Kosą po patelni Przepisy Grzyby Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

0

Jeśli jeszcze macie świeże grzyby w lesie pod domem, to domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem powinna Was zachwycić. Jeśli nie to użyjcie pieczarek. Też dobra, ale jednak... co dary lasu, to dary lasu. Bardzo konkretna jesienna propozycja obiadowa. Możecie użyć gotowego ciasta na pizzzę jeśli nie chce Wam się męczyć z wyrabianiem. Pizza jest chrupiąca na brzegach. lekko wilgotna w środku i co najważniejsze pyszna.

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

    Ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Składniki na wierzch
  • 350 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  2. Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
  3. Najlepiej je zostawić w lodówce na 2-3 godziny lub zamrozić i wyjąc kolejnego dnia (podczas rozmrażania będzie rosło).
  4. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i również przesmażamy aż zmiękną i odparuje większość płynu.
  5. Dodajemy zioła i koncentrat. Koncentrat możecie zastąpić świeżymi pomidorami wychodzi jeszcze lepsze. Przyprawiamy do smaku, mieszamy i chwilę podsmażamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody.
  6. Rozwałkowujemy lub rozciągamy rękami placek z ciasta, podsypując mąką. Nakładamy połowę sera i wykładamy mięso z grzybami na wierzch, zostawiając puste brzegi. Posypujemy resztą sera.
  7. Wstawiamy do piekarnika w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) na ok. 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe. Jeśli macie kamień do pizzy to go użyjcie, będzie szybciej.

Notatki

Porcja ciasta jest na duży placek. U mnie wychodzi całkiem spora prostokątna blaszka. Mniejsze okrągłe powinny wyjść dwie.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/domowa-pizza-z-grzybami-lesnymi-i-miesem/
  • Pomysły na zimowe dania na grilla elektrycznego

    Chcesz grillować także w zimie? Dzięki nowoczesnego grillowi elektrycznemu masz taką możli…
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
  • Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

    Ustalmy na wstępie, przepis na makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun jest totalną …
  • Opieńki w oleju

    Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzu…
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…