Kosą po patelni Przepisy Obiad Domowa pizza calzone

Domowa pizza calzone

0

Pizza w domu? Przecież to proste i nawet domowa pizza calzone nie jest problemem. Przy odrobinie wprawy będzie Wam wychodzić jak z pizzerii. Ta jest pyszna, wilgotna w środku a ciasto jest chrupiące. A teraz z racji tego że pizzerię właśnie trochę od kuchni poznałem kilka rad. Ciasto na pizze trzeba koniecznie schłodzić. Ja robię nawet tak, że przygotowuję je dzień wcześniej i wstawiam do zamrażalnika. Następnego dnia rozmrażam i robię placki. Drugi sekret to temperatura. Piece do pizzy małą temperatury bardzo wysokie, niemożliwe do osiągnięcia przez nasze piekarniki. Sprawdza się w takim przypadku porządne rozgrzanie blaszki, na której ją będziemy piekli lub użycie również rozgrzanego kamienia do pizzy. Calzone pieczemy w niższej temperaturze bo musi się dopiec, ale przy zwykłej pizzy dajcie grzanie ile fabryka dała. Trzeci sekret udanej pizzy to ser. Jest go prócz ciasta tak naprawdę w pizzy najwięcej, więc trzeba dać dobry, a nie jakąś podłą gotową mieszankę. Poeksperymentujcie z własną mieszanką, ja używam zazwyczaj jakiś wyraźny w smaku i mozzarellę. Sprawdza się np. cheddar. I błagam oliwa jako dodatek, a nie tona sosu, sos jest już w środku. Tak wiem na zdjęciu jest sos - Ojczulek polał mi to ketchupem w celach dekoracyjnych - ale każdy je jak lubi, to nie zbrodnia. Miłej zabawy z własną pizzą calzone.

Domowa pizza calzone

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 400 mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
    Nadzienie:
  • kilka plasterków salami
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokuła wcześniej podgotowanego
  • 1 papryka żółta
  • ser żółty
    Sos:
  • 1 przecier pomidorowy lub koncentrat
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • po pół łyżeczki oregano, majeranku, tymianku

Sposób wykonania:

  1. Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy dokładnie - zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dzielimy na pół i formujemy kulki, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy chwilę na patelni.
  3. Wyjmujemy i rozwałkowujemy lub jak ktoś ma trochę wprawy, rozciągamy rękami dwa placki.
  4. Składniki na sos rozrabiamy z niewielką ilością wody, jeśli użyliśmy koncentratu.
  5. Na każdy placek nakładamy sos zostawiając suche brzegi. Posypujemy tartym serem i układamy pokrojone drobno składniki nadzienia. By sobie ułatwić najlepiej nałożyć je grubo tylko na połowę placka.
  6. Składamy placki na pół i sklejamy brzegi.
  7. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-12 min, na rozgrzanej wcześniej blaszce lub kamieniu do pizzy.