Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu bez jogurtu czy sera istnieje szereg sytuacji, w których zmuszeni jesteśmy odstawić mleczne produkty i przejść na dietę bezmleczną. Jadłospis z wyeliminowaniem mleka może z pozoru wydawać się bardzo restrykcyjny, a co za tym idzie trudny do wprowadzenia w życie. Jednak stosując odpowiednie metody, dietę bezmleczną można nauczyć się stosować w zdrowy, urozmaicony i bezproblemowy sposób do codziennego menu. Przeczytaj poradnik i sprawdź dla kogo przeznaczona jest dieta bezmleczna oraz co można jeść, a czego się wystrzegać.
Czym jest dieta bezmleczna i dla kogo jest przeznaczona?
Dieta bezmleczna to dieta eliminacyjna, która jest jedyną formą leczenia przyczynowego alergii na białka mleka krowiego. Ten rodzaj alergii występuje najczęściej u małych dzieci. Dieta bezmleczna jest także przeznaczona dla osób, które borykają się ze schorzeniem, jakim jest nietolerancja laktozy. Przypadłość ta występuje u około 1/4 dorosłych ludzi. Polega to na sytuacji, w której układ pokarmowy wydziela zbyt małą ilość laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy. W rezultacie niestrawiony związek wywołuje nieprzyjemne dolegliwości, tj. bóle brzucha, wzdęcia czy gazy. Poziom laktazy w układzie trawiennym zmniejsza się wraz z wiekiem i nie istnieje sposób na skuteczne zatrzymanie tego procesu. Jeśli więc stwierdzono u nas nietolerancję laktozy, jedynym słusznym wyjściem będzie wyeliminowanie z jadłospisu produktów mlecznych.
Co można jeść będąc na diecie bezmlecznej?
Całkowite wykluczenie mleka z codziennej diety nie oznacza, że będzie ona uboga. Istnieje wiele rozmaitych przepisów, które sprawią, że potrawy bez mleka mogą być równie atrakcyjne. Rosnąca popularność kuchni wegańskiej pokazuje, że można jeść przepyszne i zróżnicowane dania przygotowane z samych roślin. Zatem w diecie bezmlecznej z powodzeniem mogą znaleźć się między innymi wszystkie rodzaje kasz, pieczywo francuskie, owoce, warzywa, żółtka jaj, mięso i ryby. Z tłuszczów dozwolone są masła oraz margaryny bezmleczne, oleje roślinne, majonezy i sztuczne śmietanki, np. do kawy. Śmiało możemy spożywać także desery – sorbety, domowe budynie ze skrobi ziemniaczanej, galaretki i kiśle owocowe. Z napojów warto sięgać po wszelkiego rodzaju soki owocowe oraz wodę niegazowaną. Bezpiecznie można stosować również przyprawy, musztardę czy ketchup.
Produkty, które należy wyeliminować
Jak sama nazwa wskazuje, w diecie bezmlecznej należy wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty zawierające mleko oraz te, w których mogą znajdować się śladowe ilości białek mleka. Chociaż zwykle mówi się o alergii na mleko krowie, mleko innych zwierząt także może wywołać reakcje alergiczne. Oznacza to, że mleko czy ser kozi lub owczy w diecie bezmlecznej także należą do produktów zakazanych. Ponadto, koniecznie należy wyeliminować produkty, które w składzie mają: serwatkę, kazeinę, laktoalbuminy, laktoglobuliny, kazeinian wapnia i sodu, białko serwatki, odtłuszczone mleko w proszku oraz beztłuszczowe.
Niestety, samo unikanie stoisk z nabiałem w sklepach nie wystarczy, by mieć pewność, że nie dostarczamy mleka do swojego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ mleko i jego pochodne dodawane są do wielu produktów żywnościowych, nawet takich, po których nie spodziewalibyśmy się zawartości nabiału. Szczególną uwagę należy zwracać na:
- ww. mleko krowie, owcze, granulowane, modyfikowane,
- kefir, maślankę, twaróg, jogurty naturalne i owocowe, zsiadłe mleko, serki homogenizowane, serki typu feta, sery: żółty, topiony, pleśniowy, mozzarella,
- pieczywo pszenne, chleb tostowy, produkty zbożowe, chałki, bułki, bułki do hamburgerów, rogaliki maślane,
- płatki śniadaniowe, kaszki mleczno-zbożowe, ciasto do pizzy,
- słodycze: ciastka, żelki, kremy do ciast, wyroby cukiernicze, czekolada, lody, herbatniki, cukierki,
- wędliny, kiełbasy, konserwy, pasztety, parówki,
- sosy, zupy instant, dania gotowe.
Czym zastąpić mleko?
Mleko i nabiał są źródłem wapnia oraz witamin: B1, B2, B12 oraz witaminy A, magnezu, cynku i potasu. Dieta bezmleczna może doprowadzić do niedoboru potrzebnych składników w organizmie. W związku z tym należy wprowadzić do jadłospisu inne produkty, które je zawierają. Szczególnie ważny jest wapń zawarty na przykład w kaszy jęczmiennej i gryczanej, fasoli, fasolce szparagowej, soczewicy czy soi. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć również ryb, warzyw kapustnych oraz roślin strączkowych. Pamiętajmy również, że wapń zawarty w produktach spożywczych jest gorzej przyswajalny niż ten z mleka, dlatego warto zadbać o jego prawidłową suplementację. Pomogą nam w tym produkty, które wspomagają wchłanianie tego pierwiastka. Kwasy te znajdziemy między innymi w borówkach i mięsie.
Najpopularniejszym zamiennikiem mleka krowiego jest mleko kokosowe. Jest bogate w wiele najważniejszych dla organizmu minerałów, takich jak mangan, selen, miedź, cynk oraz żelazo. Ponadto, zawiera kwas laurynowy – silny środek bakteriobójczy. Mleko kokosowe ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się do przyrządzania deserów, zup, a także dań z kuchni wschodnich. Równie dobrze możemy sięgnąć po mleko sojowe, produkowane z ziaren soi. Podobnie jak mleko krowie, producenci wzbogacają produkt o wapń, witaminę A, D oraz ryboflawinę. Popularne jest również mleko ryżowe, owsiane, migdałowe, z orzechów nerkowca, konopne oraz z siemienia lnianego.
Dieta bezmleczna – jadłospis
Dieta bezmleczna stała się coraz bardziej modna, co zawdzięczamy w głównej mierze rosnącemu kultowi weganizmu. Alergicy oraz osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą swobodnie ustalać codzienne menu posiłkując się wieloma rozmaitymi przepisami. Przy wyborze diety bezmlecznej należy bezwzględnie pamiętać, aby dostarczać organizmowi odpowiednich dawek wapnia, cynku, potasu oraz witamin A, B1, B2 i B12. Wielu producentu wyszło naprzeciw oczekiwaniom osób, którym trudno zrezygnować z codziennych przyzwyczajeń oferując roślinne odpowiedniki produktów mlecznych – mleka do kawy, płatków śniadaniowych, ciast, naleśników i różnych przekąsek.
Najpopularniejszym rozpoczęciem dnia osób będących na diecie bez mleka jest zjedzenie jajecznicy smażonej na maśle bez laktozy, z dodatkiem pomidorów i popicie dania zieloną herbatą. Dobrą alternatywą będą kanapki z pieczywa żytniego z wysokiej jakości szynką, sałatą, papryką i rzodkiewką. Kawa z dodatkiem mleka kokosowego pobudzi nas do działania. Na drugie śniadanie warto przekąsić bogate w witaminy owoce. Zaś na obiad doskonale sprawdzi się zupa jarzynowa czy tradycyjny rosół. Podwieczorek to chwila na coś słodkiego. Z powodzeniem możemy przygotować domową galaretkę z truskawkami. Kolacja powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Ciekawą propozycją jest sałata z warzywami i prażonym słonecznikiem.
Podsumowanie
Dieta bez mleka zarówno dla osoby dorosłej, jak i dziecka często wydaje się być problematyczna. Mleko jest podstawowym składnikiem jadłospisu w wielu domach. Trudno zatem wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez jogurtów, twarożków czy serów. Dieta bez nabiału jest pierwszym krokiem do polepszenia ogólnego samopoczucia i poprawy stanu zdrowia. Bez wątpienia może być smaczna i zdrowa – wystarczy ją odpowiednio zbilansować.
Czytam, czytam i szukam gdzie jest wzmianka o tzw. „nabiale bez laktozy”, który jest dedykowany osobom z nietolerancją laktozy właśnie 🙂 Ja wiem, wiem, one mają laktozę, ale są tak „skonstruowane”, żeby nam nie zaszkodziły. Myślę, że warto sprawdzić, czy możemy nimi zastąpić tradycyjny nabiał, bo to bardzo ułatwi życie. Oczywiście nie nadadzą się dla osób nietolerujących białek mleka, bo na to już nie ma rady… Witamina B12 – hm, jej zawartość w produktach odzwierzęcych też jest co raz bardziej wątpliwa z uwagi na hodowlę przemysłową. A co do śniadania – jak ktoś mi da kanapkę z margaryną, to i… Czytaj więcej »
i bardzo dobrze pomyślałaś 🙂