w , ,

Domowy salceson z golonki (z butelki)



Zawsze mi się salceson kojarzył z wędliną niezbyt smaczną, bo nie wiadomo co tam w środku się w nim znalazło. W tej dokładnie wiem co jem. Sam oczyszczam i przygotowuję mięso. Nie ma tam nadmiaru tłuszczu ścięgien i innych bleee rzeczy. Czyste mięsko z golonki, bez soli peklowej, bez konserwantów, bez żelatyny. Pyszna i zdrowa wędlina domowa z butelki – dość nietypowy sposób, ale działa i smakuje super a ta butelka w zasadzie tylko po to, by nadać kształt. Jeśli chcecie prostokąt to użyjcie jakiegoś pojemnika do żywności. Długo trzeba czekać, długo się gotuje ale roboty z tym tak naprawdę na 15-20 min. więc warto. Galaretka jest pyszna (taka dygresja dla fanów galaretki w takich wyrobach).
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 godz.
Łącznie: 3 godz. 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Domowy salceson z golonki (z butelki)

Potrzebne składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania

  • Golonkę przerąbałem na pół, dokładnie umyłem i namoczyłem w wodzie na minimum 1 godzinę.
  • Ponownie umyłem przełożyłem do garnka, dzieląc na części, tak by zajęła całe dno.
  • Dodałem jeden pokrojony ząbek czosnku, sól, pół łyżki majeranku, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i przypaloną na gazie cebulę (jak do rosołu).
  • Zalałem wszystko wodą, tak by była lekko przykryła mięso.
  • Doprowadziłem do wrzenia i gotowałem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Pod przykryciem oczywiście, aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodzić od kości.
  • Wystudziłem, wyjąłem mięso i przecedziłem płyn do osobnego naczynia.
  • Teraz mięso oczyściłem, oddzieliłem od kości i podzieliłem na mniejsze części. Zostawiam też trochę tłuszczyku, ale to już wg. własnych preferencji.
  • Dokładam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałą część majeranku.
  • Mieszam mięso z przyprawami, dokładam dwie łyżki wazowe płynu z gotowania mięsa i znów mieszam.
  • Odcinam górną część umytej butelki po wodzie 1,5 l i napełniam butelkę mięsem z płynem dociskając łyżką. Na wierzchu najlepiej przykryć rosołem z gotowania mięsa.
  • Zakrywam butelkę folią spożywczą i wstawiam na 8 godzin do lodówki najlepiej na noc i na rano będzie gotowa do jedzenia. Wyjmuję z lodówki, przecinam butelkę wzdłuż boku i wyjmuję gotową wędlinę. Wystarczy pokroić na plasterki i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson z golonki (z butelki) wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Taki domowy salceson to bym zjadła, bo ten sklepowy to bym nie ruszyła.