Potrzebne składniki
- 1 kg filetów z dorsza bez skóry
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego sera mozzarella
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki świeżej bazylii
- 1 cytryna
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Rybę myjemy i kroimy na kawałki, osuszamy ręcznikiem następnie solimy i posypujemy pieprzem.
- Z połowy cytryny wyciskamy sok do miseczki dodajemy posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki lekko solimy. Mieszamy na gładka masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Drugą połowę cytryny kroimy na plasterki i przesmażamy na oleju następnie wyjmujemy. Układamy kawałki ryby i smażymy na złoty kolor następnie odwracamy i każdy kawałek smarujemy przyrządzoną masą. Gdy masa się rozpuści przewracamy na 2 minuty na drugą stronę, następnie z powrotem na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dorsz smażony z serem i bazylią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!