Kosą po patelni Przepisy Obiad Dorsz smażony z serem i bazylią

Dorsz smażony z serem i bazylią

0

Dorsz smażony inaczej czyli... dorsz smażony z serem i bazylią w towarzystwie cytryny i musztardy. Podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Ma niesamowicie świeży smak. Jest delikatny i soczysty, pełny aromatów. Jeśli nie robiliście nigdy tej ryby w ten sposób to naprawdę polecam sprawdzić ten przepis.

Dorsz smażony z serem i musztardą

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza bez skóry
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Rybę myjemy i kroimy na kawałki, osuszamy ręcznikiem następnie solimy i posypujemy pieprzem.
  2. Z połowy cytryny wyciskamy sok do miseczki dodajemy posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki lekko solimy. Mieszamy na gładka masę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Drugą połowę cytryny kroimy na plasterki i przesmażamy na oleju następnie wyjmujemy. Układamy kawałki ryby i smażymy na złoty kolor następnie odwracamy i każdy kawałek smarujemy przyrządzoną masą. Gdy masa się rozpuści przewracamy na 2 minuty na drugą stronę, następnie z powrotem na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.