Potrzebne składniki
- 1 kg golonki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania
- Golonkę przerąbałem na pół, dokładnie umyłem i namoczyłem w wodzie na minimum 1 godzinę.
- Ponownie umyłem przełożyłem do garnka, dzieląc na części, tak by zajęła całe dno.
- Dodałem jeden pokrojony ząbek czosnku, sól, pół łyżki majeranku, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i przypaloną na gazie cebulę (jak do rosołu).
- Zalałem wszystko wodą, tak by była lekko przykryła mięso.
- Doprowadziłem do wrzenia i gotowałem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Pod przykryciem oczywiście, aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodzić od kości.
- Wystudziłem, wyjąłem mięso i przecedziłem płyn do osobnego naczynia.
- Teraz mięso oczyściłem, oddzieliłem od kości i podzieliłem na mniejsze części. Zostawiam też trochę tłuszczyku, ale to już wg. własnych preferencji.
- Dokładam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałą część majeranku.
- Mieszam mięso z przyprawami, dokładam dwie łyżki wazowe płynu z gotowania mięsa i znów mieszam.
- Odcinam górną część umytej butelki po wodzie 1,5 l i napełniam butelkę mięsem z płynem dociskając łyżką. Na wierzchu najlepiej przykryć rosołem z gotowania mięsa.
- Zakrywam butelkę folią spożywczą i wstawiam na 8 godzin do lodówki najlepiej na noc i na rano będzie gotowa do jedzenia. Wyjmuję z lodówki, przecinam butelkę wzdłuż boku i wyjmuję gotową wędlinę. Wystarczy pokroić na plasterki i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson z golonki (z butelki) wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zrobiłem już kilka razy i będę robił to częsciej bo smaczne i tanie w porównaniu do sklepowych!!!
Taki domowy salceson to bym zjadła, bo ten sklepowy to bym nie ruszyła.