Pizza w domu? Przecież to proste i nawet domowa pizza calzone nie jest problemem. Przy odrobinie wprawy będzie Wam wychodzić jak z pizzerii. Ta jest pyszna, wilgotna w środku a ciasto jest chrupiące. A teraz z racji tego że pizzerię właśnie trochę od kuchni poznałem kilka rad. Ciasto na pizze trzeba koniecznie schłodzić. Ja robię nawet tak, że przygotowuję je dzień wcześniej i wstawiam do zamrażalnika. Następnego dnia rozmrażam i robię placki. Drugi sekret to temperatura. Piece do pizzy małą temperatury bardzo wysokie, niemożliwe do osiągnięcia przez nasze piekarniki. Sprawdza się w takim przypadku porządne rozgrzanie blaszki, na której ją będziemy piekli lub użycie również rozgrzanego kamienia do pizzy. Calzone pieczemy w niższej temperaturze bo musi się dopiec, ale przy zwykłej pizzy dajcie grzanie ile fabryka dała. Trzeci sekret udanej pizzy to ser. Jest go prócz ciasta tak naprawdę w pizzy najwięcej, więc trzeba dać dobry, a nie jakąś podłą gotową mieszankę. Poeksperymentujcie z własną mieszanką, ja używam zazwyczaj jakiś wyraźny w smaku i mozzarellę. Sprawdza się np. cheddar. I błagam oliwa jako dodatek, a nie tona sosu, sos jest już w środku. Tak wiem na zdjęciu jest sos - Ojczulek polał mi to ketchupem w celach dekoracyjnych - ale każdy je jak lubi, to nie zbrodnia. Miłej zabawy z własną pizzą calzone.
Jak wykonać przepis na - Pizza calzonePotrzebne składniki
Ciasto:
- 400 mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
Nadzienie:
- kilka plasterków salami
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- kilka różyczek brokuła wcześniej podgotowanego
- 1 papryka żółta
- ser żółty
Sos:
- 1 przecier pomidorowy lub koncentrat
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól (pieprz)
- po pół łyżeczki oregano (majeranku, tymianku)
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy dokładnie - zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i formujemy kulki, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy chwilę na patelni.
- Wyjmujemy i rozwałkowujemy lub jak ktoś ma trochę wprawy, rozciągamy rękami dwa placki.
- Składniki na sos rozrabiamy z niewielką ilością wody, jeśli użyliśmy koncentratu.
- Na każdy placek nakładamy sos zostawiając suche brzegi. Posypujemy tartym serem i układamy pokrojone drobno składniki nadzienia. By sobie ułatwić najlepiej nałożyć je grubo tylko na połowę placka.
- Składamy placki na pół i sklejamy brzegi.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-12 min, na rozgrzanej wcześniej blaszce lub kamieniu do pizzy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza calzone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: