Potrzebne składniki
Ciasto:
- 400 mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
Nadzienie:
- kilka plasterków salami
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- kilka różyczek brokuła wcześniej podgotowanego
- 1 papryka żółta
- ser żółty
Sos:
- 1 przecier pomidorowy lub koncentrat
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól (pieprz)
- po pół łyżeczki oregano (majeranku, tymianku)
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy dokładnie - zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i formujemy kulki, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy chwilę na patelni.
- Wyjmujemy i rozwałkowujemy lub jak ktoś ma trochę wprawy, rozciągamy rękami dwa placki.
- Składniki na sos rozrabiamy z niewielką ilością wody, jeśli użyliśmy koncentratu.
- Na każdy placek nakładamy sos zostawiając suche brzegi. Posypujemy tartym serem i układamy pokrojone drobno składniki nadzienia. By sobie ułatwić najlepiej nałożyć je grubo tylko na połowę placka.
- Składamy placki na pół i sklejamy brzegi.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-12 min, na rozgrzanej wcześniej blaszce lub kamieniu do pizzy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza calzone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!