Kosą po patelni Przepisy Grzyby Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

4 min. czytania
0
0
Jeśli jeszcze macie świeże grzyby w lesie pod domem, to domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem powinna Was zachwycić. Jeśli nie to użyjcie pieczarek. Też dobra, ale jednak... co dary lasu, to dary lasu. Bardzo konkretna jesienna propozycja obiadowa. Możecie użyć gotowego ciasta na pizzzę jeśli nie chce Wam się męczyć z wyrabianiem. Pizza jest chrupiąca na brzegach. lekko wilgotna w środku i co najważniejsze pyszna.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Składniki na wierzch

  • 350 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
  • Najlepiej je zostawić w lodówce na 2-3 godziny lub zamrozić i wyjąc kolejnego dnia (podczas rozmrażania będzie rosło).
  • Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i również przesmażamy aż zmiękną i odparuje większość płynu.
  • Dodajemy zioła i koncentrat. Koncentrat możecie zastąpić świeżymi pomidorami wychodzi jeszcze lepsze. Przyprawiamy do smaku, mieszamy i chwilę podsmażamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody.
  • Rozwałkowujemy lub rozciągamy rękami placek z ciasta, podsypując mąką. Nakładamy połowę sera i wykładamy mięso z grzybami na wierzch, zostawiając puste brzegi. Posypujemy resztą sera.
  • Wstawiamy do piekarnika w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) na ok. 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe. Jeśli macie kamień do pizzy to go użyjcie, będzie szybciej.

Uwagi dodatkowe

Porcja ciasta jest na duży placek. U mnie wychodzi całkiem spora prostokątna blaszka. Mniejsze okrągłe powinny wyjść dwie.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…