w , ,

Domowy paprykarz z wędzonej makreli – czyli śniadanie w stylu wiem co jem



Uwielbiam paprykarz, jednak zawsze jak go kupowałem miałem świadomość tego, że nie bardzo wiem co jest w nim w środku. Raz, że puszka i skład zawiera pełno witamin z grupy E. Dwa, że znajdowałem w środku czasem dziwne kawałki niedomielonych elementów ryby. Trzy, że smak nie zawsze mi odpowiadał. Po tych doświadczeniach zdecydowałem się na zrobienie paprykarzu samemu w domu. Efekt – o niebo lepszy. Użyłem do tego wędzonej makreli, smak był przez to wyraźniejszy. Trochę roboty jest na początku z jej filetowaniem, ale uwierzcie mi, że warto poświęcić na to chwilę czasu. Nic nie trzeba mielić, miksować, wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać i pyszne śniadanie z cyklu wiem co jem, gotowe. Spróbujcie mojej propozycji i napiszcie czy sami też próbowaliście robić paprykarz w domu i jakiej ryby do niego używaliście.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Domowy paprykarz z wędzonej makreli

Potrzebne składniki

  • 1 makrela wędzona (ok. 400 g)
  • 100 g ryżu (może być woreczek)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej (to już sami regulujcie ile)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Zaczynam zawsze od obrania makreli. Trzeba zdjąć skórę i wyjąć wszystkie ości z mięsa. Proces trudny, ale wykonać trzeba. W tym czasie gotuję też ryż w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieram na tarce na grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę. Lekko trzeba ją zeszklić i dorzucam starte na tarce warzywa. Chwilę przesmażam, mieszając aż nie zmiękną.
  • Dolewam bulion warzywny i gotuję na patelni całość przez 10 min. co jakiś czas mieszając.
  • Dokładam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszam i dodaję ryż. Mieszam i przesmażam chwilę całość.
  • Dodaję rybę rozdrobnioną palcami na małe kawałki. Przekładam do miski jeszcze raz dokładnie mieszam i pozostawiam do wystudzenia. Chociaż na ciepło też jest pycha.
Paprykarz spokojnie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się jako pasta, do smarowania pieczywa. 
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy paprykarz z wędzonej makreli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Taki domowy paprykarz jest pyszny 😍

szpileczkiibabeczki

Uwielbiam domowy paprykarz 😉