Kosą po patelni Przepisy Obiad Dorsz smażony z serem i bazylią

Dorsz smażony z serem i bazylią

2 min. czytania
0
0
Dorsz smażony inaczej czyli... dorsz smażony z serem i bazylią w towarzystwie cytryny i musztardy. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Ma niesamowicie świeży smak. Jest delikatny i soczysty, pełny aromatów. Jeśli nie robiliście nigdy tej ryby w ten sposób to naprawdę polecam sprawdzić ten przepis.
Dorsz smażony z serem i bazylią
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 25 min.
Przepis na:

Dorsz smażony z serem i bazylią

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza bez skóry
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • 1 cytryna
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Rybę myjemy i kroimy na kawałki, osuszamy ręcznikiem następnie solimy i posypujemy pieprzem.
  • Z połowy cytryny wyciskamy sok do miseczki dodajemy posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki lekko solimy. Mieszamy na gładka masę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Drugą połowę cytryny kroimy na plasterki i przesmażamy na oleju następnie wyjmujemy. Układamy kawałki ryby i smażymy na złoty kolor następnie odwracamy i każdy kawałek smarujemy przyrządzoną masą. Gdy masa się rozpuści przewracamy na 2 minuty na drugą stronę, następnie z powrotem na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…