Uwielbiam paprykarz, jednak zawsze jak go kupowałem miałem świadomość tego, że nie bardzo wiem co jest w nim w środku. Raz, że puszka i skład zawiera pełno witamin z grupy E. Dwa, że znajdowałem w środku czasem dziwne kawałki niedomielonych elementów ryby. Trzy, że smak nie zawsze mi odpowiadał. Po tych doświadczeniach zdecydowałem się na zrobienie paprykarzu samemu w domu. Efekt – o niebo lepszy. Użyłem do tego wędzonej makreli, smak był przez to wyraźniejszy. Trochę roboty jest na początku z jej filetowaniem, ale uwierzcie mi, że warto poświęcić na to chwilę czasu. Nic nie trzeba mielić, miksować, wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać i pyszne śniadanie z cyklu wiem co jem, gotowe. Spróbujcie mojej propozycji i napiszcie czy sami też próbowaliście robić paprykarz w domu i jakiej ryby do niego używaliście.
Jak wykonać przepis na – Domowy paprykarz z wędzonej makreli
Potrzebne składniki
- 1 makrela wędzona (ok. 400 g)
- 100 g ryżu (może być woreczek)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej (to już sami regulujcie ile)
- olej do smażenia
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Zaczynam zawsze od obrania makreli. Trzeba zdjąć skórę i wyjąć wszystkie ości z mięsa. Proces trudny, ale wykonać trzeba. W tym czasie gotuję też ryż w osolonej wodzie.
- Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Lekko trzeba ją zeszklić i dorzucam starte na tarce warzywa. Chwilę przesmażam, mieszając aż nie zmiękną.
- Dolewam bulion warzywny i gotuję na patelni całość przez 10 min. co jakiś czas mieszając.
- Dokładam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszam i dodaję ryż. Mieszam i przesmażam chwilę całość.
- Dodaję rybę rozdrobnioną palcami na małe kawałki. Przekładam do miski jeszcze raz dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Chociaż na ciepło też jest pycha.
Paprykarz spokojnie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się jako pasta, do smarowania pieczywa.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy paprykarz z wędzonej makreli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Paprykarz jest przepyszny,polecam!
Taki domowy paprykarz jest pyszny 😍
Uwielbiam domowy paprykarz 😉