Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Domowy paprykarz z wędzonej makreli – czyli śniadanie w stylu wiem co jem

Kosą po patelni 12 maja 2021
Uwielbiam paprykarz, jednak zawsze jak go kupowałem miałem świadomość tego, że nie bardzo wiem co jest w nim w środku. Raz, że puszka i skład zawiera pełno witamin z grupy E. Dwa, że znajdowałem w środku czasem dziwne kawałki niedomielonych elementów ryby. Trzy, że smak nie zawsze mi odpowiadał. Po tych doświadczeniach zdecydowałem się na zrobienie paprykarzu samemu w domu. Efekt – o niebo lepszy. Użyłem do tego wędzonej makreli, smak był przez to wyraźniejszy. Trochę roboty jest na początku z jej filetowaniem, ale uwierzcie mi, że warto poświęcić na to chwilę czasu. Nic nie trzeba mielić, miksować, wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać i pyszne śniadanie z cyklu wiem co jem, gotowe. Spróbujcie mojej propozycji i napiszcie czy sami też próbowaliście robić paprykarz w domu i jakiej ryby do niego używaliście.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Potrzebne składniki

  • 1 makrela wędzona (ok. 400 g)
  • 100 g ryżu (może być woreczek)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej (to już sami regulujcie ile)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Zaczynam zawsze od obrania makreli. Trzeba zdjąć skórę i wyjąć wszystkie ości z mięsa. Proces trudny, ale wykonać trzeba. W tym czasie gotuję też ryż w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce na grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Lekko trzeba ją zeszklić i dorzucam starte na tarce warzywa. Chwilę przesmażam, mieszając aż nie zmiękną.
  • Dolewam bulion warzywny i gotuję na patelni całość przez 10 min. co jakiś czas mieszając.
  • Dokładam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszam i dodaję ryż. Mieszam i przesmażam chwilę całość.
  • Dodaję rybę rozdrobnioną palcami na małe kawałki. Przekładam do miski jeszcze raz dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Chociaż na ciepło też jest pycha.
Paprykarz spokojnie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się jako pasta, do smarowania pieczywa. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy paprykarz z wędzonej makreli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi domowy, makrela, paprykarz, ryba, ryż, śniadanie, wędzona
Kosą po patelni 12 maja 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wybieramy mikrofalówkę – na jakie aspekty zwrócić uwagę?
Następny wpis Robot koszący – nowoczesne rozwiązanie starych problemów
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 czerwca 2021 21:26

Taki domowy paprykarz jest pyszny 😍

0
Odpowiedz
szpileczkiibabeczki
szpileczkiibabeczki
12 maja 2021 14:59

Uwielbiam domowy paprykarz 😉

0
Odpowiedz

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?