Domowy chleb z ryżem

Kosą po patelni
Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaje się do wyrabiania robotem kuchennym. Ciasto jest dość luźne i potrzeba około 5-7 min. wyrabiania. Nie potrzebujemy zakwasu i innych rzeczy, wystarczy mąka, woda drożdże i ryż. Dla tych, którzy zastanawiają się ile ryżu wagowo wyjdzie po ugotowaniu, to mniej więcej przelicznik jest 1:3. Czyli ze 100 g ryżu przed gotowaniem, uzyskujemy 300 g ryżu ugotowanego. Chleb właśnie dzięki zawartości ryżu, naprawdę długo pozostaje świeży i nie schnie. Dodatkowo ryż nie wpływa wyraźnie na smak chleba. Szybko się robi, więc zabierajcie się do pracy i zróbcie domowy chlebek.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 35 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Domowy chleb z ryżem

Potrzebne składniki

  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania blaszki

Sposób wykonania

  • Robimy rozczyn z ciepłej wody, 1 łyżki mąki, drożdży i cukru i odstawiamy na 10 min.
  • Mąkę łączymy z wystudzonym ugotowanym ryżem, solą i mieszamy. Dodajemy rozczyn i mieszamy dokładnie ciasto. Powinno wyjść dość luźne.
  • Do blaszki wysmarowanej masłem, przelewamy masę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 35 min w temperaturze 200 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy chleb z ryżem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka

Chlebek fantastyczny, piekę go kolejny raz tylko tym razem dałam 50 gr mąki mniej ale za to dodałam nasiona słonecznika, dyni i sezamu . Po prostu cudny mięciutki i chrupiący jednocześnie 🙂

Renata

Chlebek rewelacja! Tylko wody więcej dolalam (300 z przepisu +ok 100) .
Jak będzie smakować jutro nie wiem , bo już go zjedliśmy 😁

Renata

Właśnie piekę ten chlebek. Nie wiem jak wyjdzie ale już wiem że ilość wody przepisie jest zdecydowanie za mała.