Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Domowy salceson z golonki (z butelki)

Kosą po patelni 21 września 2020
Zawsze mi się salceson kojarzył z wędliną niezbyt smaczną, bo nie wiadomo co tam w środku się w nim znalazło. W tej dokładnie wiem co jem. Sam oczyszczam i przygotowuję mięso. Nie ma tam nadmiaru tłuszczu ścięgien i innych bleee rzeczy. Czyste mięsko z golonki, bez soli peklowej, bez konserwantów, bez żelatyny. Pyszna i zdrowa wędlina domowa z butelki – dość nietypowy sposób, ale działa i smakuje super a ta butelka w zasadzie tylko po to, by nadać kształt. Jeśli chcecie prostokąt to użyjcie jakiegoś pojemnika do żywności. Długo trzeba czekać, długo się gotuje ale roboty z tym tak naprawdę na 15-20 min. więc warto. Galaretka jest pyszna (taka dygresja dla fanów galaretki w takich wyrobach).
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 godz.
Łącznie: 3 godz. 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Domowy salceson z golonki (z butelki)

Potrzebne składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania

  • Golonkę przerąbałem na pół, dokładnie umyłem i namoczyłem w wodzie na minimum 1 godzinę.
  • Ponownie umyłem przełożyłem do garnka, dzieląc na części, tak by zajęła całe dno.
  • Dodałem jeden pokrojony ząbek czosnku, sól, pół łyżki majeranku, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i przypaloną na gazie cebulę (jak do rosołu).
  • Zalałem wszystko wodą, tak by była lekko przykryła mięso.
  • Doprowadziłem do wrzenia i gotowałem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Pod przykryciem oczywiście, aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodzić od kości.
  • Wystudziłem, wyjąłem mięso i przecedziłem płyn do osobnego naczynia.
  • Teraz mięso oczyściłem, oddzieliłem od kości i podzieliłem na mniejsze części. Zostawiam też trochę tłuszczyku, ale to już wg. własnych preferencji.
  • Dokładam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałą część majeranku.
  • Mieszam mięso z przyprawami, dokładam dwie łyżki wazowe płynu z gotowania mięsa i znów mieszam.
  • Odcinam górną część umytej butelki po wodzie 1,5 l i napełniam butelkę mięsem z płynem dociskając łyżką. Na wierzchu najlepiej przykryć rosołem z gotowania mięsa.
  • Zakrywam butelkę folią spożywczą i wstawiam na 8 godzin do lodówki najlepiej na noc i na rano będzie gotowa do jedzenia. Wyjmuję z lodówki, przecinam butelkę wzdłuż boku i wyjmuję gotową wędlinę. Wystarczy pokroić na plasterki i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson z golonki (z butelki) wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

W Waszym wykonaniu:

Natalia

Tagi bez konserwantów, domowa, golonka, gotowana, łatwa, mięso, wędlina, z butelki, zdrowa
Kosą po patelni 21 września 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia kaszubska?
Następny wpis Suszarka do żywności – jak wykorzystać ją w kuchni
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam
Adam
29 października 2022 04:57

Właśnie zrobiłem wg przepisu i wyszło: MIODZIO W USTACH!!! Dziękuję za przepis i wszystkim gorąco polecam! Smacznego.

0
Odpowiedz
marco
marco
7 marca 2022 14:34

Zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszedł salcesonik, jak marzenie, poezja dla podniebienia. Rano odciąłem kawałek łącznie z częścią butelki, reszta została dalej w butelce. Przepis super. Polecam

1
Odpowiedz
Jan
Jan
12 stycznia 2022 19:53

Właśnie nastawiłem , życzcie mi powodzenia . Dziękuję.

1
Odpowiedz
Andrzej-Bosman.
Andrzej-Bosman.
18 maja 2021 04:59

Też tak zrobiłem ale dodaję więcej wywaru z gotowanie bo lubię więcej galarety. Dobra porada gotuj dłużej ale na maleńkim ogniu!!!

1
Odpowiedz
Andrzej
Andrzej
16 grudnia 2020 04:18

Zrobiłem już kilka razy i będę robił to częsciej bo smaczne i tanie w porównaniu do sklepowych!!!

2
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
26 września 2020 18:23

Taki domowy salceson to bym zjadła, bo ten sklepowy to bym nie ruszyła.

2
Odpowiedz

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Seromak na kruchym spodzie

Kurczak po chińsku

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?