Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Domowa pizza calzone

Kosą po patelni
14 marca 2019
pizza calzone
Pizza w domu? Przecież to proste i nawet domowa pizza calzone nie jest problemem. Przy odrobinie wprawy będzie Wam wychodzić jak z pizzerii. Ta jest pyszna, wilgotna w środku a ciasto jest chrupiące. A teraz z racji tego że pizzerię właśnie trochę od kuchni poznałem kilka rad. Ciasto na pizze trzeba koniecznie schłodzić. Ja robię nawet tak, że przygotowuję je dzień wcześniej i wstawiam do zamrażalnika. Następnego dnia rozmrażam i robię placki. Drugi sekret to temperatura. Piece do pizzy małą temperatury bardzo wysokie, niemożliwe do osiągnięcia przez nasze piekarniki. Sprawdza się w takim przypadku porządne rozgrzanie blaszki, na której ją będziemy piekli lub użycie również rozgrzanego kamienia do pizzy. Calzone pieczemy w niższej temperaturze bo musi się dopiec, ale przy zwykłej pizzy dajcie grzanie ile fabryka dała. Trzeci sekret udanej pizzy to ser. Jest go prócz ciasta tak naprawdę w pizzy najwięcej, więc trzeba dać dobry, a nie jakąś podłą gotową mieszankę. Poeksperymentujcie z własną mieszanką, ja używam zazwyczaj jakiś wyraźny w smaku i mozzarellę. Sprawdza się np. cheddar. I błagam oliwa jako dodatek, a nie tona sosu, sos jest już w środku. Tak wiem na zdjęciu jest sos - Ojczulek polał mi to ketchupem w celach dekoracyjnych - ale każdy je jak lubi, to nie zbrodnia. Miłej zabawy z własną pizzą calzone.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 15 min. min.
Łącznie: 45 min. min.
Jak wykonać przepis na - Pizza calzone

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 400 mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano i bazylii

Nadzienie:

  • kilka plasterków salami
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokuła wcześniej podgotowanego
  • 1 papryka żółta
  • ser żółty

Sos:

  • 1 przecier pomidorowy lub koncentrat
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól (pieprz)
  • po pół łyżeczki oregano (majeranku, tymianku)
Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy dokładnie - zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i formujemy kulki, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy chwilę na patelni.
  • Wyjmujemy i rozwałkowujemy lub jak ktoś ma trochę wprawy, rozciągamy rękami dwa placki.
  • Składniki na sos rozrabiamy z niewielką ilością wody, jeśli użyliśmy koncentratu.
  • Na każdy placek nakładamy sos zostawiając suche brzegi. Posypujemy tartym serem i układamy pokrojone drobno składniki nadzienia. By sobie ułatwić najlepiej nałożyć je grubo tylko na połowę placka.
  • Składamy placki na pół i sklejamy brzegi.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-12 min, na rozgrzanej wcześniej blaszce lub kamieniu do pizzy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza calzone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

pizza calzone
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

stres swieta

Jak przygotować święta bez stresu? Planowanie krok po kroku

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

onions 7479211 1280

Jak zacząć gotować? Kilka porad na start przygody w kuchni

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?