Domowy chleb z ryżem

4 min. czytania
0
0
Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaje się do wyrabiania robotem kuchennym. Ciasto jest dość luźne i potrzeba około 5-7 min. wyrabiania. Nie potrzebujemy zakwasu i innych rzeczy, wystarczy mąka, woda drożdże i ryż. Dla tych, którzy zastanawiają się ile ryżu wagowo wyjdzie po ugotowaniu, to mniej więcej przelicznik jest 1:3. Czyli ze 100 g ryżu przed gotowaniem, uzyskujemy 300 g ryżu ugotowanego. Chleb właśnie dzięki zawartości ryżu, naprawdę długo pozostaje świeży i nie schnie. Dodatkowo ryż nie wpływa wyraźnie na smak chleba. Szybko się robi, więc zabierajcie się do pracy i zróbcie domowy chlebek.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Domowy chleb z ryżem
Składniki:
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania blaszki
Sposób wykonania:
  • Robimy rozczyn z ciepłej wody, 1 łyżki mąki, drożdży i cukru i odstawiamy na 10 min.
  • Mąkę łączymy z wystudzonym ugotowanym ryżem, solą i mieszamy. Dodajemy rozczyn i mieszamy dokładnie ciasto. Powinno wyjść dość luźne.
  • Do blaszki wysmarowanej masłem, przelewamy masę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 35 min w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy chleb z ryżem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite