Potrzebne składniki
- 200 g ugotowanego ryżu
- 40 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania blaszki
Sposób wykonania
- Robimy rozczyn z ciepłej wody, 1 łyżki mąki, drożdży i cukru i odstawiamy na 10 min.
- Mąkę łączymy z wystudzonym ugotowanym ryżem, solą i mieszamy. Dodajemy rozczyn i mieszamy dokładnie ciasto. Powinno wyjść dość luźne.
- Do blaszki wysmarowanej masłem, przelewamy masę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 35 min w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy chleb z ryżem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Chlebek fantastyczny, piekę go kolejny raz tylko tym razem dałam 50 gr mąki mniej ale za to dodałam nasiona słonecznika, dyni i sezamu . Po prostu cudny mięciutki i chrupiący jednocześnie 🙂
Chlebek rewelacja! Tylko wody więcej dolalam (300 z przepisu +ok 100) .
Jak będzie smakować jutro nie wiem , bo już go zjedliśmy 😁
Właśnie piekę ten chlebek. Nie wiem jak wyjdzie ale już wiem że ilość wody przepisie jest zdecydowanie za mała.