Dorsz smażony inaczej czyli... dorsz smażony z serem i bazylią w towarzystwie cytryny i musztardy. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Ma niesamowicie świeży smak. Jest delikatny i soczysty, pełny aromatów. Jeśli nie robiliście nigdy tej ryby w ten sposób to naprawdę polecam sprawdzić ten przepis.
Jak wykonać przepis na - Dorsz smażony z serem i bazyliąPotrzebne składniki
- 1 kg filetów z dorsza bez skóry
- 150 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego sera mozzarella
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki świeżej bazylii
- 1 cytryna
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Rybę myjemy i kroimy na kawałki, osuszamy ręcznikiem następnie solimy i posypujemy pieprzem.
- Z połowy cytryny wyciskamy sok do miseczki dodajemy posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki lekko solimy. Mieszamy na gładka masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Drugą połowę cytryny kroimy na plasterki i przesmażamy na oleju następnie wyjmujemy. Układamy kawałki ryby i smażymy na złoty kolor następnie odwracamy i każdy kawałek smarujemy przyrządzoną masą. Gdy masa się rozpuści przewracamy na 2 minuty na drugą stronę, następnie z powrotem na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dorsz smażony z serem i bazylią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: