Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Domowy salceson z golonki (z butelki)

Kosą po patelni
18 lipca 2022
salceson domowy
Zawsze mi się salceson kojarzył z wędliną niezbyt smaczną, bo nie wiadomo co tam w środku się w nim znalazło. W tej dokładnie wiem co jem. Sam oczyszczam i przygotowuję mięso. Nie ma tam nadmiaru tłuszczu ścięgien i innych bleee rzeczy. Czyste mięsko z golonki, bez soli peklowej, bez konserwantów, bez żelatyny. Pyszna i zdrowa wędlina domowa z butelki – dość nietypowy sposób, ale działa i smakuje super a ta butelka w zasadzie tylko po to, by nadać kształt. Jeśli chcecie prostokąt to użyjcie jakiegoś pojemnika do żywności. Długo trzeba czekać, długo się gotuje ale roboty z tym tak naprawdę na 15-20 min. więc warto. Galaretka jest pyszna (taka dygresja dla fanów galaretki w takich wyrobach).
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 2 godz. godz. 30 min. min.
Oczekiwanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 3 godz. godz. 45 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Domowy salceson z golonki (z butelki)

Potrzebne składniki

  • 1 kg golonki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Golonkę przerąbałem na pół, dokładnie umyłem i namoczyłem w wodzie na minimum 1 godzinę.
  • Ponownie umyłem przełożyłem do garnka, dzieląc na części, tak by zajęła całe dno.
  • Dodałem jeden pokrojony ząbek czosnku, sól, pół łyżki majeranku, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i przypaloną na gazie cebulę (jak do rosołu).
  • Zalałem wszystko wodą, tak by była lekko przykryła mięso.
  • Doprowadziłem do wrzenia i gotowałem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Pod przykryciem oczywiście, aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodzić od kości.
  • Wystudziłem, wyjąłem mięso i przecedziłem płyn do osobnego naczynia.
  • Teraz mięso oczyściłem, oddzieliłem od kości i podzieliłem na mniejsze części. Zostawiam też trochę tłuszczyku, ale to już wg. własnych preferencji.
  • Dokładam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałą część majeranku.
  • Mieszam mięso z przyprawami, dokładam dwie łyżki wazowe płynu z gotowania mięsa i znów mieszam.
  • Odcinam górną część umytej butelki po wodzie 1,5 l i napełniam butelkę mięsem z płynem dociskając łyżką. Na wierzchu najlepiej przykryć rosołem z gotowania mięsa.
  • Zakrywam butelkę folią spożywczą i wstawiam na 8 godzin do lodówki najlepiej na noc i na rano będzie gotowa do jedzenia. Wyjmuję z lodówki, przecinam butelkę wzdłuż boku i wyjmuję gotową wędlinę. Wystarczy pokroić na plasterki i gotowe.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson z golonki (z butelki) wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

salceson domowy

W Waszym wykonaniu:

salceson natalia
Natalia
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wieslaw
Wieslaw
16 lipca 2023 17:59

Czy ten salceson mozna zrobic z glowizny i golonki? Lubie taki z chrzastkami z ucha.

0
Odpowiedz
Adam
Adam
29 października 2022 04:57

Właśnie zrobiłem wg przepisu i wyszło: MIODZIO W USTACH!!! Dziękuję za przepis i wszystkim gorąco polecam! Smacznego.

0
Odpowiedz
marco
marco
7 marca 2022 14:34

Zrobiłem zgodnie z przepisem i wyszedł salcesonik, jak marzenie, poezja dla podniebienia. Rano odciąłem kawałek łącznie z częścią butelki, reszta została dalej w butelce. Przepis super. Polecam

1
Odpowiedz
Jan
Jan
12 stycznia 2022 19:53

Właśnie nastawiłem , życzcie mi powodzenia . Dziękuję.

1
Odpowiedz
Andrzej-Bosman.
Andrzej-Bosman.
18 maja 2021 04:59

Też tak zrobiłem ale dodaję więcej wywaru z gotowanie bo lubię więcej galarety. Dobra porada gotuj dłużej ale na maleńkim ogniu!!!

1
Odpowiedz
Andrzej
Andrzej
16 grudnia 2020 04:18

Zrobiłem już kilka razy i będę robił to częsciej bo smaczne i tanie w porównaniu do sklepowych!!!

2
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
26 września 2020 18:23

Taki domowy salceson to bym zjadła, bo ten sklepowy to bym nie ruszyła.

2
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

christmas market 3856882 1280

Najlepsze jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce – gdzie warto pojechać?

zwierze dziecko

Jakie zwierzę dla dziecka? – Poradnik dla rodziców

onions 7479211 1280

Jak zacząć gotować? Kilka porad na start przygody w kuchni

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

herbaciana przystan

Herbaciana Przystań: magiczny świat herbaty i sztuka przygotowania matchy

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?