Kosą po patelni Przepisy Grzyby Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

4 min. czytania
0
0
Jeśli jeszcze macie świeże grzyby w lesie pod domem, to domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem powinna Was zachwycić. Jeśli nie to użyjcie pieczarek. Też dobra, ale jednak... co dary lasu, to dary lasu. Bardzo konkretna jesienna propozycja obiadowa. Możecie użyć gotowego ciasta na pizzzę jeśli nie chce Wam się męczyć z wyrabianiem. Pizza jest chrupiąca na brzegach. lekko wilgotna w środku i co najważniejsze pyszna.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Domowa pizza z grzybami leśnymi i mięsem

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Składniki na wierzch

  • 350 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką.
  • Najlepiej je zostawić w lodówce na 2-3 godziny lub zamrozić i wyjąc kolejnego dnia (podczas rozmrażania będzie rosło).
  • Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i również przesmażamy aż zmiękną i odparuje większość płynu.
  • Dodajemy zioła i koncentrat. Koncentrat możecie zastąpić świeżymi pomidorami wychodzi jeszcze lepsze. Przyprawiamy do smaku, mieszamy i chwilę podsmażamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody.
  • Rozwałkowujemy lub rozciągamy rękami placek z ciasta, podsypując mąką. Nakładamy połowę sera i wykładamy mięso z grzybami na wierzch, zostawiając puste brzegi. Posypujemy resztą sera.
  • Wstawiamy do piekarnika w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) na ok. 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe. Jeśli macie kamień do pizzy to go użyjcie, będzie szybciej.

Uwagi dodatkowe

Porcja ciasta jest na duży placek. U mnie wychodzi całkiem spora prostokątna blaszka. Mniejsze okrągłe powinny wyjść dwie.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 6
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grzyby